Ważne: nasze strony wykorzystują pliki cookies.
Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W przeglądarce internetowej można zmienić ustawienia dotyczące cookies.
Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza zgodę na zapisywanie ich w pamięci urządzenia. Proszę zapoznać się z informacją na temat cookies stosowanych na naszej stronie.
Piątek 23-02-2018, imieniny Polikarpa, Romy
 
Reklama w Elblągu
Rek

UWAGA!

Jutro Tłusty Czwartek

Elbląg, Jutro Tłusty Czwartek Fot. Anna Dembińska.
Reklama w Elblągu
Rek

Ostatni czwartek karnawału to czas zabaw ostatkowych i obżarstwa pączkami, bez liczenia kalorii. Wszystkim życzymy smacznego, a tym, którzy lubią upichcić coś samodzielnie, proponujemy prosty przepis na chrusty domowe.

Pochodzenie zwyczaju spożywania w tłusty czwartek pączków, faworków i słodkich placuszków dokładnie nie jest znane, choć wiele wskazuje, że przysmaki te przywędrowały do nas z Wiednia w XVII-XVIII wieku.
     
     Chrusty domowe
     Przygotowanie: 30 minut
     Smażenie: 30 minut
     Składniki: 200 g mąki, 4-5 łyżek gęstej śmietany 18 procent, 3 żółtka, szczypta soli, łyżeczka proszku do pieczenia, łyżka spirytusu, 500 g tłuszczu do smażenia (Planta, smalec lub olej), 1 cukier waniliowy, 100 g cukru pudru do posypania.
     Przygotowanie: Do przesianej mąki dodać śmietanę, żółtka, sól, proszek do pieczenia. Wymieszać składniki, ciasto zagnieść i rozwałkować partiami na cienkie placki. Ciasto kroić na paski 3x15 cm. Paski przekroić w środku na 5-6 cm i przewinąć, aby powstał faworek. Cukier puder wymieszać z cukrem waniliowym. W rondlu lub na dużej patelni rozgrzać część tłuszczu. Wrzucić 1 faworek na próbę – jeśli szybko wypłynie i zarumieni się, można smażyć pozostałe przewracając na boki. Smażyć na Plancie, oleju lub innym tłuszczu. Usmażone wyjmować, odsączać na papierowych ręcznikach i posypywać cukrem pudrem.
     

mk
Polub ten artykuł
Polub portEl.pl
..., a moim zdaniem
..., a moim zdaniem
Pokazuj od
najnowszych
Reklama