Ważne: nasze strony wykorzystują pliki cookies.
Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W przeglądarce internetowej można zmienić ustawienia dotyczące cookies.
Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza zgodę na zapisywanie ich w pamięci urządzenia. Proszę zapoznać się z informacją na temat cookies stosowanych na naszej stronie.
Poniedziałek 18-12-2017, imieniny Bogusława, Gracjana
 
Rek

UWAGA!

To, co ładnie podane, lepiej smakuje

 
Elbląg, To, co ładnie podane, lepiej smakuje Pomysłów na dekoracje świąteczne nie brakowało (fot. MS)
Rek

Tu liczył się każdy szczegół, nie tylko koncepcja aranżacji stołu. Ważne było również to, czy sztućce i cała reszta zastawy pasują do własnoręcznie wymyślonego menu i czy dany zespół potrafi o tym opowiedzieć. W zespole Szkół Gospodarczych odbył się tradycyjny, coroczny konkurs aranżacji stołów świątecznych. Pomysłów jak zwykle nie brakowało. Zobacz więcej zdjęć. 

- Sama jestem nimi zaskoczona, widać młodość robi swoje – mówiła Dorota Dutkiewicz, nauczyciel przedmiotów zawodowych.
     Co roku stoły wyglądają inaczej, a różnorodnych koncepcji nie brakuje. W tym roku uczniowie na przygotowanie swojej wizji świątecznego stołu mieli dwie godziny, w konkursie udział wzięło siedem zespołów złożonych z dwóch osób, razem 14 osób.
     - Kiedyś byłem w pewnej restauracji w Nowym Dworze Gdańskim i był tam takie dekoracje z drewna, bardzo mi się to podobało – wyjaśniał Dawid Rogoz, który w tej rywalizacji brał udział po raz pierwszy.
     - Ja natomiast zajęłam się zastawą, talerze przyniosłam z domu – dodała Ola Łodzikowska, która razem z nim wykonała konkursową dekorację świąteczną. - Przygotowanie wszystkiego zajęło nam dwa tygodnie, koledze najtrudniej było zrobić stroik.
     Tuż obok nich swoją pracę prezentował zespół złożony z Karoliny Świerczewskiej i Natalii Sadowskiej. Na ich stole pojawił się ozdobny samowar.
     - Jest mój. Mam rodzinę na wschodzie i jak rodzice byli ją odwiedzić, to go przywieźli – mówiła Natalia.
     - Chodziło o to, żeby nawiązać do takiej rodziny, gdzie są tylko trzy osoby, na przykład jedno dziecko i dwoje, zapracowanych rodziców – tak o pomyśle na dekorację opowiadała Karolina.
     - Dlatego też pojawia się na stole tablet, żeby dziecko pokazało, jak inaczej można korzystać ze sprzętów elektronicznych i żeby rodzice mogli zrozumieć świat dziecka – uzupełniła Natalia.

  Ta dekoracja zdobyła największe uznanie (fot. MS) Ta dekoracja zdobyła największe uznanie (fot. MS)

Dziewczyny w tym konkursie biorą udział co roku.
     - Daje nam to takiego "kopa", żeby w każdym następnym coś poprawić – dodała Karolina.
     Jak przyznały pomaga im to również przenieść pomysły do domu rodzinnego.
     Prace uczniów oceniali przedstawiciele elbląskich restauracji i hoteli.
     - Kryteria są te same, dzięki czemu możemy obserwować, jak młodzież radzi sobie z tym tematem – wyjaśniała Dorota Dutkiewicz. - Po pierwsze zwracają uwagę na menu, drugim elementem jest dobór zastawy do niego, a także na całość. Liczy się również prezentacja swojej pracy.
     Ostatecznie pierwsze miejsce zdobył zespół: Daria Zalewska oraz Bartosz Nowicki. Drugie miejsce zajęły Martyna Dziadowicz oraz Nikol Mitek, trzecie przypadło Monice Bober i Martynie Dąbrowieckiej. Wyróżnienie, przyznane przez uczniów, zdobyli zwycięzcy pierwszego miejsca.

mw
Polub ten artykuł
Polub portEl.pl
..., a moim zdaniem
..., a moim zdaniem
  • Cos pieknego...podzieiam tych mlodych ludzi, miec tskich w rodzinie to prawdziwy skarb zeby tak umiec przygotowac na swieta i inne okazje. Jestescie cudowni oby tak dalej, robcie wszystko zebyscie byli z siebie dumni a z Was wadi rodzice.
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    0 1
    (2016-12-08)
Reklama