Ważne: nasze strony wykorzystują pliki cookies.
Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W przeglądarce internetowej można zmienić ustawienia dotyczące cookies.
Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza zgodę na zapisywanie ich w pamięci urządzenia. Proszę zapoznać się z informacją na temat cookies stosowanych na naszej stronie.
Piątek 24-03-2017, imieniny Marka, Katarzyny
 
Rek

UWAGA!

Zamknij Zamknij
Rek
Rek
Telefon portElu Halo, tu portEl
512 918 555

Wiadomości

Gospodarka

Społeczeństwo

Kultura

Sport

Na uczelniach

Zbrodnia i kara

Prasówka

Jej portEl

Kina i teatr

Konkursy

Dawny Elbląg

Poradnik

Hit czy kit?

Po godzinach

Fotoreportel

16 Pomorska Dywizja Zmechanizowana 16 Pomorska Dywizja Zmechanizowana

Najlepsza tarta pani Zofii

Elbląg, Najlepsza tarta pani Zofii (fot. Damian Matwiejczyk)

Wczoraj w hotelu Młyn odbył się polsko-francuski konkurs kulinarny. Specjalne jury po degustacji sześciu potraw za najsmaczniejszą uznało tartę pani Zofii Grucelskiej. Zobacz fotoreportaż z imprezy.

W konkursie wzięło udział sześć pań działających w elbląskim Towarzystwie Współpracy Polsko-Francuskiej i Stowarzyszeniu Elbląg - L’Oise. Wśród konkursowych potraw znalazły się tarty ze szpinakiem, tuńczykiem, szynką, serem i z owocami. Swoje wypieki zaprezentował także Thomas Rerard, Francuz pracujący w markecie E.Lecrerc w Elblągu. Ponieważ startujące w zawodach panie uznały, że „z prawdziwym Francuzem nie są w stanie konkurować”, jego tarty degustowane były poza konkursem.
     Jurorami byli uczniowie szkoły gastronomicznej w Compiegne - siedmiu chłopców i dwie dziewczyny. Tarty oceniali w czterech kategoriach: prezentacja ogólna potrawy, kompozycja, skład i wreszcie smak. Młodzi francuscy kucharze fachowo podeszli do sprawy, przyglądali się uważnie wszystkim wypiekom, wąchali, smakowali i komentowali wnikliwie, wpisując noty do arkuszy. Degustacja tart trwała blisko godzinę. Na szczęście przyglądający się temu uczestnicy konkursu i ich goście również mogli posmakować apetycznych wypieków.
     Wszystkie tarty były znakomite, a o zwycięstwie decydowało pół punktu. Pierwsze miejsce zajęła tarta z serem, oliwkami i zielonym ogórkiem wykonana przez Zofię Grucelską (nr 3). W nagrodę za najlepszy wypiek laureatka otrzymała pamiątkowy puchar. Drugie miejsce jury przyznało Anastazji Seszel za jedyną tartę z owocami (nr 4). Trzecie miejsce zdobył wypiek zeszłorocznej zwyciężczyni konkursu Ireny Półtorzeckiej-Rukujżo, tarta z tuńczykiem przyozdobiona wykwintnie jajkami i liśćmi bazylii (nr 5).
     Francuscy goście przyjeżdżają do Polski na praktyki. Dziewięciu młodych kucharzy od dwóch tygodni szkoli się Juracie. Mimo tak krótkiego pobytu w naszym kraju wymowa polskich słów, takich jak np. „proszę”, „dziękuję”, „dzień dobry” nie sprawia im najmniejszego kłopotu. Polska, a w szczególności tutejsze kobiety, bardzo im się podobają.
     

OK
Polub ten artykuł
Polub portEl.pl
..., a moim zdaniem
..., a moim zdaniem
Reklama