UWAGA!

Nie ryzykuj. Sprawdź, zanim zjesz

 Elbląg, Nie ryzykuj. Sprawdź, zanim zjesz

Ilość grzybów w lasach w tym roku jest naprawdę imponująca. Niestety wprost proporcjonalnie rośnie ilość ofiar zatruć specjałami z dodatkiem muchomorów. Aby uniknąć nieszczęść, warto skorzystać z wiedzy profesjonalnych grzyboznawców, którzy dokonują selekcji zbiorów również w Elblągu. Zobacz gdzie dyżurują.

Zasady wprowadzania grzybów świeżych do obrotu handlowego zostały sformułowane w rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 13 listopada 2008 r. w sprawie grzybów dopuszczonych do obrotu i produkcji przetworów grzybowych albo artykułów spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnień klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy. Przepisy zawierają wykaz 42 gatunków grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych. Ich dopuszczenie do spożycia i handlu jest możliwe po uzyskaniu atestu klasyfikatora grzybów lub grzyboznawcy oraz umieszczeniu w miejscu sprzedaży informacji o gatunku grzybów oraz nazwiska i adresu sprzedawcy. Wydając atest na grzyby dokonuje się m.in. oceny zgodności gatunkowej grzybów oraz cech organoleptycznych. Atest obejmuje badaną partię, której maksymalny okres przechowywania wynosi 48 godzin w temperaturze do 10 stopni. Punkty skupu grzybów oraz przedsiębiorcy prowadzący działalność gospodarczą w zakresie targowisk są zobowiązani zatrudniać osoby posiadające uprawnienia klasyfikatora grzybów.
       Jak informuje Powiatowa Stacja Sanitarno - Epidemiologiczna w Elblągu, klasyfikacji grzybów na terenie miasta można dokonać w:
       - Granicznej Stacji Sanitarno- Epidemiologicznej w Elblągu przy ul. Bema 40 tel. 552334772
       - Biurze Targowiska Miejskiego w Elblągu przy ul. Płk. Dąbka, gdzie dyżurują klasyfikatorzy grzybów.
      
mk

Najnowsze artykuły w dziale Poradnik

Artykuły powiązane tematycznie

Zamieszczenie następnej opinii do tego artykułu wymaga zalogowania

W formularzu stwierdzono błędy!

Ok
Dodawanie opinii
Aby zamieścić swoje zdjęcie lub avatar przy opiniach proszę dokonać wpisu do galerii Czytelników.
Dołącz zdjęcie:

Podpis:

Jeśli chcesz mieć unikalny i zastrzeżony podpis
zarejestruj się.
E-mail:(opcjonalnie)
A moim zdaniem...
  • nie rydzykuj :pp
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    0
    0
    niah niah(2010-09-15)
  • Tydzień temu znalazłam w naszej Bażantarni piękne kanie, przedtem nigdy ich nie zbierałam. Wiedzę, na temat tych grzybów posiadłam z internetu:) Byłam pewna że są to grzyby jadalne, obejrzałam masę fotek, nie mogłam się mylić! Mimo to małżonek mój zabrał te grzybki i pojechał na Bema sprawdzić. Mimo zapewnień pań z Sanepidu że są to jadalne grzyby, nie skusił się i nawet nie spróbował! Usmażyłam je jak schaboszczaki. .. i sama zjadłam. Były tak pyszne, że po dwóch dniach pojechałam po ich "dzieci" już dorosły i nikt ich nie znalazł! Od wielu lat zbieram grzyby, i nie należę do osób które ryzykowałyby własnym życiem, jeśli nie jestem pewna, po prostu wyrzucam grzybka. Najłatwiej pomylić grzybki młode!-szymarz
  • pownosić daje przesuwająca się "kreolinka". nieprawdaż?
Reklama