UWAGA!

Polędwica wieprzowa z fasolą

 Elbląg, Polędwica wieprzowa z fasolą
(fot. rb)

Autorem przepisu jest Rafał Kozłowski z Technikum Żywienia i Gospodarstwa Domowego przy Zespole Szkół i Placówek Oświatowych w Lidzbarku Warmińskim, uczestnik konkursu o tytuł „Mistrza Szkolnej Patelni”. Wypróbujcie go.

Składniki na 6 porcji: 2 polędwiczki wieprzowe, 0,5 szklanki białej fasoli, 0,5 szklanki czerwonej fasoli, 0,05 kg wędzonego boczku, 4 łyżki oleju, sól, pieprz do smaku, 1 łyżka mąki.
     Dekoracja: pomidor, keczup, 2 łyżki majonezu, świeży koper, żółta papryka.
     Sposób przygotowania: Białą i czerwoną fasolę namoczyć osobno na noc, po czym ugotować (osobno) i ostudzić. Czerwoną fasolę wymieszać z 2 łyżkami białej i majonezem. Polędwiczki lekko rozbić i uformować prostokąt. Nakładać na nie cieniutkie plastry boczku, lekko posolić, posypać pieprzem i zwinąć w roladki. Oprószyć mąką i obsmażyć na oleju. Przełożyć do brytfanki i piec w nagrzanym piekarniku 12-15 minut. Na talerzu ułożyć pokrojone w plastry polędwiczki, stosiki fasolowe (na przemian biały i czerwony), udekorować pomidorem, papryką posiekaną, kleksami keczupu i koprem.
     Smacznego.
oprac. mk

Najnowsze artykuły w dziale Poradnik

Artykuły powiązane tematycznie

Zamieszczenie następnej opinii do tego artykułu wymaga zalogowania

W formularzu stwierdzono błędy!

Ok
Dodawanie opinii
Aby zamieścić swoje zdjęcie lub avatar przy opiniach proszę dokonać wpisu do galerii Czytelników.
Dołącz zdjęcie:

Podpis:

Jeśli chcesz mieć unikalny i zastrzeżony podpis
zarejestruj się.
E-mail:(opcjonalnie)
Reklama