Ważne: nasze strony wykorzystują pliki cookies.
Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W przeglądarce internetowej można zmienić ustawienia dotyczące cookies.
Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza zgodę na zapisywanie ich w pamięci urządzenia. Proszę zapoznać się z informacją na temat cookies stosowanych na naszej stronie.
Sobota 24-02-2018, imieniny Bogusza, Macieja
 

UWAGA!

Przepis na wtorek. Kuchnia ukraińska

Wschodnie regiony Polski słyną z kuchni tradycyjnej i, co najważniejsze, smacznej. Nie jest to jednak zawsze zasługa naszej rodzimej gastronomii. Często są to naleciałości z innych, zagranicznych regionów kulinarnych. Istotną rolę odgrywa również kuchnia ukraińska, która słynie ze swojej treściwości. Prawdziwy kozak musiał przecież dobrze zjeść. W tym tygodniu zaprezentujemy wam potrawy właśnie z przepięknej Ukrainy. Dziś znajdziecie u nas przepisy na barszcz ukraiński oraz wątróbkę po lwowsku.

Barszcz ukraiński
     
     Składniki:
     - 25 dkg czerwonej fasoli (wg uznania może być inna)
     - 5 średnich buraków czerwonych
     - 2 duże pomidory (bez skórki)
     - 10 średnich ziemniaków
     - 2 marchewki
     - 1 pietruszka
     - 1 cebula
     - kawałek selera
     - ćwiartka małej główki kapusty (może być włoska)
     - kawałek pora
     - 2 łyżki cukru
     - 2 łyżki octu winnego
     - 1 śmietana (200g do zup – 18%)
     - ulubiona przyprawa warzywna
     - majeranek
     - listek laurowy
     - 4 ziarna ziela angielskiego
     - pieprz ziołowy
     - 2 ząbki czosnku
     - groszek konserwowy
     - 3 litry wody
     
     Przygotowanie:
     Przygotowujemy bulion. Następnie wrzucamy fasolę i buraczki. Dodajemy przyprawy, listki ziela, a potem zabieramy się za skrojone warzywa.
     Na maśle przysmażamy cebulę, czosnek i wrzucamy do garnka. Po chwili gotowania dodajemy wszystkie warzywa pokrojone w paseczki bądź plasterki. Pod koniec gotowania dorzucamy groszek konserwowy. Doprawiamy do smaku. Wszystkie składniki powinny być twardawe.
     Barszcz podajemy zabielony śmietaną i przybrany zieleniną.

 


     
     Wątróbka po lwowsku

     
     Składniki:
     - 500 g wątróbki drobiowej
     - 300 g pieczarek
     - 2 duże marchwie
     - 1 duża cebula
     - przyprawy
     - majonez do smaku
     
     Przygotowanie:
     Wątróbkę obsmażamy (solimy po usmażeniu, nie będzie twarda). Następnie kroimy cebulę, aby ją podsmażyć. Marchew ścieramy na jarzynówce i smażymy do miękkości.
     Wszystkie składniki po wymieszaniu doprawiamy przyprawami i śmietaną 18%. Po zagotowaniu podajemy z ziemniaczkami i kiszoną kapustą. Smacznego!
     
     Już jutro kolejne przepisy z kuchni ukraińskiej. Naszych Czytelników, którzy nie mają czasu na gotowanie, zapraszamy do Restauracji Da Vinci, w której właśnie ukraińskie przysmaki będą ozdobą tego tygodnia. Dodatkowo na dzisiejsze przepisy otrzymacie 50% rabatu.
     
     

Restauracja Da Vinci jest sponsorem działu „Przepis dnia”.
     Każde dania opisane przez nas w serwisie są dostępne danego dnia w lokalu z 50% rabatem!

,
Polub ten artykuł
Polub portEl.pl
..., a moim zdaniem
..., a moim zdaniem
Pokazuj od
najnowszych