Środa 12-12-2018, imieniny Joanny, Aleksandra
 
Rek

UWAGA!

Drogi Czytelniku,

uprzejmie informujemy, że w związku z wejściem w życie Rozporządzenia o Ochronie Danych Osobowych stworzyliśmy zgodną z nim politykę prywatności. Regulacje RODO zmuszają nas do wystąpienia z prośbą do Ciebie o zaakceptowanie jego postanowień, chociaż z praktycznego punktu widzenia nic się nie zmienia w sposobie korzystania z naszego serwisu.

Jedyną rzeczą, która może budzić Twoje obawy jest profilowanie. Wyjaśniamy, że w naszym przypadku, tak jak dotychczas, skutkuje ono wyłącznie tym, że jeśli uprzednio byłeś/aś na stronie jakiegoś biura podróży, to z dużym prawdopodobieństwem nasi zaufani partnerzy reklamowi tacy jak Google serwować będą banery z widokami złocistych plaż.

Prosimy zapoznać się z polityką prywatności stosowaną na naszej stronie i zaakceptować jej postanowienia.

Może później
Zamknij Zamknij
Reklama w Elblągu
Rek

Kogut, który podbił serca jury

 
Elbląg, Kogut, który podbił serca jury Wioletta (z lewej) i Sylwia, twórycznie zwycięskiej potrawy (fot. AD)
Rek

Coq au vin, czyli kogut w winie, to potrawa, bez której nie sposób wyobrazić sobie kuchnię francuską. To również ona zwyciężyła w konkursie zorganizowanym przez Zespół Szkół Gospodarczych, ale wariacji, pomysłów, kolorów i smaków było znacznie więcej. Zobacz jak gotowali uczniowie.

Wszystkie smaki Francji
     - To konkurs, którego tematem przewodnim jest regionalna kuchnia francuska. Są to eliminacje do konkursu wojewódzkiego, który odbędzie się za dwa tygodnie w Gdańsku. Uczniowie mogli wybrać sobie dowolny region, potrawę, która ich najbardziej inspiruje, nie było tu ograniczeń - opowiadała Marta Skolimowska- Kulma, nauczyciel zawodu w ZSG, a także współorganizatorka dzisiejszego (9 marca) konkursu. - Wystartowało dziesięć dwuosobowych zespołów, co ciekawe wśród nich są młodzi ludzie zarówno z klas pierwszych, jak i czwartych, ze szkoły zawodowej oraz z technikum. Reprezentują również różne zawody, od kucharza, przez technika żywienia, a nawet cukiernika. Mamy tu także olbrzymi przekrój potraw, od owoców morza przez mięsa, aż po potrawy wegetariańskie. Na ich przygotowanie uczestnicy mieli dokładnie 90 minut.
     I tak po tym czasie na konkursowym stole pojawiły się m.in. małże z białym winem i śmietanką podawane z francuską bagietką, sola parowana w niskiej temperaturze z puree z zielonego groszku i sosem porowo- cydrowym, łosoś en croute czy nadziewane udko z królika w sosie musztardowym z puree buraczano- śliwkowym i krokiecikami ziemniaczanymi. Wszystkie potrawy oceniało dwóch zawodowych kucharzy, którzy na co dzień pracują w jednej z elbląskich restauracji.
     
     Przez żołądek do wiedzy
     - Liczy się szybkość pracy, przygotowanie do sporządzenia potrawy, jej smak, a także struktura – mówił Adam Tkaczyk, jeden z członków jury, a także absolwent Zespołu Szkół Gospodarczych. - Uczniowie radzą sobie bardzo dobrze, z roku na rok jest inny poziom. Widać, że młodzież bardzo się stara, ale jest też dużo stresu. Sam kilka razy brałem udział w takich konkursach, dało mi to pewność siebie, dzięki temu inaczej podchodzi się do pracy.
     Potwierdza to również Marta Skolimowska- Kulma i dodaje, że takie konkursy wiele dają uczniom.
     - Najpierw musieli troszkę poszperać w przepisach, znaleźć region z jakiego pochodzi dana potrawa, dzięki temu dzieciaki mogą się rozwijać, przełamują swoje ograniczenia, nabierają odwagi – mówi nauczycielka.

  Coq au vin w wykonaniu dwóch uczennic ZSG (fot. AD) Coq au vin w wykonaniu dwóch uczennic ZSG (fot. AD)


     Klasyk, który okazał się najlepszy
     Potrawą, która podbiła serca i podniebienia oceniających okazał się klasyk kuchni francuskiej, czyli coq au vin, podany razem z sosem z fig w towarzystwie grillowanych warzyw i ziemniaków dauphine. Przygotowały ją dwie uczennice trzeciej klasy technikum gastronomicznego
     - Przed konkursem ćwiczyłyśmy tylko raz, na początku chciałyśmy użyć ryby, ale coś nas skłoniło do tego, żeby iść w kierunku mięs. Pomogła nam pani Katarzyna Gliniecka, za co bardzo jej dziękujemy – mówiła tuż po werdykcie Wioletta Witkowska, jedna druga zwycięskiego duetu. - Pierwszy raz biorę udział w takim konkursie, jestem ogromnie zdziwiona i jeszcze nie mogę uwierzyć w to, że wygrałyśmy.
     - Coq au vin, czyli kogut w winie, jest potrawą typowo francuską. Przyniosła nam szczęście – dodała Sylwia Ciosek, jej koleżanka z klasy, która razem z Wiolettą przygotowała zwycięską potrawę. - Miałyśmy dużo pomysłów, cały czas coś zmieniałyśmy. Ostatecznie i tak wyszło inaczej, niż miało wyjść, ale jesteśmy zadowolone z końcowego efektu.
     Drugie miejsce przypadło Maciejowi Tkaczykowi oraz Mateuszowi Walczykowi, uczniom trzeciej klasy szkoły zawodowej, którzy na konkurs przygotowali królika ze śliwkami, podawanego z duszoną cykorią.

mw
Polub ten artykuł
Polub portEl.pl
..., a moim zdaniem
..., a moim zdaniem
Pokazuj od
najnowszych
  • Składam duetowi serdeczne gratulacje za zajęcie pierwszego miejsca !!! Życzę Wam sukcesów i następnych wygranych konkursów. Pani Kasiu gratuluję młodych zdolnych wychowanków życząc kolejnych sukcesów zawodowych.
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    6 0
    Ratatuj(2015-03-09)
  • a z której restauracji było jury ?????
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    1 0
    kucharek(2015-03-09)
  • Z "Brudno-Srudno" :D
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    2 1
    (2015-03-09)
  • Teraz to jest szkoła. Za moich czasów lata 94-97 jako uczący się na cukiernika robiliśmy kapuśniaki, zawijańce z makiem , bułki , pączki, tory książki komunijne. Rarytasem był mikser, kurki od kuchenek przechodnie i bardzo często zatkane zlewy. Zmiana diametralna.
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    1 0
    (2015-03-09)
  • Fajny juror na 2 zdj :) pozdrawiam :)
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    2 0
    ajnx(2015-03-09)
  • Jestem uczniem. Teraz jest niewiele lepiej. W klasach 1-2 przygotowuje się właśnie wymienione wyżej "dania" na profilu "technik żywienia i usług gastronomicznych" (nie ma już kucharza, ponieważ było mało chętnych). Co prawda pracownie są dobrze rozbudowane, ale poziom tego standardowego jedzenia jest poniżej komentarza. Dobrze jest, gdy ktoś spoza szkoły zamówi coś do jedzenia, bo wtedy można się uczyć. Dopiero w 3 klasie (nie wiem jak z czwartą) przygotowuje się normalne obiady. Ale czy one wyglądają jak te z obrazka? Nic bardziej mylnego! Sporadycznie trafi się coś ciekawszego od pyz albo jakichś bitek. ..
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    4 1
    (2015-03-09)
  • Gratulacje!. .. i tyle w temacie, bo zaraz zbierze się banda krytykantów. .. i będą czepiać się wszystkiego.
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    3 1
    (2015-03-09)
  • Na 100% jest zawod kucharz w szkole. Sa rowniez kola gastronomiczne dla zainteresowanych. Ale trzeba chciec;-)
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    2 0
    Sprostowanie(2015-03-10)
  • Dziewczyny gratulacje, a właściwie gratulacje należą się wszystkim uczestnikom pewnie napracowali się sporo. A tak dla żartu, nie mówcie głośno kto ubił koguta bo ekolodzy czuwają.
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    4 0
    hen33(2015-03-10)
Reklama

To kupisz w pasażu portElu

Podpis elektroniczny zestaw na 2 lata
Domena funkcyjna .com.pl
Podpis elektroniczny zestaw na 1 rok Mini
Podpis elektroniczny zestaw na 1 rok (bez czytnika)