Sobota 22-09-2018, imieniny Tomasza, Maurycego
 

UWAGA!

Drogi Czytelniku,

uprzejmie informujemy, że w związku z wejściem w życie Rozporządzenia o Ochronie Danych Osobowych stworzyliśmy zgodną z nim politykę prywatności. Regulacje RODO zmuszają nas do wystąpienia z prośbą do Ciebie o zaakceptowanie jego postanowień, chociaż z praktycznego punktu widzenia nic się nie zmienia w sposobie korzystania z naszego serwisu.

Jedyną rzeczą, która może budzić Twoje obawy jest profilowanie. Wyjaśniamy, że w naszym przypadku, tak jak dotychczas, skutkuje ono wyłącznie tym, że jeśli uprzednio byłeś/aś na stronie jakiegoś biura podróży, to z dużym prawdopodobieństwem nasi zaufani partnerzy reklamowi tacy jak Google serwować będą banery z widokami złocistych plaż.

Prosimy zapoznać się z polityką prywatności stosowaną na naszej stronie i zaakceptować jej postanowienia.

Może później

Mamy to na widelcu: jak smakuje wrzesień?

 
Elbląg, Mamy to na widelcu: jak smakuje wrzesień? Wrzesień w Zmysłach macie na widelcu (fot. Anna Dembińska)

Dla niektórych będzie to krem z dyni i batatów, a inny powie, że tylko gulasz, kasza i buraczki. Możliwości jest jednak znacznie więcej, bo to miesiąc, który jeszcze smakuje jak lato, ale powoli nasiąka aromatem jesieni. Taką filozofią kieruje się Restauracja Zmysły, a my mieliśmy okazję spróbować nowych propozycji, które przygotowała na wrzesień. A więc kawa na ławę, talerze na stół! Zobacz więcej zdjęć. 

Najpierw przystawka, czyli carpaccio, ale z borowików, podane z parmezanem, rukolą, pomidorem i orzeszkami sosnowymi (22 zł). 
     Następnie zupy: krem z fasoli i pomidorów, z domową kiełbasą, boczkiem i chipsem fasolowym, z chutneyem z pomidora (16 zł) oraz chłodnik arbuzowy z jogurtem naturalnym, pieczoną papryką, czerwoną pomarańczą, tofu, wzmocniony papryczką jalapeno (14 zł). 
     Przechodzimy do dań głównych. Czerwone curry z fasolką szparagową (29 zł). Niby proste, ale jeśli dorzucimy do tego kurczaka, mleko kokosowe, cebulę, imbir, czosnek, papryczki piri piri, cukinię, pomidora i ryż to sprawa wygląda inaczej. Jedziemy ze smakiem na Daleki Wschód, bardzo obfity smakowo i wielkościowo. I teraz coś, co uważamy za grubą przesadę. Nie ma to jak położyć dwa, duże mięsiste kawałki steku z tuńczyka, podłożyć pod nie leczo z cukinii, pomidora, pieczarek, cebuli, groszku cukrowego, czosnku, dodać obłędny sos miętowy (42 zł) i z satysfakcją spoglądać na kogoś, kto bardzo chciałby to wszystko zjeść, ale zwyczajnie może być mu trudno. Mała rada: nie warto sugerować się wielkością talerza, bo można się na tym wyłożyć. Porcje są treściwe.
     Jeśli komuś chodzi po głowie pizza – niech spróbuje Carbonary (25 zł). Cienkie ciasto, oryginalna mozzarella, boczek i jajko sadzone. Palce lizać.
     A teraz skupimy się na deserze. Doskonałą propozycją, pełną smaku, będą smażone owoce, podawane z lodami waniliowymi, jagodami i sosem kawowo – czekoladowym (19 zł) Z kolei arbuz z pieprzem, łączony z sorbetem z mango, białą czekoladą, miętą i pieprzem (16 zł) to nietypowe, ale trafione połączenie. 
     
     Jesteście ciekawi, co słychać w restauracji Zmysły? Zaglądajcie na jej Facebooka. Również i na stronie Zmysłów znajdziecie wszystkie potrzebne informacje. 
     
     
     

Restauracja Zmysły
     ul. Rybacka 46, plac katedralny przy fontannie
     Tel: +48 662 353 888, 55 623 88 00
     
     Godziny otwarcia:
     
Poniedziałek - czwartek: 11-23
     Piątek - sobota: 11 - 24
     Niedziela: 11 - 23
     
     
--------------Art. promocyjny-------------

,
Polub ten artykuł
Polub portEl.pl