UWAGA!

Kolejna edycja za nami

 Elbląg, Jednym z punktów dzisiejszej inscenizacji było pasowanie na rycerza
Jednym z punktów dzisiejszej inscenizacji było pasowanie na rycerza (fot. MS)

Prawdziwym chlebem na zakwasie i wędzoną wędliną - tym pachniała elbląska starówka przez ostatnie trzy dni. Dzięsiąte Elbląskie Święto Chleba już za nami. Podobnie jak w latach poprzednich, również w tym roku jarmark przyciągnął tłumy. Nie obyło się bez inscenizacji historycznej. Zobacz zdjęcia. 

 Jubileuszowa edycja Święta Chleba okazała się ogromnym sukcesem. Wśród stoisk przez cały czas przewijały się tłumy ludzi.
       – Było bardzo dużo ludzi, ale i wiele atrakcji – mówił pan Łukasz, który reprezentował piekarnię z Tomaszowa Mazowieckiego. – Nasz żytni chleb na zakwasie kupowali nie tylko elblążanie, ba, nawet nie tylko Polacy. Mieliśmy klientów z Niemiec, Rosji, czy nawet ze Szwecji.
       - Jestem tu po raz pierwszy – mówiła pani Wioletta z Gdyni, która miała do zaoferowania pyszny chleb ze smalcem, czy oscypki z grilla. – Muszę powiedzieć, że Elbląg zrobił na mnie bardzo dobre wrażenie. Przyszło mnóstwo ludzi i wszystkim smakował nasz chleb ze smalcem.
       Na zakończenie przybyli mogli podziwiać inscenizację historyczną „Nadanie praw miejskich Elblągowi”, która miała wymiar symboliczny. Można było dowiedzieć się, co zrobili Krzyżacy po zdobyciu terenów na których znajduje się obecnie Elbląg i jak nasze miasto uzyskało przywilej lokacyjny, który miał stać się głównym powodem szybkiego rozwoju osady i miasta Elbląg.
nd

Najnowsze artykuły w dziale Wiadomości

Artykuły powiązane tematycznie

Zamieszczenie następnej opinii do tego artykułu wymaga zalogowania

W formularzu stwierdzono błędy!

Ok
Dodawanie opinii
Aby zamieścić swoje zdjęcie lub avatar przy opiniach proszę dokonać wpisu do galerii Czytelników.
Dołącz zdjęcie:

Podpis:

Jeśli chcesz mieć unikalny i zastrzeżony podpis
zarejestruj się.
E-mail:(opcjonalnie)
A moim zdaniem...
Reklama