Czwartek 15-11-2018, imieniny Alberta, Leopolda
 
Rek

UWAGA!

Drogi Czytelniku,

uprzejmie informujemy, że w związku z wejściem w życie Rozporządzenia o Ochronie Danych Osobowych stworzyliśmy zgodną z nim politykę prywatności. Regulacje RODO zmuszają nas do wystąpienia z prośbą do Ciebie o zaakceptowanie jego postanowień, chociaż z praktycznego punktu widzenia nic się nie zmienia w sposobie korzystania z naszego serwisu.

Jedyną rzeczą, która może budzić Twoje obawy jest profilowanie. Wyjaśniamy, że w naszym przypadku, tak jak dotychczas, skutkuje ono wyłącznie tym, że jeśli uprzednio byłeś/aś na stronie jakiegoś biura podróży, to z dużym prawdopodobieństwem nasi zaufani partnerzy reklamowi tacy jak Google serwować będą banery z widokami złocistych plaż.

Prosimy zapoznać się z polityką prywatności stosowaną na naszej stronie i zaakceptować jej postanowienia.

Może później

Smakołyki na Tłusty Czwartek

 
Elbląg, Smakołyki na Tłusty Czwartek fot. Anna Dembińska
Rek

Ostatni czwartek karnawału otwiera czas zabaw ostatkowych. Do powszechnych zwyczajów tego dnia należy obecnie spożywanie pączków i faworków. Zobacz, jak zrobić je samodzielnie.

Pochodzenie zwyczaju spożywania w tłusty czwartek pączków, faworków i różnego rodzaju słodkich placuszków dokładnie nie jest znane. Jedni uważają, że przysmaki te przywędrowały do Polski z Wiednia już w XVII-XVIII wieku, inni łączą łakocie z przepisami tureckimi, które zaanektowała nasza rodzima kuchnia. Odważnym, którzy lubią przygotować coś samodzielnie, proponujemy proste i sprawdzone przepis na czwartkowe smakołyki.
     
     Pączki domowe
     
Składniki: ½ kg twarogu, 1 cukier waniliowy, 1 zapach arakowy lub rumowy, 1 łyżeczka sody, 2 łyżki octu, 3 łyżki cukru, 1 jajko, 1 żółtko, 1 małe opakowanie śmietany 18 procent, ok. 2 szklanki mąki. Ciasto zagnieść i rozwałkować. Szklanką wycinać duże kółka – w środku wycinając dziurki małym kieliszkiem. Smażyć na oleju lub innym tłuszczu. Odsączać na papierowych ręcznikach i posypywać cukrem pudrem.
     
     Chrusty domowe
     
Przygotowanie: 30 minut
     Smażenie: 30 minut
     Składniki: 200 g mąki, 4-5 łyżek gęstej śmietany 18 procent, 3 żółtka, szczypta soli, łyżeczka proszku do pieczenia, łyżka spirytusu, 500 g tłuszczu do smażenia (Planta, smalec lub Olej), 1 cukier waniliowy, 100 g cukru pudru do posypania.
     Przygotowanie: Do przesianej mąki dodać śmietanę, żółtka, sól, proszek do pieczenia. Wymieszać składniki, ciasto zagnieść i rozwałkować partiami na cienkie placki. Ciasto kroić na paski 3x15 cm. Paski przekroić w środku na 5-6 cm i przewinąć, aby powstał faworek. Cukier puder wymieszać z cukrem waniliowym. W rondlu lub na dużej patelni rozgrzać część tłuszczu. Wrzucić 1 faworek na próbę – jeśli szybko wypłynie i zarumieni się, można smażyć pozostałe przewracając na boki. Smażyć na Plancie, oleju lub innym tłuszczu. Usmażone wyjmować, odsączać na papierowych ręcznikach i posypywać cukrem pudrem.
mk
Polub ten artykuł
Polub portEl.pl
..., a moim zdaniem
..., a moim zdaniem
  • Co to za pączki ???? Kółka z dziurką, czyli "donaty" amerykańskie, przy tym z twarogiem ??? Pączek jest z ciasta drożdżowego, profani !! Z różą lub wiśnią !!! jw
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    0 0
    (2012-02-25)
Reklama

To kupisz w pasażu portElu

Kuchnia nowoczesna III
Kuchnia nowoczesna
RTV + SZAFA
Kuchnia, a aneks kuchenny