Poniedziałek 10-12-2018, imieniny Bogdana, Julii
 
Rek

UWAGA!

Drogi Czytelniku,

uprzejmie informujemy, że w związku z wejściem w życie Rozporządzenia o Ochronie Danych Osobowych stworzyliśmy zgodną z nim politykę prywatności. Regulacje RODO zmuszają nas do wystąpienia z prośbą do Ciebie o zaakceptowanie jego postanowień, chociaż z praktycznego punktu widzenia nic się nie zmienia w sposobie korzystania z naszego serwisu.

Jedyną rzeczą, która może budzić Twoje obawy jest profilowanie. Wyjaśniamy, że w naszym przypadku, tak jak dotychczas, skutkuje ono wyłącznie tym, że jeśli uprzednio byłeś/aś na stronie jakiegoś biura podróży, to z dużym prawdopodobieństwem nasi zaufani partnerzy reklamowi tacy jak Google serwować będą banery z widokami złocistych plaż.

Prosimy zapoznać się z polityką prywatności stosowaną na naszej stronie i zaakceptować jej postanowienia.

Może później

Nieświeże wędliny można reklamować

 
Elbląg, Nieświeże wędliny można reklamować fot. AD
Rek

Jakość wędlin o tej samej nazwie, ale pochodzących od innych producentów, może się różnić. Dlatego o składnikach wędliny pakowanej powinniśmy dowiedzieć się z etykiety, a o sprzedawanej luzem – z wywieszki przy produkcie. Jeśli żywność okaże się nieświeża lub niezgodna z tym, co producent deklaruje na opakowaniu, przysługuje nam prawo do reklamacji.

Dla wędlin standardy określa za każdym razem producent. Oznacza to, że sam ustala ich skład i deklaruje go na opakowaniu. Każdy konsument, kupując mięso i jego przetwory, powinien za każdym razem móc dokładnie zapoznać się z etykietą. Niestety, obowiązki informacyjne rzadko są przestrzegane przez sprzedawców. Dlatego UOKiK rozpoczął akcję informacyjną skierowaną do kupujących mięso i jego przetwory.
     
     Wędlina pakowana i sprzedawana luzem
     
Nazwa rodzajowa produktu (np. kiełbasa suszona), wykaz składników łącznie z danymi dotyczącymi obecności wody, dodanych substancji dozwolonych (np. konserwantów), termin przydatności do spożycia, warunki przechowywania, zawartość netto, nazwa producenta – to informacje, które powinien znaleźć każdy konsument kupujący wędliny. Muszą być umieszczone w widocznym miejscu – na etykiecie, gdy produkt jest zapakowany, a gdy kupujemy luzem, na wywieszce zawierającej nazwę wędliny i jej skład. Sklep nie może jedynie informować o rodzaju wędliny oraz cenie.
     Aby uniknąć rozczarowania zakupami, domagajmy się przedstawienia składu wędlin na wagę, gdyż jedna z kontroli Inspekcji Handlowej wykazała, że producent deklarujący na opakowaniu schab w majeranku sprzedawał klientom mięso z kurczaka.
     
     Data ważności
     
Robiąc zakupy, warto też zwrócić uwagę na informacje określające termin ważności środków spożywczych. Na opakowaniach możemy spotkać datę minimalnej trwałości lub termin przydatności do spożycia. Data minimalnej trwałości dotyczy okresu, do którego prawidłowo przechowywany lub transportowany produkt spożywczy zachowuje wszystkie swoje właściwości. Na produktach znajdziemy więc napis: „najlepiej spożyć przed …”. Znajdziemy go na np. mleku UHT, majonezach, żywności w puszkach, bakaliach, mrożonkach.
     Natomiast termin przydatności do spożycia określa się wyrażeniem „należy spożyć do …”, co oznacza, że po danym dniu produkt nie nadaje się do spożycia. Znajdziemy go na nietrwałych i łatwo psujących się artykułach spożywczych, np. produktach mięsnych, sałatkach czy nabiale. Pamiętajmy o tym, że towary oferowane w przedświątecznych promocjach często mają krótkie terminy ważności.
     
     Reklamacja
     
Jeśli żywność okaże się nieświeża lub niezgodna z tym, co deklaruje na opakowaniu producent, zawsze przysługuje nam prawo do reklamacji. Składamy ją u sprzedawcy. W przypadku produktów spożywczych obowiązują szczególne przepisy - żywność paczkowaną można reklamować w terminie 3 dni od chwili otwarcia, natomiast produkty spożywcze sprzedawane luzem – 3 dni od momentu zakupu. Konieczny będzie dowód zakupu – np. paragon.
     W przypadku naruszenia obowiązków informacyjnych czy kłopotów z uznaniem reklamacji, konsument może zwrócić się o pomoc do:
– Inspekcji Handlowej (której inspektoraty działają w każdym mieście wojewódzkim),
– powiatowego rzecznika konsumentów (ul. Saperów 14a, tel. 55 239 49 27),
– organizacji konsumenckich (np. Federacji Konsumentów – www.federacja-konsumentow.org.pl/, Stowarzyszenia Konsumentów Polskich – www.konsumenci.org/).
     Jak przypomina Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów, sprzedawcy za naruszenie wymogów prawnych dotyczących oznakowania grozi kara pieniężna. Maksymalna wysokość sankcji nakładanej na sklep to pięciokrotność wartości nieprawidłowo oznakowanego towaru, ale nie mniej niż 500 zł.
     
     Źródło: UOKiK
oprac. mk
Polub ten artykuł
Polub portEl.pl
..., a moim zdaniem
..., a moim zdaniem
Pokazuj od
najnowszych
  • Reklamować czy składać reklamację. To chyba nie to samo. ..
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    0 0
    (2012-04-10)
  • piękna szyneczka. .. mniam :-)
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    0 0
    (2012-04-10)
  • Marna strawa jest teraz sprzedawana w sklepach mięsnych czy spożywczych. We wszystkich produktach tylko jakieś E, oczywiście nie wpływające zdrowo na organizm tylko dobrze konserwujące produkt!!! Ludzie sami zacznijcie piec i gotować dla siebie strawę, a w końcu oszukańczy producenci zobaczą, że klienci nie chcą jeść już takich rzeczy jakie im się serwuje!
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    0 0
    sam sobie kucharzę(2012-04-11)
  • Zapytajcie w markecikach co robią z datami ważności
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    0 0
    (2012-04-11)
  • Albo jak kurczaczek w markeciku nie shodzi? Najpierw jest kurczę do sprzedania. Jak nie pojdzie to sie go pakuje. Jak ma pecha i sie nie sprzeda to potem sie go płynem do naczyń myje szurum burum i robi sie kurczaczka pieczonego. Jak nadal nie ma szczęścia to odsprzedaje sie barom robiącym gyrosa. Wtedy z pewnością pójdzie! Smacznego. Pozdrawiam elbląskie markety
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    0 0
    kontroler żywności(2012-04-15)
  • a pamietacie jak w mrozonych rybach, po odmrozeniu wychodzily biale robaczki??? mowa o hypernovej. w carfurze tez myja mieso, a jak juz jest sine i smierdzi to idzie na bar na bigos. a warzywa do tego bigosu tez sa stare, tylko zgnile odkrajaja i wszysztko do jednego gara idzie. szmacznego bigosu zyczy vbar z carfura:))) jedz i badz zdrow:)))
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    0 0
    (2012-04-20)
  • Albo w sklepach jak oszukują na rybach, i tu pozdrowienia min. dla marketów i nie tylko. Rybki np. filety moczą w wodzie i zamrazają po to aby byly cięższe za co więcej zapłacimy. A po odmrożeniu nie nadają się do spożycia. Pozdrawiam markety!
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    0 0
    żywa prawda(2012-04-20)
Reklama

To kupisz w pasażu portElu

Ubezpieczenia OC i AC
Wyprzedaż rocznika 2017 w salonie Skody HADM
Serwis i oryginalne części Audi
Samochody używane HADM Gramatowski