Ważne: nasze strony wykorzystują pliki cookies.
Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W przeglądarce internetowej można zmienić ustawienia dotyczące cookies.
Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza zgodę na zapisywanie ich w pamięci urządzenia. Proszę zapoznać się z informacją na temat cookies stosowanych na naszej stronie.
Wtorek 21-11-2017, imieniny Janusza, Konrada
 
Rek

UWAGA!

Zamknij Zamknij
Rek
Rek
Telefon portElu Halo, tu portEl
512 918 555

Wiadomości

Na osiedlu

Gospodarka

Społeczeństwo

Kultura

Sport

Na uczelniach

Zbrodnia i kara

Prasówka

Jej portEl

Kina i teatr

Konkursy

Dawny Elbląg

Poradnik

Hit czy kit?

Po godzinach

Fotoreportel

Jesienne spacery. Jesienne spacery.

To nie orzeł, to bielik (Opowieści z lasu, odc. 60)

 
Elbląg, To nie orzeł, to bielik (Opowieści z lasu, odc. 60) Bielik
Rek

Powszechnie uważany jest za orła, ale w rzeczywistości bliżej mu do myszołowa. Tak czy inaczej nie odbiera mu to tytułu największego ptaka szponiastego północnej Europy. Rozpiętość skrzydeł bielika zwyczajnego wynosi ponad dwa metry!

Lubi, gdy teren jest różnorodny, najlepiej z akwenem w pobliżu. Bielik zwyczajny nie zalęgnie się więc tam, gdzie są na przykład tylko łąki, ani tam, gdzie występuje bardzo zwarty kompleks leśny. Ptak ten ma ogromne wymagania co do wielkości areału, na którym będzie przebywał. Pary lęgowe mogą zająć powierzchnię nawet 100 km kw., a przywiązanie do swojego rewiru jest tak duże, że bieliki przepędzą z niego nawet swoje dorosłe dzieci.
     Są ptakami monogamicznymi, które bardzo często łączą się w pary na całe życie.
"Swój pierwszy lęg zakładają kiedy osiągną wiek pięciu lat" - czytamy na stronie drapiezniki.pl - "Ponad swoim terytorium ptaki wykonują, zimą lub wczesną wiosną, na dużej wysokości lot godowy, w którego trakcie samiec tak napiera na samicę, by ta przekręciła się na grzbiet i mogła połączyć się szponami z partnerem. Następnie oboje składają skrzydła, koziołkują powoli spadając, aż nisko nad ziemią rozlatują się w różne strony, po czym przystępują do ponownego połączenia w powietrzu".
     Najliczniej bielik zwyczajny występuje w rejonie Zalewu Szczecińskiego, na Wyspie Wolin. Nie brakuje go również na terenach północno- wschodnich. W lasach, którymi zarządza Nadleśnictwo Elbląg, jest ok. 20 par tych ptaków.
     Bielik zwyczajny nie jest licznym ptakiem lęgowym. Jednakże dzięki temu, że jest objęty ścisłą ochroną gatunkową, a jego lokalizacja to tajemnica prawna, populacja zwiększa się.

oprac. mw
Polub ten artykuł
Polub portEl.pl
..., a moim zdaniem
Reklama