Ważne: nasze strony wykorzystują pliki cookies.
Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W przeglądarce internetowej można zmienić ustawienia dotyczące cookies.
Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza zgodę na zapisywanie ich w pamięci urządzenia. Proszę zapoznać się z informacją na temat cookies stosowanych na naszej stronie.
Piątek 24-11-2017, imieniny Jana, Flory
 
Rek

UWAGA!

Zamknij Zamknij
Rek
Rek
Telefon portElu Halo, tu portEl
512 918 555

Wiadomości

Na osiedlu

Gospodarka

Społeczeństwo

Kultura

Sport

Na uczelniach

Zbrodnia i kara

Prasówka

Jej portEl

Kina i teatr

Konkursy

Dawny Elbląg

Poradnik

Hit czy kit?

Po godzinach

Fotoreportel

11.11.2017 11.11.2017

Inspekcja Sanitarna sprawdza sól

 
Elbląg, Inspekcja Sanitarna sprawdza sól fot. AD
Rek

27 lutego Państwowa Inspekcja Sanitarna rozpoczęła na terenie naszego województwa wzmożony nadzór sanitarny nad zakładami, które do produkcji używają soli spożywczej. Chce ustalić, czy zakłady nie używają do przetwórstwa soli przemysłowej zawierającej m.in. rakotwórcze dioksyny.

Kontrola prowadzona jest w zakładach przetwórstwa owocowo-warzywnego, grzybowego, produkcji kiszonek oraz w wytwórniach koncentratów spożywczych i przypraw, majonezu i musztardy, jak również chrupek, chipsów i prażynek. Sprawdzane są też piekarnie, które stosują w produkcji żywności sól spożywczą. Pracownicy Inspekcji szczególnie uważnie analizują dokumentację dotyczącą dostawców soli. Celem kontroli jest również sprawdzenie obecności w obrocie zarówno hurtowym, jak i detalicznym soli spożywczej i peklującej wprowadzanej do obrotu przez zakłady objęte postępowaniem prokuratorskim.
     Ponadto w ramach urzędowej kontroli żywności na terenie całego województwa pobierane są próbki soli spożywczej do badań laboratoryjnych, pochodzące zarówno z zakładów przetwórstwa spożywczego, jak i obrotu handlowego.
     Na razie jedynym miejscem w województwie, gdzie znaleziono sól w źle oznakowanych workach w ilości jednej tony, jest hurtownia spożywcza w Ostródzie. Inspektorzy sprawdzają, czy była ona stosowana do celów spożywczych, gdyż na workach nie było informacji, czy zawierają one sól spożywczą, czy tzw. wypadową, używaną do celów przemysłowych. Ważne jest też, aby ustalić, skąd sól trafiła do Ostródy i dokąd trafiła później, gdyż sam właściciel zapewnił kontrolujących, że nie miał złych intencji.
     O wynikach kontroli i badań prowadzonych w laboratorium Inspekcji Sanitarnej w naszym regionie będziemy informowali na bieżąco.
     
     Źródło: Sanepid

mk
Polub ten artykuł
Polub portEl.pl
..., a moim zdaniem
..., a moim zdaniem
Pokazuj od
najnowszych
Reklama