Ważne: nasze strony wykorzystują pliki cookies.
Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W przeglądarce internetowej można zmienić ustawienia dotyczące cookies.
Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza zgodę na zapisywanie ich w pamięci urządzenia. Proszę zapoznać się z informacją na temat cookies stosowanych na naszej stronie.
Sobota 24-02-2018, imieniny Bogusza, Macieja
 
Rek

UWAGA!

Tłusty Czwartek

Elbląg, Tłusty Czwartek Dziś objadamy się pączkami (fot. rp)

To ostatni czwartek karnawału, otwierający onegdaj huczne obrzędy i zabawy ostatkowe. Do powszechnych zwyczajów tego dnia należą sute poczęstunki… choćby pączkami.

Choć współcześnie najbardziej popularnym wiktuałem tłustego czwartku są pączki i chrusty, to jeszcze do niedawna, szczególnie na obszarach wiejskich uważano, że w tym dniu należy tyle razy spróbować boczku, słoniny, kraszonej skwarkami kaszy i mięsa, „ile razy kot ogonem ruszy” - czyli wielokrotnie.
     Pochodzenie zwyczaju spożywania pączków, faworków i różnego rodzaju słodkich placuszków dokładnie nie jest znane. Jedni uważają, że przysmaki te przywędrowały do Polski z Wiednia już w XVII-XVIII wieku, inni łączą łakocie z przepisami tureckimi, które zaanektowała nasza rodzima kuchnia.
     Tak czy inaczej wszystkim życzymy smacznego, a dla odważnych, którzy lubią przygotować coś samodzielnie, proponujemy prosty i sprawdzony przepis na „Pączki domowe”.
     
     Składniki: ½ kg twarogu, 1 cukier waniliowy, 1 zapach arakowy lub rumowy, 1 łyżeczka sody, 2 łyżki octu, 3 łyżki cukru, 1 jajko + 1 żółtko, 1 małe opakowanie śmietany 18 procent, ok. 2 szklanki mąki. Ciasto zagnieść i rozwałkować. Szklanką wycinać duże kółka – w środku wycinając dziurki małym kieliszkiem. Smażyć na Plancie, oleju lub innym tłuszczu. Odsączać na papierowych ręcznikach i posypywać cukrem pudrem.

mk
Polub ten artykuł
Polub portEl.pl
..., a moim zdaniem
..., a moim zdaniem
Pokazuj od
najnowszych
  • antoś Jestem ogromnie rozczarowana cukiernią " Marysieńka". Mimo, ze byłam tam dzisiaj o 6,50 to za 5 minut nie było już pączków najbardziej : chodliwych" tzn. z wiśnią i truskawką. Tak naprawdę to cukiernia decydowała o tym jakie kupić, bo z minut y na minutę asortyment się zawężał. Gdy odchodziłam od lady, ludzi było bardzo dużo - natomiast pączków jak na lekarstwo. Ekspedientki tłumaczyły to spóźnieniem sie kierowcy z towarem. Nie rozumiem, czyżby produkcja była w innym miejscu, a jeżeli tak to czy własnie tego dnia stać właścicieli na taki błąd. Zrażony klient szybko nie wróci. Wśród kolejkowiczów już było słychać wiele krytyki i niezrozumienia. Szkoda, bo TŁUSTY CZWARTEk jest tylko raz w roku - można było oszczędzić ludziom rozczarowania i niepotrzebnego zdenerwowania - wszak to dzień radosny.
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    0 0
    (2009-02-19)
  • Uwaga na pączki w Marysieńce! Kupiłem 5 pączków za 1,5 zl/sztuka. Miały być z dżemem, a okazało się że są bez. Poza tym same gnioty, widać że robione na ilośc a nie na jakość. Nie polecam!
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    0 0
    (2009-02-19)
  • Pod spodem masz przepis na pączki-po co się irytujesz i stoisz w kolejce?-ZRÓB SAM:)
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    0 0
    oto ja(2009-02-19)
  • bardzo polecam pączki wypiekane w piekarni Merlino, mimo, że dużego wyboru nadzienia nie ma, to pączusie są bardzo świeże, pulchne i pachnące:)
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    0 0
    justine(2009-02-19)
  • Zrobiłam według przepisu. Wyszło 26 sztuk. Dobre. Tylko dłużej się smaży niż trwa wyrobienie ciasta.
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    0 0
    (2009-02-19)
  • Jadłam, mmmmm pychotka.
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    0 0
    (2009-02-19)
  • Najgorsze pączki w Marysieńce, bez marmolady i bardzo małe. A cena wygórowana!
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    0 0
    (2009-02-19)
Reklama