Piątek 20-07-2018, imieniny Czesława, Małgorzaty
 
Rek

UWAGA!

Drogi Czytelniku,

uprzejmie informujemy, że w związku z wejściem w życie Rozporządzenia o Ochronie Danych Osobowych stworzyliśmy zgodną z nim politykę prywatności. Regulacje RODO zmuszają nas do wystąpienia z prośbą do Ciebie o zaakceptowanie jego postanowień, chociaż z praktycznego punktu widzenia nic się nie zmienia w sposobie korzystania z naszego serwisu.

Jedyną rzeczą, która może budzić Twoje obawy jest profilowanie. Wyjaśniamy, że w naszym przypadku, tak jak dotychczas, skutkuje ono wyłącznie tym, że jeśli uprzednio byłeś/aś na stronie jakiegoś biura podróży, to z dużym prawdopodobieństwem nasi zaufani partnerzy reklamowi tacy jak Google serwować będą banery z widokami złocistych plaż.

Prosimy zapoznać się z polityką prywatności stosowaną na naszej stronie i zaakceptować jej postanowienia.

Może później
Rek
Telefon portElu Halo, tu portEl
512 918 555

Wiadomości

Sport

Gospodarka

Na osiedlu

Społeczeństwo

Na uczelniach

Kultura

Zbrodnia i kara

Dawny Elbląg

Jej portEl

Kina i teatr

Konkursy

Prasówka

Poradnik

Hit czy kit?

Po godzinach

Fotoreportel

Anielskie klimaty. Anielskie klimaty.

Pachnące przysmaki świąteczne

Elbląg, Pachnące przysmaki świąteczne Świąteczne potrawy powinny być wyjątkowe.

Trzy przepisy, które zadowolą każde podniebienie. Do tego oryginalne i łatwe do wykonania. Do wspólnego pieczenia możemy zaangażować dzieci. Frajda dla wszystkich domowników i bezcenne wspomnienia.

Marchewkowiec, czyli piernik z marchewki
     
Składniki: 3 duże jajka, 2 szklanki mąki, 1,5 szklanki cukru, 3 szklanki startej na wiórki marchwi, 0,5 szklanki oleju, 1 płaska łyżeczka sody spożywczej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, cynamon lub przyprawa do piernika, owoce z kompotu (najlepsze są wiśnie drylowane i jabłka).
     Przygotowanie: Jajka rozetrzeć z cukrem i kolejno dodawać pozostałe składniki. Piec przez 45-50 minut w temperaturze 250 stopni.
     
     Świąteczny deser z owocami na gorąco
     
Składniki: 2 ananasy lub 50 dag wiśni mrożonych lub 50 dag jabłek pokrojonych w talarki;
     5 czubatych łyżek miodu (najlepiej pasuje lipowy, akacjowy lub spadziowy), 2 laski wanilii, laska cynamonu (lub ½ łyżeczki cynamonu sproszkowanego lub przyprawy do piernika), kieliszek rumu, 10 łyżek brązowego cukru, 5 łyżek mąki, 10 dag pudru migdałowego (czyli zmielone płatki migdałowe), 1/2 kostki masła.
     Przygotowanie: Jeśli wybieramy deser na bazie świeżych ananasów należy go obrać i pokroić na małe kawałki, które łatwo da się nabrać na widelczyk. Jeśli wybieramy wariant z wiśniami lub jabłkami – owoce przepłukać wodą; jabłka – pokroić.
     Następnie na dużej patelni rozgrzewamy miód. 2 laski wanilii rozkrój i wyjmij nożem nasionka. Cynamon starty (lub przyprawę piernikową) dodajemy z nasionkami wanilii do miodu. Smażymy owoce przez kilka minut w przepięknie pachnącym miodzie waniliowym. Wlewamy rum i podpalamy go na patelni.
     W czasie kiedy owoce na patelni przechodzą miodem i wonnymi przyprawami, przygotowujemy ciasto. Do miski wsypujemy cukier, mąkę, puder migdałowy. Wszystko razem mieszamy i dodajemy masło. Wyrabiamy ciasto.
     Do żaroodpornego naczynia wkładamy warstwę ciepłych owoców z patelni. Rzucamy na nie niewielkie kawałki kruszonki (ciasta). Tak przygotowany deser wkładamy na 25 min. do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Podajemy na gorąco z dodatkiem bitej śmietany, wiórków czekoladowych lub bez dodatków. Deser można odgrzewać w piekarniku na następny dzień.
     
     Miodowe babeczki
     
Składniki: ½ szklanki soku pomarańczowego, ½ szklanki miodu (akacjowego lub lipowego)
     1/3 szklanki masła lub margaryny do pieczenia, 2 jajka, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 2 szklanki mąki, ¼ szklanki cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody do pieczenia, ½ łyżeczki soli. Masło i mąka do wysmarowani foremek na babeczki.
     W tzw. wersji kawalerskiej zamiast samodzielnie przygotowywać ciasto, kupujemy gotowe babeczki w sklepie, a samodzielnie przygotowujemy farsz.
     Przygotowanie: Mikserem mieszamy miód, sok pomarańczowy, masło, jaja, cukier waniliowy. Oddzielnie mieszamy mąkę, cukier, sodę do pieczenia, proszek do pieczenia i sól. Łączymy płynne składniki z sypkimi i dobrze mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Foremki smarujemy masłem i przyprószyć mąką. Wypełniamy masą do 2/3 pojemności. Pieczemy przez 20 min. w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni.
     

mk
Polub ten artykuł
Polub portEl.pl
..., a moim zdaniem
..., a moim zdaniem
Pokazuj od
najnowszych
Reklama

To kupisz w pasażu portElu

Czytnik kart kryptograficznych
Podpis elektroniczny zestaw na 2 lata (bez czytnika)
Podpis elektroniczny zestaw na 2 lata
Hosting WWW BIZNES