Sobota 15-12-2018, imieniny Waleriana, Celiny
 
Reklama w Elblągu
Rek

UWAGA!

Drogi Czytelniku,

uprzejmie informujemy, że w związku z wejściem w życie Rozporządzenia o Ochronie Danych Osobowych stworzyliśmy zgodną z nim politykę prywatności. Regulacje RODO zmuszają nas do wystąpienia z prośbą do Ciebie o zaakceptowanie jego postanowień, chociaż z praktycznego punktu widzenia nic się nie zmienia w sposobie korzystania z naszego serwisu.

Jedyną rzeczą, która może budzić Twoje obawy jest profilowanie. Wyjaśniamy, że w naszym przypadku, tak jak dotychczas, skutkuje ono wyłącznie tym, że jeśli uprzednio byłeś/aś na stronie jakiegoś biura podróży, to z dużym prawdopodobieństwem nasi zaufani partnerzy reklamowi tacy jak Google serwować będą banery z widokami złocistych plaż.

Prosimy zapoznać się z polityką prywatności stosowaną na naszej stronie i zaakceptować jej postanowienia.

Może później

Kilka steków nie zaszkodzi… (Wakacyjne grillowanie, odc. 5)

 
Elbląg, Kilka steków nie zaszkodzi… (Wakacyjne grillowanie, odc. 5)
Rek

 Lato jeszcze w pełni, wakacje nadal trwają. Jeżeli grillowanie nie wypełnia nam każdego weekendu, to ze spokojem możemy zajadać się kiełbaskami z rusztu. Jeżeli jednak sięgamy po dania z grilla zbyt często, warto zrobić zdrowotny rachunek sumienia. W sezonie kilka steków może i nie zaszkodzi, ale…

Kto nie czyta, ten traci
     Coraz częściej mówi się o poprawie sytuacji konsumentów, chociażby w kontekście rozporządzenia 1169/2011, które zabrania producentom żywności wprowadzać nas w błąd. Niestety nie oznacza to, że wszyscy producenci zaprzestaną nieuczciwych praktyk. Co możemy zrobić?
– Czytajmy uważnie etykiety. Skład powinien nam powiedzieć wszystko. Na przykład, czy nasza ulubiona kiełbasa grillowa, reklamowana jako „tradycyjna” lub „wiejska”, nie jest naszpikowana konserwantami, których w tak promowanym produkcie być nie powinno. Skład to także źródło informacji na temat alergenów i dodatków, które mogą wywołać nietolerancje pokarmowe – mówi Alicja Sidorowicz, koordynator SHOS.PL, firmy zajmującej się weryfikacją opakowań spożywczych pod kątem Rozporządzenia 1169/2011.
     Pamiętajmy, że przetworzone produkty sprzedawane bez opakowań, również podlegają zapisom Rozporządzenia 1169/2011. Informacje o wędlinach sprzedawanych „luzem” muszą być podane w taki sposób, aby klient z łatwością mógł się z nimi zapoznać (nie mogą być udzielane przez sprzedawcę lub być przechowywane na zapleczu).
– Oczywiście może się zdarzyć, że producent nie mówi prawdy także w składzie – tak było w przypadku pewnego masła, które masłem okazało się tylko z nazwy. Producent został za to ukarany, a jego produktom nadal uważnie przygląda się UOKiK – mówi Kamila Radomska-Woźniak, szefowa agencji projektowej i PR Nonoproblemo. – Są także wyjątki, np. masło roślinne, którego pełna nazwa na froncie opakowania wyjaśnia, iż w rzeczywistości jest to margaryna. Ale to wyjątek, ponieważ produkt jest obecny na rynku od lat 70. XX wieku i można uznać go za swoiście tradycyjny – dodaje.
     
     Co nam szkodzi?
     Sezon grillowy do krótkich nie należy, szczególnie jeśli założymy, że pierwsze ruszty były rozpalane już w maju. Jeśli przeszarżowaliśmy z częstotliwością grillowych biesiad oraz z ilością tłustych mięs, a nasza wątroba i żołądek dawały nam ostrzegawcze sygnały, to jest się nad czym zastanawiać. To czego nie widać, często nas nie martwi. Tymczasem nasz organizm gromadzi szkodliwe substancje, a my nie pomagamy w pozbyciu się ich. Jakie niezdrowe związki chemiczne powstają się w procesie grillowania? Oto niektóre z nich:
     nitrozoaminy: powstają podczas grillowania mięsa peklowanego (dlatego unikajmy go na ruszcie) i mogą powodować raka żołądka;
     policykliczne węglowodory aromatyczne (PAH): im wyższa temperatura na ruszcie, oraz im tłustsze mięso, tym więcej powstaje związków PAH, które do mięsa trafiają wraz z unoszącym się dymem (niektóre z nich mogą mieć działanie rakotwórcze);
     heterocykliczne aminy aromatyczne (HAA): powstają podczas długiego i silnego podgrzewania mięsa lub ryb – badania wykazały podwyższone ryzyko nowotworów przy ich dużym spożyciu;
     3-MCPD: grupa szkodliwych związków chemicznych, która powstaje przede wszystkim, gdy tłuszcz i sól są jednocześnie podgrzewane (podejrzewane są o działanie rakotwórcze).
     
     Zielone zestawy
     Aby nie rezygnować z tego co smaczne, do potraw przygotowanych na grillu warto serwować sałatki ze świeżych warzyw i owoców – źródło bezcennych witamin, zwłaszcza witaminy C, beta-karotenu oraz kwasu foliowego.
– Owoce i warzywa zawierają również duże ilości składników mineralnych, takich jak: wapń, potas, magnez, sód. Są bogatym źródłem antyoksydantów, chronią przed działaniem wolnych rodników i unieszkodliwiają wprowadzone do organizmu substancje toksyczne. Dodatkowo zawierają błonnik pokarmowy, który wpływa korzystanie na stężenie cholesterolu i glukozy we krwi. Im więcej zielonych warzyw, takich jak: sałata, brokuły, brukselka czy kapusta, tym silniejszy jest nasz układ odpornościowy – wyjaśnia dietetyk, Zuzanna Chęcińska.
     Podsumowując – grillowanie samo w sobie nie jest szkodliwe dla zdrowia, warto jednak nie przesadzać z jego częstotliwością i zwracać uwagę na jakość grillowanych potraw. Pomagamy w tym kolejnym, zdrowym przepisem. 
     Grillowana papryka – zdrowo nadziana
     Składniki: * 6 sztuk papryk (czerwone lub żółte)*3 pomidory * żółty ser lub ser pleśniowy* bakłażan * natka pietruszki i suszone zioła, np. bazylia * cebula * 2 ząbki czosnku * pieprz * sól * oliwa
     
     Paprykę kroimy na pół i smarujemy od zewnątrz oliwą. Pomidory, bakłażana, ser kroimy w kostkę , siekamy cebulę, czosnek i natkę pietruszki – składniki mieszamy i przyprawiamy do smaku. Papryki wypełniamy farszem, a następnie zawijamy w folię aluminiową. Grillujemy do momentu roztopienia się sera.
     
     Masz pytanie związane ze znakowaniem opakowań i Rozporządzeniem 1169/2011? Napisz do naszych ekspertów:
     Alicja Sidorowicz, koordynator SHOS.PL: weryfikacja@shos.pl
     Kamila Radomska-Woźniak, szefowa agencji projektowej i PR – Nonoproblemo: kamila@nonoproblemo.pl
     Materiał przygotowany we współpracy z ekspertem: Zuzanną Chęcińską, dietetykiem klinicznym i założycielką Food Balance. Kontakt: zuzanna@foodbalance.pl.
     
     Już za tydzień kolejny artykuł z cyklu „Wakacyjne grillowanie”.
     
,
Polub ten artykuł
Polub portEl.pl
..., a moim zdaniem
..., a moim zdaniem
Pokazuj od
najnowszych
  • .. .. .Czyli moze zaszkodzic !, czytam i widze ze nitrozoaminy to tragedia !
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    1 0
    CT(2018-05-23)
  • Kupuje przyprawy. Karkówkę w całosci od zaprzyjazninego sprawdzonego sklepu. Wszystko z grila paluszki lizac. Nie martwie sie co dołozył czy do kiełbas czy gotowizny grilowej producent.
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    0 0
    (2018-08-08)
  • " Papryki wypełniamy farszem, a następnie zawijamy w folię aluminiową" - Niech pani Zuzanna Chęcińska zapozna się najpierw z wpływem aluminium na zdrowie człowieka a potem poleca takie przepisy.
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    0 0
    JacekM(2018-11-20)
Reklama

To kupisz w pasażu portElu

Kalendarz Książkowy A5 Firmowy
Pieczątki Firmowe
Kalendarz Książkowy z Grawerem
Żarówki LED