Ważne: nasze strony wykorzystują pliki cookies.
Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W przeglądarce internetowej można zmienić ustawienia dotyczące cookies.
Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza zgodę na zapisywanie ich w pamięci urządzenia. Proszę zapoznać się z informacją na temat cookies stosowanych na naszej stronie.
Czwartek 26-04-2018, imieniny Marzeny, Marii
 
Rek

UWAGA!

Rek
Telefon portElu Halo, tu portEl
512 918 555

Wiadomości

Na osiedlu

Gospodarka

Społeczeństwo

Kultura

Sport

Na uczelniach

Zbrodnia i kara

Prasówka

Jej portEl

Kina i teatr

Konkursy

Dawny Elbląg

Poradnik

Hit czy kit?

Po godzinach

Pachnące przysmaki świąteczne

Elbląg, Pachnące przysmaki świąteczne Świąteczne potrawy powinny być wyjątkowe.

Trzy przepisy, które zadowolą każde podniebienie. Do tego oryginalne i łatwe do wykonania. Do wspólnego pieczenia możemy zaangażować dzieci. Frajda dla wszystkich domowników i bezcenne wspomnienia.

Marchewkowiec, czyli piernik z marchewki
     
Składniki: 3 duże jajka, 2 szklanki mąki, 1,5 szklanki cukru, 3 szklanki startej na wiórki marchwi, 0,5 szklanki oleju, 1 płaska łyżeczka sody spożywczej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, cynamon lub przyprawa do piernika, owoce z kompotu (najlepsze są wiśnie drylowane i jabłka).
     Przygotowanie: Jajka rozetrzeć z cukrem i kolejno dodawać pozostałe składniki. Piec przez 45-50 minut w temperaturze 250 stopni.
     
     Świąteczny deser z owocami na gorąco
     
Składniki: 2 ananasy lub 50 dag wiśni mrożonych lub 50 dag jabłek pokrojonych w talarki;
     5 czubatych łyżek miodu (najlepiej pasuje lipowy, akacjowy lub spadziowy), 2 laski wanilii, laska cynamonu (lub ½ łyżeczki cynamonu sproszkowanego lub przyprawy do piernika), kieliszek rumu, 10 łyżek brązowego cukru, 5 łyżek mąki, 10 dag pudru migdałowego (czyli zmielone płatki migdałowe), 1/2 kostki masła.
     Przygotowanie: Jeśli wybieramy deser na bazie świeżych ananasów należy go obrać i pokroić na małe kawałki, które łatwo da się nabrać na widelczyk. Jeśli wybieramy wariant z wiśniami lub jabłkami – owoce przepłukać wodą; jabłka – pokroić.
     Następnie na dużej patelni rozgrzewamy miód. 2 laski wanilii rozkrój i wyjmij nożem nasionka. Cynamon starty (lub przyprawę piernikową) dodajemy z nasionkami wanilii do miodu. Smażymy owoce przez kilka minut w przepięknie pachnącym miodzie waniliowym. Wlewamy rum i podpalamy go na patelni.
     W czasie kiedy owoce na patelni przechodzą miodem i wonnymi przyprawami, przygotowujemy ciasto. Do miski wsypujemy cukier, mąkę, puder migdałowy. Wszystko razem mieszamy i dodajemy masło. Wyrabiamy ciasto.
     Do żaroodpornego naczynia wkładamy warstwę ciepłych owoców z patelni. Rzucamy na nie niewielkie kawałki kruszonki (ciasta). Tak przygotowany deser wkładamy na 25 min. do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Podajemy na gorąco z dodatkiem bitej śmietany, wiórków czekoladowych lub bez dodatków. Deser można odgrzewać w piekarniku na następny dzień.
     
     Miodowe babeczki
     
Składniki: ½ szklanki soku pomarańczowego, ½ szklanki miodu (akacjowego lub lipowego)
     1/3 szklanki masła lub margaryny do pieczenia, 2 jajka, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 2 szklanki mąki, ¼ szklanki cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody do pieczenia, ½ łyżeczki soli. Masło i mąka do wysmarowani foremek na babeczki.
     W tzw. wersji kawalerskiej zamiast samodzielnie przygotowywać ciasto, kupujemy gotowe babeczki w sklepie, a samodzielnie przygotowujemy farsz.
     Przygotowanie: Mikserem mieszamy miód, sok pomarańczowy, masło, jaja, cukier waniliowy. Oddzielnie mieszamy mąkę, cukier, sodę do pieczenia, proszek do pieczenia i sól. Łączymy płynne składniki z sypkimi i dobrze mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Foremki smarujemy masłem i przyprószyć mąką. Wypełniamy masą do 2/3 pojemności. Pieczemy przez 20 min. w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni.
     

mk
Polub ten artykuł
Polub portEl.pl
..., a moim zdaniem
..., a moim zdaniem
Pokazuj od
najnowszych
Reklama

To kupisz w pasażu portElu

Clinex Floral
Pieczątki Trodat
Płyn do mycia i dezynfekcji
Clinex Stronger