UWAGA!

Kulinarna awangarda w ZSG

 Elbląg, Ratatouille ze zmrozoną oliwą i bazylią.
Ratatouille ze zmrozoną oliwą i bazylią.

W poniedziałek (21 listopada) Zespół Szkół Gospodarczych zaprasza na otwarty dla sympatyków doskonałej kuchni pokaz z cyklu „Kulinarna Awangarda – Kuchnia Molekularna” w wykonaniu Łukasza Konika, członka Fundacji Kapituły Szefów Kuchni. Pokaz odbędzie się w Zespole Szkół Gospodarczych przy ul. Królewieckiej 128 w Elblągu o godzinie 13.30.

– Wizyta Łukasza Konika związana jest z udziałem naszej szkoły w ogólnopolskich warsztatach i konkursie adresowanym do uczniów oraz nauczycieli szkół gastronomicznych „Dzień z Podravką” – informuje dyrektor ZSG Maria Dobosz. – Naszym celem jest otwarcie się na nowe technologie i trendy w gastronomii oraz ciągłe podnoszenie atrakcyjności i jakości kształcenia zawodowego. O godz. 9 w auli szkolnej rozpoczną się warsztaty „Kulinarna Awangarda”, podczas których będzie można poznać nowatorskie metody obróbki żywności, przygotowania i przyprawiania potraw oraz zamykania ich w interesujących formach z zastosowaniem kuchni molekularnej. Poprowadzi je Łukasz Konik. Na godz. 13.30 zaplanowaliśmy otwarty pokaz, na który zapraszamy wszystkich zainteresowanych elblążan.
      

 

Łukasz Konik, absolwent Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu, pracuje w jednym z czterogwiazdkowych hoteli pod Wrocławiem. Współpracuje z Instytutem Chemii i Fizyki PAN oraz Centrum Nauki Kopernik. Jest członkiem Polskiego Stowarzyszenie Hotelarstwa i Gastronomii. W 2009 r. do swego grona przyjęła go elitarna Fundacja Klubu Szefów Kuchni (zrzesza 22 najlepszych szefów kuchni, są wśród nich m.in. Karol Okrasa, Kurt Scheller i Robert Sowa).
       Łukasz Konik specjalizuje się w kuchni francuskiej, a jego wielką pasją jest kuchnia molekularna. Realizuje pokazy z cyklu „Kulinarna Awangarda” popularyzujące tę kuchnię. Na swoich pokazach przybliża widzom tajniki przygotowywania produktów w ciekłym azocie oraz smażenia w wodzie. Jego autorskie przepisy promujące nowe trendy kulinarne bardzo często goszczą na łamach dodatku do „Gazety Wyborczej” „Palce lizać”.
      

Urszula Samel, ZSG

Najnowsze artykuły w dziale Wiadomości

Artykuły powiązane tematycznie

Zamieszczenie następnej opinii do tego artykułu wymaga zalogowania

W formularzu stwierdzono błędy!

Ok
Dodawanie opinii
Aby zamieścić swoje zdjęcie lub avatar przy opiniach proszę dokonać wpisu do galerii Czytelników.
Dołącz zdjęcie:

Podpis:

Jeśli chcesz mieć unikalny i zastrzeżony podpis
zarejestruj się.
E-mail:(opcjonalnie)
A moim zdaniem...
  • A ja mam pytanie. Kiedy gastronomik rano przestanie tonąć w tumanach dymu z papierosów jego co niektórych uczniów ? Nie sposób nie potknąć się o nich rano, idąc chodnikami przy Królewieckiej. Przy garach też palą drodzy "PEDAGODZY"?
  • yyyyy a w jakiej średniej szkole nie palą ??
Reklama