To ostatni czwartek karnawału, otwierający onegdaj huczne obrzędy i zabawy ostatkowe. Do powszechnych zwyczajów tego dnia należą sute poczęstunki… choćby pączkami.
Choć współcześnie najbardziej popularnym wiktuałem tłustego czwartku są pączki i chrusty, to jeszcze do niedawna, szczególnie na obszarach wiejskich uważano, że w tym dniu należy tyle razy spróbować boczku, słoniny, kraszonej skwarkami kaszy i mięsa, „ile razy kot ogonem ruszy” - czyli wielokrotnie.
Pochodzenie zwyczaju spożywania pączków, faworków i różnego rodzaju słodkich placuszków dokładnie nie jest znane. Jedni uważają, że przysmaki te przywędrowały do Polski z Wiednia już w XVII-XVIII wieku, inni łączą łakocie z przepisami tureckimi, które zaanektowała nasza rodzima kuchnia.
Tak czy inaczej wszystkim życzymy smacznego, a dla odważnych, którzy lubią przygotować coś samodzielnie, proponujemy prosty i sprawdzony przepis na „Pączki domowe”.
Składniki: ½ kg twarogu, 1 cukier waniliowy, 1 zapach arakowy lub rumowy, 1 łyżeczka sody, 2 łyżki octu, 3 łyżki cukru, 1 jajko + 1 żółtko, 1 małe opakowanie śmietany 18 procent, ok. 2 szklanki mąki. Ciasto zagnieść i rozwałkować. Szklanką wycinać duże kółka – w środku wycinając dziurki małym kieliszkiem. Smażyć na Plancie, oleju lub innym tłuszczu. Odsączać na papierowych ręcznikach i posypywać cukrem pudrem.
Pochodzenie zwyczaju spożywania pączków, faworków i różnego rodzaju słodkich placuszków dokładnie nie jest znane. Jedni uważają, że przysmaki te przywędrowały do Polski z Wiednia już w XVII-XVIII wieku, inni łączą łakocie z przepisami tureckimi, które zaanektowała nasza rodzima kuchnia.
Tak czy inaczej wszystkim życzymy smacznego, a dla odważnych, którzy lubią przygotować coś samodzielnie, proponujemy prosty i sprawdzony przepis na „Pączki domowe”.
Składniki: ½ kg twarogu, 1 cukier waniliowy, 1 zapach arakowy lub rumowy, 1 łyżeczka sody, 2 łyżki octu, 3 łyżki cukru, 1 jajko + 1 żółtko, 1 małe opakowanie śmietany 18 procent, ok. 2 szklanki mąki. Ciasto zagnieść i rozwałkować. Szklanką wycinać duże kółka – w środku wycinając dziurki małym kieliszkiem. Smażyć na Plancie, oleju lub innym tłuszczu. Odsączać na papierowych ręcznikach i posypywać cukrem pudrem.
mk