Ważne: nasze strony wykorzystują pliki cookies.
Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W przeglądarce internetowej można zmienić ustawienia dotyczące cookies.
Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza zgodę na zapisywanie ich w pamięci urządzenia. Proszę zapoznać się z informacją na temat cookies stosowanych na naszej stronie.
Czwartek 23-11-2017, imieniny Klemensa, Adeli
 
Rek

UWAGA!

Rek
Telefon portElu Halo, tu portEl
512 918 555

Wiadomości

Na osiedlu

Gospodarka

Społeczeństwo

Kultura

Sport

Na uczelniach

Zbrodnia i kara

Prasówka

Jej portEl

Kina i teatr

Konkursy

Dawny Elbląg

Poradnik

Hit czy kit?

Po godzinach

Fotoreportel

Pogoda nie ma znaczenia Pogoda nie ma znaczenia

Najlepszy smak w mieście

 
Elbląg, Najlepszy smak w mieście Podpłomyk podbił serca i podbniebiena (fot. WS)
Rek

Święto Chleba to nie tylko stragany, to także konkurs, który ma wyłonić najlepszy produkt regionalny. W tym roku było trzech kandydatów do tytułu Piekarka, a zdobył je produkt Ostródy, który podbił serca, a przede wszystkim podniebienia jury. Zobacz więcej zdjęć. 

– Piekarek to konkurs, który został wymyślony jako działanie towarzyszące. Z racji tego, że mamy Święto Chleba muszą to być wyroby piekarnicze, czyli chleby, bułki, precle czy rogale - tłumaczył Paweł Kulasiewicz, prezes stowarzyszenia Elbląg Europa, które razem z miastem organizowało coroczny jarmark. - Elbląg ma wiele piekarni i wielu producentów pieczywa, każdy z nich ma specyfik, którym chciałby się wyróżnić, stąd pomysł na ten konkurs, który skierowany jest do producentów. Chodzi o to, żeby produkt był obecny na rynku.
     Jury, czyli Leszek Sarnowski, dyrektor Departamentu Kultury, Sportu i Turystyki, Tadeusz Kawa, prezes prezes Regionalnej Izby Gospodarczej Żywności Naturalnej i Tradycyjnej oraz Paweł Kulasiewicz, oceniało trzy zgłoszono do konkursy potrawy.  Liczyły się składniki (musiały być jak najbardziej naturalne), zapach, a przede wszystkim smak.
     Pierwsze miejsce zdobył podpłomyk, czyli delikatny placek z mąki i wody, drugie miejsce otrzymał ciemny chleb z siemieniem lnianym, a trzecie rogaliki z powidłami.
     Nagrodą dla zwycięzcy jest możliwość promowania zwycięskiego produktu wraz z prowadzoną działalnością podczas imprez organizowanych przez prezydenta Elbląga, takich jak Świąteczne Spotkania Elblążan oraz Dni Elbląga, zamieszczenie informacji o laureacie konkursu na stronie internetowej Urzędu Miejskiego i dwóch profilach portalu społecznościowego.
     

mw
Polub ten artykuł
Polub portEl.pl
..., a moim zdaniem
Reklama