Sobota 17-11-2018, imieniny Elżbiety, Samueli
 
Rek

UWAGA!

Drogi Czytelniku,

uprzejmie informujemy, że w związku z wejściem w życie Rozporządzenia o Ochronie Danych Osobowych stworzyliśmy zgodną z nim politykę prywatności. Regulacje RODO zmuszają nas do wystąpienia z prośbą do Ciebie o zaakceptowanie jego postanowień, chociaż z praktycznego punktu widzenia nic się nie zmienia w sposobie korzystania z naszego serwisu.

Jedyną rzeczą, która może budzić Twoje obawy jest profilowanie. Wyjaśniamy, że w naszym przypadku, tak jak dotychczas, skutkuje ono wyłącznie tym, że jeśli uprzednio byłeś/aś na stronie jakiegoś biura podróży, to z dużym prawdopodobieństwem nasi zaufani partnerzy reklamowi tacy jak Google serwować będą banery z widokami złocistych plaż.

Prosimy zapoznać się z polityką prywatności stosowaną na naszej stronie i zaakceptować jej postanowienia.

Może później
Zamknij Zamknij
Reklama w Elblągu
Rek
Rek
Telefon portElu Halo, tu portEl
512 918 555

Wiadomości

Sport

Gospodarka

Na osiedlu

Społeczeństwo

Na uczelniach

Kultura

Zbrodnia i kara

Dawny Elbląg

Jej portEl

Kina i teatr

Konkursy

Prasówka

Poradnik

Hit czy kit?

Po godzinach

Kolejna edycja za nami

 
Elbląg, Kolejna edycja za nami Jednym z punktów dzisiejszej inscenizacji było pasowanie na rycerza (fot. MS)
Rek

Prawdziwym chlebem na zakwasie i wędzoną wędliną - tym pachniała elbląska starówka przez ostatnie trzy dni. Dzięsiąte Elbląskie Święto Chleba już za nami. Podobnie jak w latach poprzednich, również w tym roku jarmark przyciągnął tłumy. Nie obyło się bez inscenizacji historycznej. Zobacz zdjęcia. 

 Jubileuszowa edycja Święta Chleba okazała się ogromnym sukcesem. Wśród stoisk przez cały czas przewijały się tłumy ludzi.
– Było bardzo dużo ludzi, ale i wiele atrakcji – mówił pan Łukasz, który reprezentował piekarnię z Tomaszowa Mazowieckiego. – Nasz żytni chleb na zakwasie kupowali nie tylko elblążanie, ba, nawet nie tylko Polacy. Mieliśmy klientów z Niemiec, Rosji, czy nawet ze Szwecji.
     - Jestem tu po raz pierwszy – mówiła pani Wioletta z Gdyni, która miała do zaoferowania pyszny chleb ze smalcem, czy oscypki z grilla. – Muszę powiedzieć, że Elbląg zrobił na mnie bardzo dobre wrażenie. Przyszło mnóstwo ludzi i wszystkim smakował nasz chleb ze smalcem.
     Na zakończenie przybyli mogli podziwiać inscenizację historyczną „Nadanie praw miejskich Elblągowi”, która miała wymiar symboliczny. Można było dowiedzieć się, co zrobili Krzyżacy po zdobyciu terenów na których znajduje się obecnie Elbląg i jak nasze miasto uzyskało przywilej lokacyjny, który miał stać się głównym powodem szybkiego rozwoju osady i miasta Elbląg.
nd
Polub ten artykuł
Polub portEl.pl
..., a moim zdaniem
..., a moim zdaniem
Pokazuj od
najnowszych
Reklama

To kupisz w pasażu portElu

Kuchnia nowoczesna II
Kuchnia nowoczesna
Kuchnia klasyczna
Kuchnia inna niż inne