UWAGA!

Kurczak nadziewany ryżem i morelami

 Elbląg, Kurczak nadziewany ryżem i morelami
(fot. rb)

Autorem przepisu jest Adrian Barszcz z Zespołu Szkół Ekonomicznych i Technicznych w Pasłęku, uczestnik konkursu o tytuł „Mistrza Szkolnej Patelni”. Wypróbujcie go.

Składniki na 6 porcji: 1 duży kurczak, 100 g ugotowanego ryżu, 100 g moreli, 1 cebula, 50 g obranych migdałów, 50 g rodzynek, sól, pieprz, imbir, cynamon, goździki, gałka muszkatołowa, anyż, świeża kolendra do smaku, ½ szklanki śmietany, 1 szk. Rosołu, 50 g masła, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka skórki z cytryny, łyżka soku z cytryny, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej.
     Sposób przygotowania: Umyć i osuszyć kurczaka.
     Sporządzenie farszu: podsmażyć pokrojoną w drobną kostkę cebulę, dodać ugotowany wcześniej ryż, migdały, rodzynki, wymieszać i doprawić do smaku.
     Nafaszerować kurczaka nadzieniem i spiąć tuszki wykałaczkami. Zrumienić kurczaka ze wszystkich stron, podlać rosołem, dodać morele i dusić ok. 50 minut. Z wywaru i mąki ziemniaczanej sporządzić sos. Kurczaka wyporcjować na talerze, polać sosem i udekorować.
     Smacznego.
mk

Najnowsze artykuły w dziale Poradnik

Artykuły powiązane tematycznie

Zamieszczenie następnej opinii do tego artykułu wymaga zalogowania

W formularzu stwierdzono błędy!

Ok
Dodawanie opinii
Aby zamieścić swoje zdjęcie lub avatar przy opiniach proszę dokonać wpisu do galerii Czytelników.
Dołącz zdjęcie:

Podpis:

Jeśli chcesz mieć unikalny i zastrzeżony podpis
zarejestruj się.
E-mail:(opcjonalnie)
Reklama