Ważne: nasze strony wykorzystują pliki cookies.
Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W przeglądarce internetowej można zmienić ustawienia dotyczące cookies.
Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza zgodę na zapisywanie ich w pamięci urządzenia. Proszę zapoznać się z informacją na temat cookies stosowanych na naszej stronie.
Poniedziałek 05-12-2016, imieniny Sabiny, Krystyny
 
Rek

UWAGA!

Zamknij Zamknij
Rek
Rek
Telefon portElu Halo, tu portEl
512 918 555

Wiadomości

Gospodarka

Społeczeństwo

Kultura

Sport

Na uczelniach

Zbrodnia i kara

Prasówka

Jej portEl

Kina i teatr

Konkursy

Dawny Elbląg

Poradnik

Hit czy kit?

Po godzinach

Fotoreportel

Świętowanie Świętowanie

Jedz ryby - będziesz mądrzejsza!

Rybie mięso ma niezwykle dużo zalet - dzięki zawartym w nim składnikom pomaga pokonać depresję, bóle stawów, choroby serca, a także - doskonale wpływa na proces uczenia się! Dlatego warto zastąpić nimi dania mięsne. Powinnyśmy je jeść przynajmniej dwa, trzy razy w tygodniu

Mięso ryb zawiera selen, fosfor, witaminy D3 i A. Selen przeciwdziała chorobom serca i miażdżycy, dlatego powinny je jeść kobiety w okresie menopauzy, a także ludzie w podeszłym wieku. Kobiety w ciąży jedząc ryby zapewniają swojemu dziecku zdrowszy system nerwowy dzięki zawartemu w rybie DHA (dwuhydroksyaceton) Nasz mózg potrzebuje DHA zawartego w rybie, gdyż pomaga on dostarczyć tlen do komórek mózgowych, a także innych substancji, które są niezbędne dla sprawnego funkcjonowania naszego najważniejszego narządu. Dlatego jeśli chcemy aby nasz mózg przyswajał sobie dużo wiedzy, powinnyśmy jeść łososia, sardynki, śledzia, czy inne rodzaje ryb jak najczęściej. Dzięki ich regularnemu spożyciu poprawia się nasza pamięć i koncentracja. Zauważono, że na terenach gdzie ich spożycie jest duże, ludzie rzadziej zapadają na depresję - trudno więc przecenić zalety tego pożywienia! Najzdrowsze dla naszego organizmu są ryby morskie.
     
     Ryby dostarczają naszemu organizmowi białka, które jest materiałem do odbudowy zużytych tkanek i budowy nowych. Bierze również udział w produkcji hormonów, enzymów, ciał odpornościowych, hemoglobiny. Ryby pomagają w zapobieganiu wszelkim chorobom, dzięki nim jesteśmy zdrowsze i w dobrej kondycji.
     
     Ryby powinny być także składnikiem każdej diety odchudzającej. Ich tłuszcz nie tuczy! Powinno się jeść ryby głównie gotowane i pieczone, a jeśli smażone - to tylko na płytkim tłuszczu. Doskonałe są ryby z grilla, niektórzy lubią także marynowane.
     
     Ryby pod każdą postacią, przynajmniej trzy razy w tygodniu - to przepis na zdrową i nietuczącą dietę, która usprawni nie tylko nasz organizm, ale także - duszę:)
     

AZ
Polub ten artykuł
Polub portEl.pl
..., a moim zdaniem
..., a moim zdaniem
Pokazuj od
najnowszych
Reklama