UWAGA!

Torcik z sandacza nadziewany szpinakiem w akompaniamencie suszonych pomidorków pod ryżem buraczanym

 Elbląg, Torcik z sandacza nadziewany szpinakiem w akompaniamencie suszonych pomidorków pod ryżem buraczanym
(fot. rb)

Autorem przepisu jest Michał Kulwicki z Zespołu Szkół Gospodarczych i Warsztatów Szkolnych w Elblągu, uczestnik konkursu o tytuł „Mistrza Szkolnej Patelni”. Wypróbujcie go.

Składniki na 6 porcji: 400 g filetów z sandacza bez skóry, 200 g ryżu długoziarnistego, 200 ml białego wytrawnego wina, 100 g cebuli, 500 g świeżego lub mrożonego szpinaku, sól, pieprz, cukier do smaku, 1 gałka muszkatołowa, 6 ząbków czosnku, suszony tymianek, 1 op. Curry, 200 ml Rama Culinesse Profi, 2 cytryny, 1 słoik buraczków konserwowych w całości, 200 ml śmietany 33%, 1 kostka rosołu jarzynowego, 200 g masła, 40 ml sosu sojowego, 20 g sera typu Feta, 6 szt. pomidorków koktajlowych, 2 jaja, 100 ml oliwy, 40 g suszonych pomidorków, Primerba czosnkowa „Knorr”.
     Sposób przygotowania: Wyporcjować, umyć i doprawić rybę. Sporządzić marynatę z oliwy, części wina i soku z cytryny i polać nią filety. Jaja ugotować na twardo, obrać i drobno posiekać. Ryż opłukać, osuszyć i podsmażyć. Następnie dodać posiekaną cebulę, resztę wina, kostkę bulionową i dusić. Na koniec dodać starte na tarce buraczki i krótko gotować, doprawić ryż do smaku. Rybę osączyć z marynaty i usmażyć, po czym zawinąć w folię aluminiową i włożyć do nagrzanego piekarnika. Szpinak podsmażyć na maśle, doprawić wyciśniętym czosnkiem, startą gałką muszkatołową, dodać suszone pomidory i skropić sokiem z cytryny. Szpinak podzielić na dwie części. Z mniejszej części sporządzić sos, dodając posiekane jaja i śmietankę 30%, ogrzewać do uzyskania półpłynnej konsystencji. Sos zblenderować. Potrawę układać w foremce warstwami: ryż, szpinak, cienko pokrojony w plasterki ser feta, ryba, starta skórka z cytryny, sparzony i obrany ze skórki pomidorek koktajlowy. Po chwili zdjąć foremkę, rozlać sos i udekorować liściem świeżego szpinaku. Podawać bezpośrednio po wyjęciu z foremki na podgrzanych talerzach.
     Smacznego.
oprac. mk

Najnowsze artykuły w dziale Poradnik

Artykuły powiązane tematycznie

Zamieszczenie następnej opinii do tego artykułu wymaga zalogowania

W formularzu stwierdzono błędy!

Ok
Dodawanie opinii
Aby zamieścić swoje zdjęcie lub avatar przy opiniach proszę dokonać wpisu do galerii Czytelników.
Dołącz zdjęcie:

Podpis:

Jeśli chcesz mieć unikalny i zastrzeżony podpis
zarejestruj się.
E-mail:(opcjonalnie)
Reklama