Wtorek 19-02-2019, imieniny Konrada, Arnolda
 
Reklama w Elblągu
Rek

UWAGA!

Drogi Czytelniku,

uprzejmie informujemy, że w związku z wejściem w życie Rozporządzenia o Ochronie Danych Osobowych stworzyliśmy zgodną z nim politykę prywatności. Regulacje RODO zmuszają nas do wystąpienia z prośbą do Ciebie o zaakceptowanie jego postanowień, chociaż z praktycznego punktu widzenia nic się nie zmienia w sposobie korzystania z naszego serwisu.

Jedyną rzeczą, która może budzić Twoje obawy jest profilowanie. Wyjaśniamy, że w naszym przypadku, tak jak dotychczas, skutkuje ono wyłącznie tym, że jeśli uprzednio byłeś/aś na stronie jakiegoś biura podróży, to z dużym prawdopodobieństwem nasi zaufani partnerzy reklamowi tacy jak Google serwować będą banery z widokami złocistych plaż.

Prosimy zapoznać się z polityką prywatności stosowaną na naszej stronie i zaakceptować jej postanowienia.

Może później

Dziś tłusty czwartek. Dlaczego jemy pączki?

 
Elbląg, Dziś tłusty czwartek. Dlaczego jemy pączki?
fot. Anna Dembińska
Rek

Ostatni czwartek karnawału to czas zabaw ostatkowych oraz konsumowania pączków i faworków. Im więcej damy radę zjeść tych pyszności, tym lepiej. W dodatku dziś (4 lutego) podobno nie obowiązuje procedura liczenia kalorii.

Smażone na tłuszczu chrusty i pączki z różnego rodzaju nadzieniem w przyjemny dla podniebienia sposób, mają nam przypominać o rozpoczynającym się czasie zabaw ostatkowych, które według tradycji zakończą się we wtorek przed środą popielcową.
     Pochodzenie zwyczaju spożywania w tłusty czwartek pączków, faworków i słodkich placuszków dokładnie nie jest znane. Według etnografa Barbary Ogrodowskiej przysmaki te przywędrowały do nas z Wiednia w XVII-XVIII wieku, choć istnieją też przesłanki, że pączki trafiły do Polski najprawdopodobniej z Bliskiego Wschodu lub starożytnego Rzymu. Jednak, co ciekawe, początkowo pączki były robione z ciasta chlebowego, które było nadziewane słoniną i smażone w smalcu. Podawano je z tłustymi mięsami, a całość jak przystało na ostatki popijano wódką. Dopiero z czasem pączki zaczęto przyrządzać na słodko. Wiadomo, że w formie znanej obecnie „na słodko” pączki były serwowane na dworze króla Augusta III Sasa (w latach 1733-1763 król Polski). Na Śląsku na pączki mówi się kreple. Nazwa ta pochodzi od niemieckiego słowa „krapfen”, czyli ciasta smażonego w tłuszczu.
     Faworki to przysmaki znane obecnie przede wszystkim na ziemiach polskich, litewskich i niemieckich. Legenda głosi, że ich powstanie zawdzięczamy przypadkowi. Podobno młody i nieuważny cukiernik przez przypadek wrzucił do rozgrzanego tłuszczu wąski pasek ciasta na pączki. Ciasto to podczas smażenia przyjęło specyficzny kształt, a po obsypaniu cukrem okazało się pysznym smakołykiem. Z czasem faworki zaczęło się przyrządzać z ciasta lanego i biszkoptowego, aż wreszcie z tak zwanego ciasta zbijanego, z którego dziś najczęściej robi się faworki. Zmiana receptury sprawiła, że są lekkie, cienkie i chrupiące, jak te z przepisu, który prezentujemy poniżej.
     
     Chrusty domowe

     Przygotowanie: 30 minut
     Smażenie: 30 minut
     Składniki: 200 g mąki, 4-5 łyżek gęstej śmietany 18 proc., 3 żółtka, szczypta soli, łyżeczka proszku do pieczenia, łyżka spirytusu, 500 g tłuszczu do smażenia (Planta, smalec lub olej), 1 cukier waniliowy, 100 g cukru pudru do posypania.
     Przygotowanie: Do przesianej mąki dodać śmietanę, żółtka, sól, proszek do pieczenia. Wymieszać składniki, ciasto zagnieść i rozwałkować partiami na cienkie placki. Ciasto kroić na paski 3x15 cm. Paski przekroić w środku na 5-6 cm i przewinąć, aby powstał faworek. Cukier puder wymieszać z cukrem waniliowym. W rondlu lub na dużej patelni rozgrzać część tłuszczu. Wrzucić 1 faworek na próbę – jeśli szybko wypłynie i zarumieni się, można smażyć pozostałe przewracając na boki. Smażyć na Plancie, oleju lub innym tłuszczu. Usmażone wyjmować, odsączać na papierowych ręcznikach i posypywać cukrem pudrem.
mk
Polub ten artykuł
Polub portEl.pl
..., a moim zdaniem
Reklama

To kupisz w pasażu portElu

Fototapety do biura
Fototapety dziecięce
Fototapety z kwiatami
Obraz na płótnie