Ważne: nasze strony wykorzystują pliki cookies.
Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W przeglądarce internetowej można zmienić ustawienia dotyczące cookies.
Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza zgodę na zapisywanie ich w pamięci urządzenia. Proszę zapoznać się z informacją na temat cookies stosowanych na naszej stronie.
Środa 17-01-2018, imieniny Antoniego, Jana
 
Rek

UWAGA!

Zamknij Zamknij
Rek

Nie marnuj - zjedz albo oddaj

 
Elbląg, Nie marnuj - zjedz albo oddaj fot. Anna Dembińska
Rek

Po jednej stronie idzie mała dynia, po drugiej jabłuszko - trzymają się za ręce. Za nimi kartonik mleka, przed nimi marchewka. Wszyscy niosą transparenty, które mają pokazać, że żywności marnować nie wolno. Przedszkolaki oraz uczniowie elbląskich szkół po raz czwarty przeszli ulicami miasta w ramach Światowego Dnia Żywności. Zobacz zdjęcia.

„Cały owoc zjadamy i go nie wyrzucamy” albo „Szanuj żywność przyjacielu, bo na świecie głodnych wielu” - takie i jeszcze inne hasła wymyślili ci, którzy dziś (17 października) przeszli od Parku Planty na Plac Jagiellończyka. I tak na ulicach miasta było spotkać małe arbuzy, jabłka, marchewki, ser żółty, buraczki, pomidory czy maliny - pomysłów na przebrania, które dodatkowo miały podkreślić ideę marszu, było mnóstwo.
     - Robiłam swój strój, czyli jabłuszko trzy godziny, no i trochę pomogła mi ciocia – mówiła Oliwia z SP nr 16. Jej koleżanka Karolina też przebrała się za jabłuszko, tyle, że zielone, a druga, Natalia, sama zrobiła z kartonika buraczka. Ich młodsi koledzy i koleżanki z przedszkola to marchewki, dynie albo kartoniki mleka.
– W tym roku zjawiło się około 300 osób w różnym wieku, od przedszkolaków aż po młodzież. Taki strajk idzie już przez ulice miasta po raz czwarty i powiązany jest ze Światowym Dniem Żywności – mówi Anna Jabłońska z elbląskiego Banku Żywności. – W tym roku doszła jeszcze jedna kategoria, czyli stroiki warzywno- owocowe. Widać, że dzieci i ich rodzice przyłożyli się do tego.
     To wszystko ma zwrócić uwagę na fakt, że rocznie w Polsce marnuje się ok 9 mln ton żywności, jedzenie wyrzucają producenci, supermarkety oraz rodziny. I chociaż znowelizowano ustawę o VAT, która umożliwia dokonywanie darowizn żywności przez dystrybutorów, największe sieci handlowe w dalszym ciągu nie chcą przekazywać niesprzedanych, „krótkoterminowych” produktów, a nawet wycofanych ze sklepowych półek, ale zdatnych do spożycia warzyw i owoców.
     
***
     Jak można przeczytać na stronie warszawskiego Ośrodka Informacji ONZ "celem obchodów Światowego Dnia Żywności, proklamowanego w 1979 roku przez Organizację NZ ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO), jest pogłębianie świadomości ludzi na temat globalnych problemów żywnościowych i wzmocnienie poczucia solidarności w walce z głodem, niedożywieniem i ubóstwem. Obchody Światowego Dnia Żywności przypadają w rocznicę utworzenia FAO w 1945 roku. w 1980 roku Zgromadzenie Ogólne poparło organizowanie obchodów Dnia stwierdzając, że "żywność jest podstawowym warunkiem przetrwania i pomyślnego rozwoju człowieka".

mw
Polub ten artykuł
Polub portEl.pl
..., a moim zdaniem
..., a moim zdaniem
Pokazuj od
najnowszych
Reklama