Inspekcja Handlowa w Elblągu przeprowadziła kontrole jakości i oznakowania produktów żywnościowych oferowanych do sprzedaży w sklepach sieci wielkopowierzchniowych, głównie pod marką sieci lub wyprodukowanych dla tych sieci.
Laboratoryjnie zbadano pod względem jakości sześć partii, z czego zakwestionowano dwie:
- ser żółty tłusty, który zakwestionowano z uwagi na niższą masę netto od deklarowanej na opakowaniu (było 249 i 207,3 g, a powinno być 250 g),
- groszek młody, który zakwestionowano z uwagi na niższą masę produktu po oddzieleniu zalewy (było 252 g i 255 g, a powinno być 265 g).
W wyniku oględzin towarów oferowanych do sprzedaży pod „własna marką” ustalono, że oznakowanie opakowań jednostkowych było zgodne z obowiązującymi przepisami. Zbadano łącznie 21 partii towarów.
W kontrolowanych sklepach stwierdzono, że warunki i sposób przechowywania towarów były zgodne z zaleceniami ich producentów zamieszczonymi na etykietach opakowań jednostkowych. Każdorazowo badano także stan opakowań jednostkowych, nie stwierdzając nieprawidłowości. Nie stwierdzono też oferowania do sprzedaży towarów przeterminowanych.
Źródło: Inspekcja Handlowa w Elblągu
- ser żółty tłusty, który zakwestionowano z uwagi na niższą masę netto od deklarowanej na opakowaniu (było 249 i 207,3 g, a powinno być 250 g),
- groszek młody, który zakwestionowano z uwagi na niższą masę produktu po oddzieleniu zalewy (było 252 g i 255 g, a powinno być 265 g).
W wyniku oględzin towarów oferowanych do sprzedaży pod „własna marką” ustalono, że oznakowanie opakowań jednostkowych było zgodne z obowiązującymi przepisami. Zbadano łącznie 21 partii towarów.
W kontrolowanych sklepach stwierdzono, że warunki i sposób przechowywania towarów były zgodne z zaleceniami ich producentów zamieszczonymi na etykietach opakowań jednostkowych. Każdorazowo badano także stan opakowań jednostkowych, nie stwierdzając nieprawidłowości. Nie stwierdzono też oferowania do sprzedaży towarów przeterminowanych.
Źródło: Inspekcja Handlowa w Elblągu