UWAGA!

Tej restauracji nikt nie chce

 Elbląg, Ratusz Staromiejski
Ratusz Staromiejski (fot. Anna Dembińska)

Sześć przetargów – trzy na aranżacje pomieszczenia, trzy na dzierżawę. I nic. Wreszcie pismo do Urzędu Marszałkowskiego, by miejsce to można było zamienić na magazyn. I też nic. Od czterech lat miasto w żaden sposób nie może przekazać podziemnego wnętrza w Ratuszu Staromiejskim, które według projektu ma być restauracją.

Wybudowany w 2011 r. Ratusz Staromiejski kosztował prawie 19 mln zł, z czego nieco ponad 13 mln zł to środki unijne. W projekcie znalazł się zapis, który mówił, że w jednym z pomieszczeń ma powstać restauracja.
       Pierwszy przetarg na aranżację tych 500 mkw. ogłoszono w listopadzie 2012 r. Według projektu wykonanego przez gdańską firmę miał tam powstać m.in. interaktywny system wizualny iWall. Ta nowoczesność miała być wabikiem na klientów i "uzupełnieniem oferty ratusza". Plan zakładał, że następnym krokiem będzie wybór firmy, która lokal poprowadzi i wymyśli mu nazwę. Odbyły się jeszcze dwa przetargi i z pomysłu zrezygnowano.
       Później odbyły się trzy kolejne przetargi – ostatni dwa lata temu, w styczniu – na dzierżawę pomieszczenia ze wskazaniem, że ma się tam znajdować lokal gastronomiczny. I tu chętnych zabrakło.
       Wtedy też miasto postanowiło, że złoży pismo do Urzędu Marszałkowskiego o zgodę na zmianę przeznaczenia tego miejsca. Nie udało się.
       - Projekt pn. „Odbudowa Ratusza Staromiejskiego w Elblągu” został wybrany do dofinansowania, a następnie je uzyskał z Regionalnego Programu Operacyjnego Warmia i Mazury na lata 2007-2013. Zakładał on powstanie zespołu gastronomicznego, czyli restauracji z zapleczem w podziemiach budynku. Finansowanie pochodziło z osi Turystyka i poddziałania Dziedzictwo kulturowe, gdzie jednym z celów do osiągnięcia były działania skierowane na renowację, utrzymanie oraz wprowadzanie nowych funkcji w takich obiektach, które przyczynią się do uatrakcyjnienia regionu dla odwiedzających – wyjaśnia biuro prasowe marszałka województwa. - Beneficjent poniósł koszty wyposażenia pomieszczeń i były to koszty kwalifikowalne, to znaczy, że zostały sfinansowane z funduszy unijnych. Pomieszczenia magazynowe nie wpisują się w te założenia.
       Jak dodaje Joanna Urbaniak, rzecznik prasowy prezydenta, kolejny przetarg na restaurację jest w trakcie przygotowań.
mw

Najnowsze artykuły w dziale Gospodarka

Artykuły powiązane tematycznie

Zamieszczenie następnej opinii do tego artykułu wymaga zalogowania

W formularzu stwierdzono błędy!

Ok
Dodawanie opinii
Aby zamieścić swoje zdjęcie lub avatar przy opiniach proszę dokonać wpisu do galerii Czytelników.
Dołącz zdjęcie:

Podpis:

Jeśli chcesz mieć unikalny i zastrzeżony podpis
zarejestruj się.
E-mail:(opcjonalnie)
  • jeśli miastu zależy na tym żeby była tam restauracja może powinni sami zgłosić się np do Celebry czy innych i zapytać o współpracę
  • Idealny punk gastronomiczny na DOM WESELNY - blisko KATEDRA oraz HOTELE na noce poślubne. Po wejściu w życie PROGRAMU 500 +, śluby będą mnożyć się jak grzyby po deszczu. Dzierżawa na 10 lat pryz umiarkowanie niskim czynszu.
  • Po wejściu 500+ to mnożyć się będą ale menele i patologia. Normalni ciężko pracujący ludzie najpierw zarobią na mieszkanie a potem pomyślą o dziecku i to jednym bo czasu nie wystarczy. Pis tak nas załatwił, że kredytu na mieszkanie połowa ludzi nie dostanie.
  • Chłopie PIS żądzi 3 miesiace a twoi Popaprancy rzadzili 8 lat. Efekty twoich Popapranców odczujemy jeszcze długo, długo. Także spokojna twoja rozczochrana.
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    34
    30
    Zabracemeryturyesbeckie(2016-02-09)
  • Fajnie się wydaje nie swoją kasę. Urzędas, lub zespół urzędasów którzy wymyślili tę "wypasioną" restaurację powinni być pociągnięci do odpowiedzialności. A przynajmniej powinno się podać ich nazwiska do publicznej wiadomości.
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    27
    0
    redrum(2016-02-09)
  • restauracji jest na peczki na starówce, i tylko nieliczne z nich są RENTOWNE, bo niby skad tych klijentów brac jak bieda w e-gu piszczy i ludzi zwłaszcza takich co maja chodzic po restauracjach coraz mniej stad i chetnych do wpakowania sie w w restaurację brak po co komu klopot jak tu normalnego kelnera ciezko znal;ezc a o kucharzach to zapomnijmy wszyscy w niemczech lub anglii
  • Nie denerwujcie się tak. Nie chodzi o 500+, czy inne polityczne pierdoły. Hala na Elzamie praktycznie nie istnieje - połowa zagrodzona, wyprzedaże, NOMI zdechło, Alstom a w zasadzie GE wypieprzy 1500 dobrze zarabiających dusz. Pamiętam jak kilka lat temu na Andrzejki trzeba było zaklepywać miejsca w knajpkach, czy dyskotekach - dzisiaj idziesz i są puchy. Miasto się wyludnia w zastraszającym tempie i urzędasy o tym wiedzą i to widzą. Ale co mają powiedzieć, zrobić? To równia pochyła i kula już się toczy. Te osoby co je zwolnią z GE to co zrobią? Pójdą na zasiłek? Nie - wyjadą z Elbląga i to z całymi rodzinami. Czyli średnio do 2017 roku Elbląg opuści dodatkowo 4500 dusz. Miasto nie powinno zajmować się pierdołami typu handel i usługi ( tym zajmą się ludzie) - UM powinien za wszelką cenę pozyskiwać inwestorów tworzących produkcję, ale oczywiście normalnych inwestorów a nie takich typu Meble W. .. ik, czy Zakład Sprzątania C. .. er wykorzystujących ludzi za najniższą.
  • ja moge tam otworzyć sklep z dopalaczami
  • Może czynsz za duży ? To idealne miejsce na restaurację artystyczną polaczoną ze stałą galerią prac elbląskich artystów. czemu Wydzial Kultury dziala tak niemrawo, jakby go nic nie obchodziło. Może działacze PiS mają jakąś ciekawą propozycję i delikatnie przyspieszą powolne działania Ratusza, przecież to także nowe miejsca pracy. dla swoich.
  • i w taki sposób nasze pieniądze rzucone w błoto. Podobno od nowego roku 2016 wzrosną podatki od nieruchomości, więc można będzie wybudować jeszcze przynajmniej dwa lokale po 500 m2 z przeznaczeniem na restaurację, które nikt nie będzie chciał wynająć i prowadzić, a w póżniejszym czasie nie będzie można zamienić na magazyny. Za kilka wieków historycy będą mieli problem do rozwiązania, co było powodem takie działania ???
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    11
    0
    helamaGb6(2016-02-09)
  • a mc donald nie chciał?
  • do -kuchnia Ja jestem kucharzem i mam 10 letnie doswiadczenie, bylem szefem kuchni przez 6 lat, jak zaaplikowalem o prace w jednej z restauracji na starowce to zaproponowali mi 1300 zl na reke. Nie ma sie co dziwic ze wszyscy wyjezdzaja bo za takie marne pieniadze to rodziny nie utrzymam.
Reklama