UWAGA!

Przetwory z jabłek objętych embargiem. Apel Banków Żywności do Ministerstwa

 Elbląg, Przetwory z jabłek objętych embargiem. Apel Banków Żywności do Ministerstwa
fot. WS (arch. portEl.pl)

Zdrowe, tłoczone soki jabłkowe, musy, ryż z jabłkami, dżemy mogą być sposobem na uratowanie znacznie większej ilości jabłek oraz innych owoców i warzyw objętych embargiem. Banki Żywności apelują do Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi o umożliwienie przetwarzania owoców i warzyw zgłoszonych do przekazania na cele społeczne.

W tak zwanej „drugiej turze” rekompensat unijnych za owoce i warzywa objęte embargiem Federacji Rosyjskiej, producenci rolni zgłosili chęć przekazania 18 000 ton jabłek! Przyjęcie tak wielkiej ilości jabłek w jednym momencie, w tak krótkim czasie, wykracza poza możliwości nawet 31 Banków Żywności. Jedynym sposobem na uniknięcie marnotrawstwa owoców i zagospodarowaniem tej wielkiej ilości jabłek jest umożliwienie przetwarzania owoców na np. tłoczone soki, dżemy, musy, dania gotowe. Taki mechanizm musi być jednak zaakceptowany i uruchomiony przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.  Dzięki przetworzeniu uda się uratować znacznie więcej owoców i warzyw przed zmarnowaniem,  przedłużyć trwałość owoców i warzyw a także dostarczać owoce i warzywa do większej liczby osób potrzebujących, przez dłuższy czas i regularnie.
       - Ze względu na bardzo liczne zapytania i prośby sadowników do Banków Żywności, o odbiór kolejnych ilości jabłek, Federacja Polskich Banków Żywności zwraca się z apelem do Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Banki Żywności apelują o wydanie polskiego stanowiska w sprawie uruchomienia możliwości przetwarzania jabłek i innych warzyw oraz owoców, co bezpośrednio leży w kompetencji MRiRW. Bez decyzji Ministerstwa Rolnictwa, Banki Żywności z wielką przykrością będą zmuszone odmówić sadownikom współpracy. Dlatego prosimy sadowników o poparcie apelu Banków Żywności - mówi Marek Borowski, Prezes Zarządu Federacji Polskich Banków Żywności. 
        
       14 tysięcy ton uratowanych owoców i warzyw

       Na chwilę obecną Banki Żywności przyjmują od producentów rolnych na bieżąco: kapustę, marchew, pomidory, paprykę, brokuły, gruszki, kalafior, ogórki, śliwki, owoce miękkie, winogrona, korniszony.  Do tej pory trzydzieści jeden Banków Żywności zrzeszonych w Federacji Polskich Banków Żywności, od 14 sierpnia br. odebrało łącznie ponad 14 000 ton świeżych owoców i warzyw objętych embargiem Federacji Rosyjskiej. Z tego  8 000 ton owoców i warzyw trafiło już do magazynów Banków Żywności. Połowę tej ilości stanowią jabłka. Pozostałe produkty to marchew, śliwki, kapusta, pomidory. 6 000 ton jabłek jest zakontraktowanych do przechowania na okres listopad 2014 - czerwiec 2015.
      
      
Federacja Polskich Banków Żywności, Bank Żywności w Elblągu

Najnowsze artykuły w dziale Gospodarka

Artykuły powiązane tematycznie

Zamieszczenie następnej opinii do tego artykułu wymaga zalogowania

W formularzu stwierdzono błędy!

Ok
Dodawanie opinii
Aby zamieścić swoje zdjęcie lub avatar przy opiniach proszę dokonać wpisu do galerii Czytelników.
Dołącz zdjęcie:

Podpis:

Jeśli chcesz mieć unikalny i zastrzeżony podpis
zarejestruj się.
E-mail:(opcjonalnie)
A moim zdaniem...
  • Już jedna kandydatka do RM (ta od palikota) mówiła żeby żreć dżemory ! Trzeba było słuchać !!!
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    0
    0
    antyWpis(2014-11-07)
  • Na rynku jabłka są po 2 zł. Po złotówce sprzedacie w tri miga. Pieniądz się nie psuje, więc przechowacie sobie na gorsze czasy.
  • Ze tez w tych kwestiach zawsze musi decydowac jakis URZAD! Zanim sie zdecyduja i zloza wszystkie podpisy, jablka zdaza zgnic 100 razy!
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    1
    0
    almerka(2014-11-07)
Reklama