Ważne: nasze strony wykorzystują pliki cookies.
Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W przeglądarce internetowej można zmienić ustawienia dotyczące cookies.
Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza zgodę na zapisywanie ich w pamięci urządzenia. Proszę zapoznać się z informacją na temat cookies stosowanych na naszej stronie.
Wtorek 06-12-2016, imieniny Mikołaja, Emiliana
 
Rek

UWAGA!

Certyfikaty dla Bart-Exu

Pasłęcka firma Bart-Ex otrzymała certyfikat zarządzania jakością ISO 9001:2000 oraz certyfikat (higieniczny) HACCP.

Bart-Ex jest producentem mleka w proszku na potrzeby przemysłu spożywczego. Firma współpracuje m.in. z Jutrzenką Bydgoszcz, Gryfem Szczecin czy Maspexem Wadowice (znanym z kawy cappuccino).
     Bart-Ex jest laureatem wielu ważnych konkursów, regularnie bierze udział w targach branżowych. W konkursie Atut 2001 produkt o nazwie Lodek 20® został wyróżniony laurem dla najlepszego produktu Polski północno-wschodniej. Kolejnym sukcesem był złoty medal na Międzynarodowych Targach Przemysłu Spożywczego “Polagra Food 2002” za proszek mleczny o zawartości 26 proc. tłuszczu. Również w ubiegłym roku Bart-Ex otrzymał tytuł "Przedsiębiorstwa Fair Play” w konkursie zorganizowanym przez Krajową Izbę Gospodarczą.
     Od półtorej roku Bart-Ex może pochwalić się posiadaniem nowoczesnej, w pełni zautomatyzowanej linii produkcyjnej. Jest to jedno z najnowocześniejszych tego typu urządzeń w kraju.
     Firma Bart-Ex została założona w 1995 roku przez Wiesława Zagólskiego i Marka Frejusa.
     - Zaczynaliśmy w wydzierżawionych pomieszczeniach i z jedną maszyną do produkcji mleka w proszku – wspomina początki firmy prezes Wiesław Zagólski. - Było to dla nas spore ryzyko. Znaliśmy jednak potrzeby rynku.
     Obaj panowie mieli ponad 20-letnie doświadczenie pracy w branży mleczarskiej. Z czasem firma wykupiła budynek, rozbudowała zaplecze, powiększyła o 2 hektary tereny pod inwestycje. W planach na najbliższe lata Bart-Ex ma przede wszystkim rozszerzenie zbytu o rynki zagraniczne – tym bardziej przydadzą się zdobyte certyfikaty.
     - Możliwości produkcyjne mamy dużo większe – mówi Zagólski. - W ciągu jednej zmiany jesteśmy w stanie wyprodukować nawet 25 ton.
     Certyfikat HACCP muszą posiadać wszyscy producenci artykułów spożywczych w Unii Europejskiej, którzy zatrudniają więcej niż 50 osób.
     - Zdobyte certyfikaty – mimo że nie będą dla nas obowiązkowe nawet, kiedy Polska wejdzie do Unii - potwierdzają, że spełniamy bardzo wysokie kryteria, produkujemy wyroby dobrej jakości i w higienicznych warunkach – podsumowuje prezes Bart-Exu.
     W tym roku na inwestycje Bart-Ex przeznaczy 500 tys. zł. Firma zatrudnia obecnie 25 osób.

M
Polub ten artykuł
Polub portEl.pl
..., a moim zdaniem
..., a moim zdaniem
Pokazuj od
najnowszych
Reklama