Niedziela 21-10-2018, imieniny Jakuba, Urszuli
 
Rek

UWAGA!

Drogi Czytelniku,

uprzejmie informujemy, że w związku z wejściem w życie Rozporządzenia o Ochronie Danych Osobowych stworzyliśmy zgodną z nim politykę prywatności. Regulacje RODO zmuszają nas do wystąpienia z prośbą do Ciebie o zaakceptowanie jego postanowień, chociaż z praktycznego punktu widzenia nic się nie zmienia w sposobie korzystania z naszego serwisu.

Jedyną rzeczą, która może budzić Twoje obawy jest profilowanie. Wyjaśniamy, że w naszym przypadku, tak jak dotychczas, skutkuje ono wyłącznie tym, że jeśli uprzednio byłeś/aś na stronie jakiegoś biura podróży, to z dużym prawdopodobieństwem nasi zaufani partnerzy reklamowi tacy jak Google serwować będą banery z widokami złocistych plaż.

Prosimy zapoznać się z polityką prywatności stosowaną na naszej stronie i zaakceptować jej postanowienia.

Może później

Pachnące przysmaki świąteczne

Elbląg, Pachnące przysmaki świąteczne Świąteczne potrawy powinny być wyjątkowe.

Trzy przepisy, które zadowolą każde podniebienie. Do tego oryginalne i łatwe do wykonania. Do wspólnego pieczenia możemy zaangażować dzieci. Frajda dla wszystkich domowników i bezcenne wspomnienia.

Marchewkowiec, czyli piernik z marchewki
     
Składniki: 3 duże jajka, 2 szklanki mąki, 1,5 szklanki cukru, 3 szklanki startej na wiórki marchwi, 0,5 szklanki oleju, 1 płaska łyżeczka sody spożywczej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, cynamon lub przyprawa do piernika, owoce z kompotu (najlepsze są wiśnie drylowane i jabłka).
     Przygotowanie: Jajka rozetrzeć z cukrem i kolejno dodawać pozostałe składniki. Piec przez 45-50 minut w temperaturze 250 stopni.
     
     Świąteczny deser z owocami na gorąco
     
Składniki: 2 ananasy lub 50 dag wiśni mrożonych lub 50 dag jabłek pokrojonych w talarki;
     5 czubatych łyżek miodu (najlepiej pasuje lipowy, akacjowy lub spadziowy), 2 laski wanilii, laska cynamonu (lub ½ łyżeczki cynamonu sproszkowanego lub przyprawy do piernika), kieliszek rumu, 10 łyżek brązowego cukru, 5 łyżek mąki, 10 dag pudru migdałowego (czyli zmielone płatki migdałowe), 1/2 kostki masła.
     Przygotowanie: Jeśli wybieramy deser na bazie świeżych ananasów należy go obrać i pokroić na małe kawałki, które łatwo da się nabrać na widelczyk. Jeśli wybieramy wariant z wiśniami lub jabłkami – owoce przepłukać wodą; jabłka – pokroić.
     Następnie na dużej patelni rozgrzewamy miód. 2 laski wanilii rozkrój i wyjmij nożem nasionka. Cynamon starty (lub przyprawę piernikową) dodajemy z nasionkami wanilii do miodu. Smażymy owoce przez kilka minut w przepięknie pachnącym miodzie waniliowym. Wlewamy rum i podpalamy go na patelni.
     W czasie kiedy owoce na patelni przechodzą miodem i wonnymi przyprawami, przygotowujemy ciasto. Do miski wsypujemy cukier, mąkę, puder migdałowy. Wszystko razem mieszamy i dodajemy masło. Wyrabiamy ciasto.
     Do żaroodpornego naczynia wkładamy warstwę ciepłych owoców z patelni. Rzucamy na nie niewielkie kawałki kruszonki (ciasta). Tak przygotowany deser wkładamy na 25 min. do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Podajemy na gorąco z dodatkiem bitej śmietany, wiórków czekoladowych lub bez dodatków. Deser można odgrzewać w piekarniku na następny dzień.
     
     Miodowe babeczki
     
Składniki: ½ szklanki soku pomarańczowego, ½ szklanki miodu (akacjowego lub lipowego)
     1/3 szklanki masła lub margaryny do pieczenia, 2 jajka, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 2 szklanki mąki, ¼ szklanki cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody do pieczenia, ½ łyżeczki soli. Masło i mąka do wysmarowani foremek na babeczki.
     W tzw. wersji kawalerskiej zamiast samodzielnie przygotowywać ciasto, kupujemy gotowe babeczki w sklepie, a samodzielnie przygotowujemy farsz.
     Przygotowanie: Mikserem mieszamy miód, sok pomarańczowy, masło, jaja, cukier waniliowy. Oddzielnie mieszamy mąkę, cukier, sodę do pieczenia, proszek do pieczenia i sól. Łączymy płynne składniki z sypkimi i dobrze mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Foremki smarujemy masłem i przyprószyć mąką. Wypełniamy masą do 2/3 pojemności. Pieczemy przez 20 min. w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni.
     

mk
Polub ten artykuł
Polub portEl.pl
..., a moim zdaniem
..., a moim zdaniem
Pokazuj od
najnowszych
Reklama

To kupisz w pasażu portElu

RTV + SZAFA
Kuchnia klasyczna
Kuchnia inna niż inne
Kuchnia nowoczesna III