UWAGA!

Oni wiedzą, jak dobrze wykorzystać żywność

 Elbląg, Oni wiedzą, jak dobrze wykorzystać żywność
fot. nadesłana

We wtorek, 26 marca już po raz kolejny odbył się konkurs kulinarny zorganizowany w Zespole Szkół Gospodarczych w Elblągu we współpracy z Bankiem Żywności pod hasłem "Jak dobrze wykorzystać żywność?”. Głównym surowcem, który mieli wykorzystać uczestnicy, było jajo.

W jury konkursu zasiedli: Teresa Bocheńska, prezes Banku Żywności w Elblągu, Maria Dobosz, dyrektor Zespołu Szkół Gospodarczych w Elblągu, Aleksandra Damentko i Marta Czapnik, przedstawicielki Federacji Banków Żywności w Polsce, Aleksandra Piankowska-Flizik, przedstawiciel Banku Żywności w Elblągu oraz podopieczne Banku Żywności w Elblągu.
       Uczestnicy zaskoczyli jury swoimi pomysłami i kreatywnością wykorzystując jajo do przygotowania następujących potraw konkursowych:
       - Agata Zyra - Jaja po szkocku
       - Agnieszka Byczyńska- Jajko - misz masz
       - Mateusz Ciosek - Perduty holenderskie w buraczanym towarzystwie
       -Joanna Kempińska - Torcik z kremem tiramisu, musem malinowo - miętowym i delikatnym kremem lemon curd
       -Paweł Dynowiec - Smażone jajka faszerowane
       -Krzysztof Zielke - Wielkanocny pasztet jajeczny
       -Maciej Kisłowski - Naleśniki jajeczne
       -Paulina Antoniewicz - Tarta gryczana ze szpinakiem, botwinką i jajkiem
       -Maciej Zalewski - Mus czekoladowy z maślanym ciastkiem, powidłami śliwkowymi i bezą włoską
       -Karol Pawłowski - Baba wielkanocna w dwóch odsłonach
       -Wiktoria Literska- świąteczny torcik Wiktorii
       -Aleksandra Grigorian - Jaja zapiekane po wiejsku z sosem ćwikłowym
       -Nikola Adamowska- Czekoladowe marzenie
       -Szymon Korzec - Kotleciki z jaj
       Jury nie miało łatwego zadania, by wybrać najlepszą potrawę, a po burzliwych obradach na podium stanęli:
       I miejsce Maciej Zalewski
       II miejsce Paulina Antoniewicz
       III miejsce Nikola Adamowska.
       Dodatkowo wyróżniono: Agnieszkę Byczyńską, Aleksandrę Grigorian i Wiktorię Literską.
       Wszystkim uczestnikom konkursu serdecznie gratulujemy i zapraszamy do udziału w następnej edycji.
      
organizatorzy, Barbara Bukowska i Marzena Szczech (ZSG) i Bank Żywności

Najnowsze artykuły w dziale Społeczeństwo

Artykuły powiązane tematycznie

Zamieszczenie następnej opinii do tego artykułu wymaga zalogowania

W formularzu stwierdzono błędy!

Ok
Dodawanie opinii
Aby zamieścić swoje zdjęcie lub avatar przy opiniach proszę dokonać wpisu do galerii Czytelników.
Dołącz zdjęcie:

Podpis:

Jeśli chcesz mieć unikalny i zastrzeżony podpis
zarejestruj się.
E-mail:(opcjonalnie)
A moim zdaniem...
  • Dla rzetelności dziennikarskiej może warto podać ile nasz samorząd kosztuje od lat funkcjonowanie miesięcznie Bank Żywności? Nie twierdze, że jest nie potrzebny tylko warto zestawić koszta i zyski. .. ..
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    1
    1
    Kat_Na_Idiotów(2019-03-29)
Reklama