Poniedziałek 24-09-2018, imieniny Gerarda, Teodora
 
Reklama w Elblągu
Rek

UWAGA!

Drogi Czytelniku,

uprzejmie informujemy, że w związku z wejściem w życie Rozporządzenia o Ochronie Danych Osobowych stworzyliśmy zgodną z nim politykę prywatności. Regulacje RODO zmuszają nas do wystąpienia z prośbą do Ciebie o zaakceptowanie jego postanowień, chociaż z praktycznego punktu widzenia nic się nie zmienia w sposobie korzystania z naszego serwisu.

Jedyną rzeczą, która może budzić Twoje obawy jest profilowanie. Wyjaśniamy, że w naszym przypadku, tak jak dotychczas, skutkuje ono wyłącznie tym, że jeśli uprzednio byłeś/aś na stronie jakiegoś biura podróży, to z dużym prawdopodobieństwem nasi zaufani partnerzy reklamowi tacy jak Google serwować będą banery z widokami złocistych plaż.

Prosimy zapoznać się z polityką prywatności stosowaną na naszej stronie i zaakceptować jej postanowienia.

Może później
Rek
Telefon portElu Halo, tu portEl
512 918 555

Wiadomości

Wybory 2018

Sport

Gospodarka

Na osiedlu

Społeczeństwo

Na uczelniach

Kultura

Zbrodnia i kara

Dawny Elbląg

Jej portEl

Kina i teatr

Konkursy

Prasówka

Poradnik

Hit czy kit?

Po godzinach

Fotoreportel

Plaga mistrzów Plaga mistrzów

Inspekcja Sanitarna sprawdza sól

 
Elbląg, Inspekcja Sanitarna sprawdza sól fot. AD
Rek

27 lutego Państwowa Inspekcja Sanitarna rozpoczęła na terenie naszego województwa wzmożony nadzór sanitarny nad zakładami, które do produkcji używają soli spożywczej. Chce ustalić, czy zakłady nie używają do przetwórstwa soli przemysłowej zawierającej m.in. rakotwórcze dioksyny.

Kontrola prowadzona jest w zakładach przetwórstwa owocowo-warzywnego, grzybowego, produkcji kiszonek oraz w wytwórniach koncentratów spożywczych i przypraw, majonezu i musztardy, jak również chrupek, chipsów i prażynek. Sprawdzane są też piekarnie, które stosują w produkcji żywności sól spożywczą. Pracownicy Inspekcji szczególnie uważnie analizują dokumentację dotyczącą dostawców soli. Celem kontroli jest również sprawdzenie obecności w obrocie zarówno hurtowym, jak i detalicznym soli spożywczej i peklującej wprowadzanej do obrotu przez zakłady objęte postępowaniem prokuratorskim.
     Ponadto w ramach urzędowej kontroli żywności na terenie całego województwa pobierane są próbki soli spożywczej do badań laboratoryjnych, pochodzące zarówno z zakładów przetwórstwa spożywczego, jak i obrotu handlowego.
     Na razie jedynym miejscem w województwie, gdzie znaleziono sól w źle oznakowanych workach w ilości jednej tony, jest hurtownia spożywcza w Ostródzie. Inspektorzy sprawdzają, czy była ona stosowana do celów spożywczych, gdyż na workach nie było informacji, czy zawierają one sól spożywczą, czy tzw. wypadową, używaną do celów przemysłowych. Ważne jest też, aby ustalić, skąd sól trafiła do Ostródy i dokąd trafiła później, gdyż sam właściciel zapewnił kontrolujących, że nie miał złych intencji.
     O wynikach kontroli i badań prowadzonych w laboratorium Inspekcji Sanitarnej w naszym regionie będziemy informowali na bieżąco.
     
     Źródło: Sanepid

mk
Polub ten artykuł
Polub portEl.pl
..., a moim zdaniem
..., a moim zdaniem
Pokazuj od
najnowszych
Reklama

To kupisz w pasażu portElu

Obraz na dibond 300x60 cm - Deski
Fototapeta fizelinowa, laminowana 148x260 cm - Wodosp
Fototapety dziecięce
Fototapety z mapami