Tu liczył się każdy szczegół, nie tylko koncepcja aranżacji stołu. Ważne było również to, czy sztućce i cała reszta zastawy pasują do własnoręcznie wymyślonego menu i czy dany zespół potrafi o tym opowiedzieć. W zespole Szkół Gospodarczych odbył się tradycyjny, coroczny konkurs aranżacji stołów świątecznych. Pomysłów jak zwykle nie brakowało. Zobacz więcej zdjęć.
Co roku stoły wyglądają inaczej, a różnorodnych koncepcji nie brakuje. W tym roku uczniowie na przygotowanie swojej wizji świątecznego stołu mieli dwie godziny, w konkursie udział wzięło siedem zespołów złożonych z dwóch osób, razem 14 osób.
- Kiedyś byłem w pewnej restauracji w Nowym Dworze Gdańskim i był tam takie dekoracje z drewna, bardzo mi się to podobało – wyjaśniał Dawid Rogoz, który w tej rywalizacji brał udział po raz pierwszy.
- Ja natomiast zajęłam się zastawą, talerze przyniosłam z domu – dodała Ola Łodzikowska, która razem z nim wykonała konkursową dekorację świąteczną. - Przygotowanie wszystkiego zajęło nam dwa tygodnie, koledze najtrudniej było zrobić stroik.
Tuż obok nich swoją pracę prezentował zespół złożony z Karoliny Świerczewskiej i Natalii Sadowskiej. Na ich stole pojawił się ozdobny samowar.
- Jest mój. Mam rodzinę na wschodzie i jak rodzice byli ją odwiedzić, to go przywieźli – mówiła Natalia.
- Chodziło o to, żeby nawiązać do takiej rodziny, gdzie są tylko trzy osoby, na przykład jedno dziecko i dwoje, zapracowanych rodziców – tak o pomyśle na dekorację opowiadała Karolina.
- Dlatego też pojawia się na stole tablet, żeby dziecko pokazało, jak inaczej można korzystać ze sprzętów elektronicznych i żeby rodzice mogli zrozumieć świat dziecka – uzupełniła Natalia.
Dziewczyny w tym konkursie biorą udział co roku.
- Daje nam to takiego "kopa", żeby w każdym następnym coś poprawić – dodała Karolina.
Jak przyznały pomaga im to również przenieść pomysły do domu rodzinnego.
Prace uczniów oceniali przedstawiciele elbląskich restauracji i hoteli.
- Kryteria są te same, dzięki czemu możemy obserwować, jak młodzież radzi sobie z tym tematem – wyjaśniała Dorota Dutkiewicz. - Po pierwsze zwracają uwagę na menu, drugim elementem jest dobór zastawy do niego, a także na całość. Liczy się również prezentacja swojej pracy.
Ostatecznie pierwsze miejsce zdobył zespół: Daria Zalewska oraz Bartosz Nowicki. Drugie miejsce zajęły Martyna Dziadowicz oraz Nikol Mitek, trzecie przypadło Monice Bober i Martynie Dąbrowieckiej. Wyróżnienie, przyznane przez uczniów, zdobyli zwycięzcy pierwszego miejsca.