Ważne: nasze strony wykorzystują pliki cookies.
Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W przeglądarce internetowej można zmienić ustawienia dotyczące cookies.
Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza zgodę na zapisywanie ich w pamięci urządzenia. Proszę zapoznać się z informacją na temat cookies stosowanych na naszej stronie.
Niedziela 04-12-2016, imieniny Barbary, Jana
 
Rek

UWAGA!

Wszystko świeże, nie wszystko smaczne

Inspekcja Handlowa w Elblągu przeprowadziła kontrolę jakości mleka i przetworów mlecznych w trzech sklepach i jednej hurtowni.

Sprawdzono przestrzeganie terminów przydatności do spożycia i dat minimalnej trwałości na 60 partiach wyrobów mleczarskich, nie kwestionując żadnej z nich. Do badań laboratoryjnych pobrano próby z 17 partii przetworów, z czego zakwestionowano aż dziesięć partii.
     - Zakwestionowaliśmy pięć partii sera dojrzewającego ze względu na wady organoleptyczne, takie jak lekko twardy miąższ, nieczysty smak i zapach, liczne oczka – mówi Bronisława Walawska-Pawlak, dyrektor Inspekcji Handlowej w Elblągu. – Także dwie partie masła: jedną ze względu na wyższą zawartość wody i niższą zawartość tłuszczu, drugą ze względu na kruchą i łupliwą konsystencję oraz trzy partie sera twarogowego - ze względu na lekko ziarnistą konsystencję oraz niewłaściwy smak i zapach.
     Nie było przynajmniej zastrzeżeń do warunków przechowywania produktów we wszystkich kontrolowanych placówkach.
     

PD
Polub ten artykuł
Polub portEl.pl
..., a moim zdaniem
..., a moim zdaniem
Reklama