UWAGA!

Pieczone udka kurczaka z jabłakmi i rodzynkami

 Elbląg, Pieczone udka kurczaka z jabłakmi i rodzynkami
(fot. rb)

Autorem przepisu jest Małgorzata Sabiło z Zespołu Szkół Ekonomicznych i Technicznych w Pasłęku, uczestniczka konkursu o tytuł „Mistrza Szkolnej Patelni”. Wypróbujcie go.

Składniki na 6 porcji: 4 filety z kurczaka, 2 kurze wątróbki, 16 fig, 1 łyżeczka orzeszków piniowych, 1 łyżka mąki, 2 łyżki oleju, sól, pieprz do smaku, 1 cebula, 2 łyżki miodu, 1 łyżka octu winnego, świeża kolendra.
     Sposób przygotowania: Umyć i osuszyć filety z kurczaka, wyciąć kieszenie. Sporządzenie farszu: podsmażyć wątróbki, pokroić figi i obsmażone wątróbki, wymieszać składniki nadzienia, doprawić do smaku.
     Włożyć nadzienie do kieszeni w piersi kurczaka, oprószyć gotowe, nadziane piersi mąką i podsmażyć na wolnym ogniu wraz z dodatkiem cebuli przez 7-8 minut. Po obsmażeniu filetów z jednej strony, przewrócić na drugą stronę i ułożyć wokół nich pokrojone figi, a następnie smażyć ok. 5 minut, oblać filety i figi rozpuszczonym miodem, smażyć jeszcze ok. 5 minut. Gotową potrawę wyłożyć na talerz i udekorować świeżą kolendrą.
     Smacznego.
oprac. mk

Najnowsze artykuły w dziale Poradnik

Artykuły powiązane tematycznie

Zamieszczenie następnej opinii do tego artykułu wymaga zalogowania

W formularzu stwierdzono błędy!

Ok
Dodawanie opinii
Aby zamieścić swoje zdjęcie lub avatar przy opiniach proszę dokonać wpisu do galerii Czytelników.
Dołącz zdjęcie:

Podpis:

Jeśli chcesz mieć unikalny i zastrzeżony podpis
zarejestruj się.
E-mail:(opcjonalnie)
Reklama