Środa 12-12-2018, imieniny Joanny, Aleksandra
 
Rek

UWAGA!

Drogi Czytelniku,

uprzejmie informujemy, że w związku z wejściem w życie Rozporządzenia o Ochronie Danych Osobowych stworzyliśmy zgodną z nim politykę prywatności. Regulacje RODO zmuszają nas do wystąpienia z prośbą do Ciebie o zaakceptowanie jego postanowień, chociaż z praktycznego punktu widzenia nic się nie zmienia w sposobie korzystania z naszego serwisu.

Jedyną rzeczą, która może budzić Twoje obawy jest profilowanie. Wyjaśniamy, że w naszym przypadku, tak jak dotychczas, skutkuje ono wyłącznie tym, że jeśli uprzednio byłeś/aś na stronie jakiegoś biura podróży, to z dużym prawdopodobieństwem nasi zaufani partnerzy reklamowi tacy jak Google serwować będą banery z widokami złocistych plaż.

Prosimy zapoznać się z polityką prywatności stosowaną na naszej stronie i zaakceptować jej postanowienia.

Może później
Zamknij Zamknij
Rek

Nie ryzykuj. Sprawdź, zanim zjesz

Elbląg, Nie ryzykuj. Sprawdź, zanim zjesz
Rek

Ilość grzybów w lasach w tym roku jest naprawdę imponująca. Niestety wprost proporcjonalnie rośnie ilość ofiar zatruć specjałami z dodatkiem muchomorów. Aby uniknąć nieszczęść, warto skorzystać z wiedzy profesjonalnych grzyboznawców, którzy dokonują selekcji zbiorów również w Elblągu. Zobacz gdzie dyżurują.

Zasady wprowadzania grzybów świeżych do obrotu handlowego zostały sformułowane w rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 13 listopada 2008 r. w sprawie grzybów dopuszczonych do obrotu i produkcji przetworów grzybowych albo artykułów spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnień klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy. Przepisy zawierają wykaz 42 gatunków grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych. Ich dopuszczenie do spożycia i handlu jest możliwe po uzyskaniu atestu klasyfikatora grzybów lub grzyboznawcy oraz umieszczeniu w miejscu sprzedaży informacji o gatunku grzybów oraz nazwiska i adresu sprzedawcy. Wydając atest na grzyby dokonuje się m.in. oceny zgodności gatunkowej grzybów oraz cech organoleptycznych. Atest obejmuje badaną partię, której maksymalny okres przechowywania wynosi 48 godzin w temperaturze do 10 stopni. Punkty skupu grzybów oraz przedsiębiorcy prowadzący działalność gospodarczą w zakresie targowisk są zobowiązani zatrudniać osoby posiadające uprawnienia klasyfikatora grzybów.
     Jak informuje Powiatowa Stacja Sanitarno - Epidemiologiczna w Elblągu, klasyfikacji grzybów na terenie miasta można dokonać w:
     - Granicznej Stacji Sanitarno- Epidemiologicznej w Elblągu przy ul. Bema 40 tel. 552334772
     - Biurze Targowiska Miejskiego w Elblągu przy ul. Płk. Dąbka, gdzie dyżurują klasyfikatorzy grzybów.
mk
Polub ten artykuł
Polub portEl.pl
..., a moim zdaniem
  • nie rydzykuj :pp
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    0 0
    niah niah(2010-09-15)
  • Tydzień temu znalazłam w naszej Bażantarni piękne kanie, przedtem nigdy ich nie zbierałam. Wiedzę, na temat tych grzybów posiadłam z internetu:) Byłam pewna że są to grzyby jadalne, obejrzałam masę fotek, nie mogłam się mylić! Mimo to małżonek mój zabrał te grzybki i pojechał na Bema sprawdzić. Mimo zapewnień pań z Sanepidu że są to jadalne grzyby, nie skusił się i nawet nie spróbował! Usmażyłam je jak schaboszczaki. .. i sama zjadłam. Były tak pyszne, że po dwóch dniach pojechałam po ich "dzieci" już dorosły i nikt ich nie znalazł! Od wielu lat zbieram grzyby, i nie należę do osób które ryzykowałyby własnym życiem, jeśli nie jestem pewna, po prostu wyrzucam grzybka. Najłatwiej pomylić grzybki młode!-szymarz
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz Pokaż ten wątek
    0 0
    (2010-09-17)
  • pownosić daje przesuwająca się "kreolinka". nieprawdaż?
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz Pokaż ten wątek
    0 0
    (2015-08-09)
Reklama

To kupisz w pasażu portElu

Kalendarz Książkowy A5 Firmowy
Kalendarz Książkowy z Grawerem
Kalendarz Książkowy z Grawerem
Pieczątki Firmowe