Ważne: nasze strony wykorzystują pliki cookies.
Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W przeglądarce internetowej można zmienić ustawienia dotyczące cookies.
Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza zgodę na zapisywanie ich w pamięci urządzenia. Proszę zapoznać się z informacją na temat cookies stosowanych na naszej stronie.
Niedziela 19-11-2017, imieniny Salomei, Seweryna
 
Rek

UWAGA!

Zamknij Zamknij
Rek

Dziedzictwo kulinarne Warmii i Mazur

Samorząd Województwa zorganizuje w tym roku pięć kiermaszów żywności. Pierwsza impreza odbędzie się 5 kwietnia, kolejne: 12 maja, 9 czerwca, 27 października, 22 grudnia.

Taki harmonogram zatwierdził na ostatnim posiedzeniu Zarząd Województwa Warmińsko-Mazurskiego.
     - Sieć Dziedzictwa Kulinarnego cieszy się bardzo dużą popularnością. Certyfikaty rokrocznie otrzymuje kilkunastu nowych regionalnych członków. Są to producenci i przetwórcy żywności, ale także restauratorzy. Podczas kiermaszów mogą dotrzeć ze swoją unikalną ofertą do szerszego grona odbiorców, szczególnie turystów, którzy mogą poznać lokalną kuchnię, a to przecież jeden z naszych największych atutów - wyjaśnia Jacek Protas, marszałek województwa.
     Pomysł na Sieć Dziedzictwa Kulinarnego narodził się w 1995 roku w Szwecji i obecnie znak ten jest dobrze rozpoznawalny w całej Europie. Województwo warmińsko-mazurskie jako pierwsze w Polsce w 2006 roku utworzyło sieć regionalną, która obecnie zrzesza 119 przedsiębiorstw z Warmii i Mazur. Podobne sieci powołało jeszcze osiem innych województw.
     Poza kiermaszami w regionie organizowane będą imprezy kulinarne wpisane w „Kalendarz imprez regionalnych promujących żywność naturalną, tradycyjną, lokalną i regionalną województwa warmińsko-mazurskiego”. Planowanych jest kilkanaście festiwali poświęconych różnym lokalnym specjałom, w tym festiwal potraw z ziemniaka, drobiu, mleka, mięsa wieprzowego i wołowego czy też runa leśnego. Pierwsza impreza to Regionalne Święto Ryby w Iławie 30 czerwca 2012.
     Szczegóły na stronie: www.produktregionalny.warmia.mazury.pl

Łukasz Bielewski, kierownik biura prasowego Urzędu Marszałkowskiego w Olsztynie
Polub ten artykuł
Polub portEl.pl
..., a moim zdaniem
..., a moim zdaniem
Reklama