Nieczęsto się zdarza, żeby znany magazyn o zasięgu ogólnopolskim zachęcał czytelników do wzięcia udziału w imprezie, która ma się odbyć w naszym mieście. Wszystko byłoby pięknie, gdyby…
Uczta na Żuławach wraz z degustacją regionalnych produktów, którą poleca w listopadowym „Twoim Stylu” (s. 35) Joanna Miecugow, znalazła się w doborowym towarzystwie wraz z wartymi wpisu do kalendarza spotkaniami z noblistami w Krakowie i festiwalem filmów amerykańskich we Wrocławiu. Chodzi o listopadowe „Smaki Warmii i Mazur oraz Powiśla na stołach Europy”. Pomyślałam, „Wreszcie!”. Wreszcie udało nam się przebić i ktoś dostrzegł bogactwo naturalne naszego regionu.
Jakże sromotnie się rozczarowałam po wklepaniu polecanego adresu, gdzie miałam znaleźć szczegóły… Na stronie produktregionalny.warmia.mazury.pl brak programu i dokładnego miejsca imprezy. Gdzie więc mają przyjechać koneserzy naszych regionalnych specjałów, którzy ujęli w swoich planach przyjazd do naszego miasta?
Owszem, na stronie jest informacja, że impreza odbędzie się 6 listopada w Elblągu, a organizatorami są Warmińsko-Mazurska Izba Rolnicza i Centrum Informacji Europe Direct. Zainteresowanych wita też wizerunek i słowa marszałka województwa Jacka Protasa, który informuje o celu całego cyklu imprez promujących żywność opartą na naturalnych surowcach pochodzących z regionu oraz kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o tradycjach kuchni regionalnej. Przedsięwzięcia te mają służyć ochronie regionalnego dziedzictwa kulinarnego oraz promocji zakładów gastronomicznych i gospodarstw agroturystycznych z naszego regionu.
Jest też zaproszenie… I tylko wciąż szczegółów brak… choć pomysł na promocję przedni.
Jakże sromotnie się rozczarowałam po wklepaniu polecanego adresu, gdzie miałam znaleźć szczegóły… Na stronie produktregionalny.warmia.mazury.pl brak programu i dokładnego miejsca imprezy. Gdzie więc mają przyjechać koneserzy naszych regionalnych specjałów, którzy ujęli w swoich planach przyjazd do naszego miasta?
Owszem, na stronie jest informacja, że impreza odbędzie się 6 listopada w Elblągu, a organizatorami są Warmińsko-Mazurska Izba Rolnicza i Centrum Informacji Europe Direct. Zainteresowanych wita też wizerunek i słowa marszałka województwa Jacka Protasa, który informuje o celu całego cyklu imprez promujących żywność opartą na naturalnych surowcach pochodzących z regionu oraz kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o tradycjach kuchni regionalnej. Przedsięwzięcia te mają służyć ochronie regionalnego dziedzictwa kulinarnego oraz promocji zakładów gastronomicznych i gospodarstw agroturystycznych z naszego regionu.
Jest też zaproszenie… I tylko wciąż szczegółów brak… choć pomysł na promocję przedni.
mk