Wtorek 23-04-2019, imieniny Wojciecha, Jerzego
 

UWAGA!

Drogi Czytelniku,

uprzejmie informujemy, że w związku z wejściem w życie Rozporządzenia o Ochronie Danych Osobowych stworzyliśmy zgodną z nim politykę prywatności. Regulacje RODO zmuszają nas do wystąpienia z prośbą do Ciebie o zaakceptowanie jego postanowień, chociaż z praktycznego punktu widzenia nic się nie zmienia w sposobie korzystania z naszego serwisu.

Jedyną rzeczą, która może budzić Twoje obawy jest profilowanie. Wyjaśniamy, że w naszym przypadku, tak jak dotychczas, skutkuje ono wyłącznie tym, że jeśli uprzednio byłeś/aś na stronie jakiegoś biura podróży, to z dużym prawdopodobieństwem nasi zaufani partnerzy reklamowi tacy jak Google serwować będą banery z widokami złocistych plaż.

Prosimy zapoznać się z polityką prywatności stosowaną na naszej stronie i zaakceptować jej postanowienia.

Może później

Na piwnych ścieżkach browaru

 
Elbląg, Na piwnych ścieżkach browaru
Od warzenia, butelkowania aż do skrzynek - odwiedzający mieli okazję poznać wszystkie etapy powstawania piwa (fot. mm)

Nagromadzenie wydarzeń związanych z tegorocznymi obchodami Dni Elbląga spowodowały, że różnorakimi atrakcjami możemy cieszyć się już od środy. Oprócz koncertów są również wydarzenia przygotowane dla całych rodzin, a jedną z nich był Dzień Otwarty Browaru w Elblągu, który dziś (29 czerwca) przyciągnął masę zainteresowanych. Zobacz zdjęcia.

Kolejki dało się zauważyć już od rana. Całe rodziny przybywały, aby poznać tajniki warzenia najsłynniejszego w naszym regionie napitku. Lekkie zniecierpliwienie oraz trudy stania w kolejce, spowodowane wpuszczaniem grup zorganizowanych, rekompensowały widoki wewnątrz. Było to uwarunkowane względami bezpieczeństwa, ale również i tym, aby każdy mógł dowiedzieć się w jaki sposób elbląskie piwo trafia do sklepów. 
     Jeśli ktoś nastawiał się tylko na drewniane beczki to mógł się przeliczyć. Zgromadzeni w tym nowoczesnym obiekcie mogli zobaczyć m.in. należącą do browaru stację uzdatniania wody, która daję gwarancję wysokiej jakości jednego ze składników. Drewniane beczki również stały, ale tylko jako element ozdoby, który w połączeniu chociażby z pierwszymi plakatami piwa EB, wprowadzał sentyment lat 90.
     Największe wrażenie zrobiło na wszystkich pomieszczenie produkcyjne, w którym na własne oczy mogli przekonać się, jaką drogę przemierza butelka nim napełni się tym szlachetnym trunkiem. Podczas godziny, wyprodukowane zostaję ok. 30 tys. piw, co w pomieszczeniu z taśmami produkcyjnymi dawało całkiem ciekawy obraz produkcji.
     Można było poznać każdą markę, która powstaje pod skrzydłami elbląskiego browaru, a na koniec przechadzki „piwnymi ścieżkami” każdy mógł liczyć na upominek.
mm
Polub ten artykuł
Polub portEl.pl
..., a moim zdaniem
..., a moim zdaniem
Pokazuj od
najnowszych
  • bylam 2lata temu. Bardzo fajna inicjatywa.
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    5 1
    elblazanka1234(2013-06-29)
  • Mianem szlachetnego trunku można owszem określić takie piwa jak Specjal i EB, ale z całą pewnością nie szczyny typu Warka i Tatra rozlewane w niestety w Elblągu.
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    5 2
    JesusAlvaro(2013-06-29)
  • Biedne zdjęcia. .. .
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    2 1
    (2013-06-29)
  • A tak wyglądał projekt graficzny etykiety oraz puszek EB z 2000 roku. Autorem projektu - także etykiety i puszek piwa Specjal - był Aleksander Bąk. Więcej pod: www.wiem-jak.com/opakowanie
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    5 1
    www.wiem-jak.com(2013-06-29)
  • ustalona wydajność eksploatacyjna lini butelek to 92,6 tyś butelek na godzinę
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    4 0
    vkp(2013-06-29)
  • Redakcjo - "Podczas godziny, wyprodukowane zostaję ok. 30 tys. piw, " - dane mocno zaniżone. W chwili obecnej a godzinę idzie koło 70-80 tyś butelek + puszki. Prosze nie zaniżać
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    3 0
    (2013-06-29)
  • Ktoś tu nieuważnie słuchał Pana przewodnika. Linia butelkowa to 90.000 but/h, linia puszkowa 28000 puszek/h. :-))
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    5 0
    wtemacie...(2013-06-30)
  • Zdecydowanie bardziej nabijają w butelkę.
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    1 2
    (2013-06-30)
  • Niestety nie byłem na "Dniach otwartych browaru", toteż z ciekawością przeczytałem ten artykuł, oraz obejrzałem zdjęcia fotoreportarzu. Niestety niewidziałem, ani nie mogę się nic dowiedzieć nic o słodowni elbląskiego browaru. Przecież jedną z najciekawszych rzeczy jest to z czego warzy się piwo ( oile się w Elblągu jeszcze piwo warzy, a nie produkuje). Jak wygląda proces produkcji brzeczki i z czego się ją robi ( z jęczmienia czy też z kukurydzy?), co robi się z wysłodkami? Jeżeli w Elblągu nie ma słodowni, tylko zakład mieszania gotowej brzeczki, to jakie jest pochodzenie tejże? Czy jest to Polska. Niemcy, czy też jakiż kraj UE czy też zpoza EU np. jakiś kraj afrykański lub azjatycki?
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    7 0
    RAMPer(2013-06-30)
  • Wszystkie słodownie byłego browaru elbląskiego od wielu lat nie działają a produkcja słodu i jego przygotowanie to główny proces produkcji piwa - piwa którego produkcja nigdzie, na żadnej butelce nie jest ujawniona - tajny browar czy co? To wstyd żeby słód sprowadzać (w koncentracie!! - ohyda) i tak duży browar nie figurujący nigdzie jako producent - i czym się tu chwalić sikami hajnekena?
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    6 0
    MiejscowyAborygen(2013-07-01)
  • Koncentrat specjala Made in PCR ?
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    0 0
    (2013-07-01)
Reklama

To kupisz w pasażu portElu

Kuchnia klasyczna
Kuchnia nowoczesna
Kuchnia inna niż inne
Kuchnia, a aneks kuchenny