UWAGA!

„Lato pełne smaków”

 Elbląg, „Lato pełne smaków”

Począwszy od 22 czerwca zapraszamy do Biblioteki Elbląskiej na czwartkowe spotkania w ramach cyklu „Lato pełne smaków”. Odbędą się wykłady i warsztaty kulinarne poświęcone kuchni regionalnej. Wstęp wolny.

W ramach tegorocznego cyklu odbędą się spotkania poświęcone historii kuchni, podczas których będziemy przypominać dawne przepisy, zapomniane produkty, dawne smaki i historyczne receptury (z towarzyszącymi im pokazami, warsztatami kulinarnymi). Odbędą się m.in. spotkania dotyczące przepisów kuchni staropolskiej, mennonickiej, krzyżackiej, regionalnej, zapomnianych potraw i składników. Będą to spotkania przybliżające historię naszego miasta i regionu poprzez historię kuchni, pokazujące jak się jadało na terenie, gdzie obecnie mieszkamy lub jak zmieniały się upodobania ludzi do potraw i przepisów. Letni cykl „Lato pełne smaków” będzie kontynuacją „Zielonego lata w bibliotece” - cieszącego się ogromną popularnością cyklu spotkań dla seniorów poświęconego właściwościom ziół oraz ich wykorzystywaniem w kuchni i ziołolecznictwie, który odbywał się w bibliotece w okresie letnim w roku 2016.
      
       Program spotkań:
       22.06, godz.11.00
       Koncert Elbląskiego Zespołu Muzyki Dawnej
       Łukasz Nowotczyński (Restauracja Myśliwska) - Zupa z raków (warsztat kulinarny)
      
       29.06, godz. 11.00
       Urszula Skrzypek-Krupa - Kuchnia średniowieczna - zupa z pokrzyw, podpłomyki z miodem i orzechami
      
       06.07, godz. 11.00
       Jolanta Bulak i Sebastian Nowakowski (Park Krajobrazowy „Mierzeja Wiślana”) - Rośliny z okolic Elbląga wykorzystywane w kuchni
      
       13.07, godz.11.00
       Barbara Bukowska (dietetyczka) - Kuchnia regionalna - fraszynki warmińskie, czyli kotlety ziemniaczane z mięsem (warsztat kulinarny)
      
       20.07, godz. 11.00
       Jan Brzozecki - Kuchnia mennonicka i krzyżacka
      
       27.07, godz. 11.00
       Jacek Opitz - Pierwszy krok serowarski (warsztat kulinarny)
      
       03.08, godz. 11.00
       Przemysław Zwański - Dekonstrukcja, czyli zderzenie nowego ze starym - polędwica skradziona z sarmackiego stołu (warsztat kulinarny)
      
       10.08, godz. 11.00
       dr Grażyna Nawrolska - Uczty w średniowiecznym Elblągu (wykład)
      
       17.08, godz. 11.00
       Jacek Opitz - Historia żuławskiego sera (wykład)
      
       24.08, godz. 11.00
       Barbara Bukowska (dietetyczka) - Potrawy kuchni regionalnej - gietrzwałdzka sałatka
      
       31.08, godz. 11.00
       Łukasz Nowotczyński (Restauracja Myśliwska) - Zupa myśliwska (warsztat kulinarny)
      
       Miejsce spotkań: dziedziniec Biblioteki Elbląskiej (w razie niepogody sala „U św. Ducha”)
       Organizator: Oddział Stowarzyszenia Bibliotekarzy Polskich w Elblągu przy współpracy Biblioteki Elbląskiej i Elbląskiej Rady Seniorów.
       Kolejność spotkań może ulec zamianie z przyczyn niezależnych od Organizatora.
      
Aleksandra Buła, Biblioteka Elbląska im. Cypriana Norwida

Najnowsze artykuły w dziale Kultura

Artykuły powiązane tematycznie

Zamieszczenie następnej opinii do tego artykułu wymaga zalogowania

W formularzu stwierdzono błędy!

Ok
Dodawanie opinii
Aby zamieścić swoje zdjęcie lub avatar przy opiniach proszę dokonać wpisu do galerii Czytelników.
Dołącz zdjęcie:

Podpis:

Jeśli chcesz mieć unikalny i zastrzeżony podpis
zarejestruj się.
E-mail:(opcjonalnie)
A moim zdaniem...
Reklama