Poniedziałek 15-10-2018, imieniny Teresy, Florentyny
 
Rek

UWAGA!

Drogi Czytelniku,

uprzejmie informujemy, że w związku z wejściem w życie Rozporządzenia o Ochronie Danych Osobowych stworzyliśmy zgodną z nim politykę prywatności. Regulacje RODO zmuszają nas do wystąpienia z prośbą do Ciebie o zaakceptowanie jego postanowień, chociaż z praktycznego punktu widzenia nic się nie zmienia w sposobie korzystania z naszego serwisu.

Jedyną rzeczą, która może budzić Twoje obawy jest profilowanie. Wyjaśniamy, że w naszym przypadku, tak jak dotychczas, skutkuje ono wyłącznie tym, że jeśli uprzednio byłeś/aś na stronie jakiegoś biura podróży, to z dużym prawdopodobieństwem nasi zaufani partnerzy reklamowi tacy jak Google serwować będą banery z widokami złocistych plaż.

Prosimy zapoznać się z polityką prywatności stosowaną na naszej stronie i zaakceptować jej postanowienia.

Może później
Rek
Telefon portElu Halo, tu portEl
512 918 555

Wiadomości

Wybory 2018

Sport

Gospodarka

Na osiedlu

Społeczeństwo

Na uczelniach

Kultura

Zbrodnia i kara

Dawny Elbląg

Jej portEl

Kina i teatr

Konkursy

Prasówka

Poradnik

Hit czy kit?

Po godzinach

Fotoreportel

Piękny jesienny poranek Piękny jesienny poranek

O żuławskich kulinariach

 
Elbląg, O żuławskich kulinariach fot. nadesłana
Rek

W najbliższy czwartek (19 lipca) o godz. 11 zapraszamy do Biblioteki Elbląskiej na spotkanie z Arturem Wasielewskim na temat „Kuchnia żuławska z wykorzystaniem roślin rosnących na Żuławach” odbywające się w wakacyjnym cyklu „Ziołowe lato w bibliotece”. Wstęp wolny.

Artur Wasielewski – interesuje się wszystkim, co związane z Żuławami. Jest właścicielem domu podcieniowego w Orłowie i autorem książki o kuchni żuławskiej pt. „Kulinaria żuławskie”. Podczas spotkania będzie można się dowiedzieć, czym charakteryzowała się kuchnia żuławska na przestrzeni wieków, jakie rośliny i produkty były wykorzystywane do przygotowania potraw. Zapraszamy!
     
„Ziołowe lato w bibliotece” to kontynuacja spotkań, które począwszy od roku 2016 organizowane są latem w Bibliotece Elbląskiej. W wakacyjne czwartki zapraszamy na wykłady i warsztaty poświęcone przepisom kuchni regionalnej, zastosowaniem ziół w kuchni i kosmetyce. Będzie jak zawsze ciekawie, smacznie i pachnąco. Spotkania odbywają się w zabytkowych wnętrzach Biblioteki Elbląskiej (sala „U św. Ducha”).
     
     Program kolejnych spotkań

     26.07, godz. 11.00
     Urszula Skrzypek-Krupa - Mydła glicerynowe z ziołami i ziołowy krem do rąk (warsztat kosmetyczny)
     2.08, godz. 11.00
     Jan Brzozecki - Zioła w literaturze (wykład)
     9.08, godz. 11.00
     Jakub Tomasz Woźniak - Herbaty w naszych domach dawniej i dzisiaj (wykład)
     16.08, godz. 11.00
     Grażyna Nawrolska - O kremach, balsamach i perfumach w średniowieczu (wykład)
     23.08, godz. 11.00
     Barbara Bukowska - Marchew po mazursku, lody bananowe (warsztat kulinarny)
     
     
     Miejsce spotkań: Sala „U św. Ducha” Biblioteki Elbląskiej
     Organizator: Oddział Stowarzyszenia Bibliotekarzy Polskich w Elblągu przy współpracy Biblioteki Elbląskiej i Elbląskiej Rady Seniorów

Aleksandra Buła, Biblioteka Elbląska im. Kamila Cypriana Norwida
Polub ten artykuł
Polub portEl.pl
..., a moim zdaniem
Reklama

To kupisz w pasażu portElu

Kuchnia nowoczesna
Kuchnia nowoczesna II
Kuchnia klasyczna
RTV + SZAFA