Święto Chleba to nie tylko stragany, to także konkurs, który ma wyłonić najlepszy produkt regionalny. W tym roku było trzech kandydatów do tytułu Piekarka, a zdobył je produkt Ostródy, który podbił serca, a przede wszystkim podniebienia jury. Zobacz więcej zdjęć.
– Piekarek to konkurs, który został wymyślony jako działanie towarzyszące. Z racji tego, że mamy Święto Chleba muszą to być wyroby piekarnicze, czyli chleby, bułki, precle czy rogale - tłumaczył Paweł Kulasiewicz, prezes stowarzyszenia Elbląg Europa, które razem z miastem organizowało coroczny jarmark. - Elbląg ma wiele piekarni i wielu producentów pieczywa, każdy z nich ma specyfik, którym chciałby się wyróżnić, stąd pomysł na ten konkurs, który skierowany jest do producentów. Chodzi o to, żeby produkt był obecny na rynku.
Jury, czyli Leszek Sarnowski, dyrektor Departamentu Kultury, Sportu i Turystyki, Tadeusz Kawa, prezes prezes Regionalnej Izby Gospodarczej Żywności Naturalnej i Tradycyjnej oraz Paweł Kulasiewicz, oceniało trzy zgłoszono do konkursy potrawy. Liczyły się składniki (musiały być jak najbardziej naturalne), zapach, a przede wszystkim smak.
Pierwsze miejsce zdobył podpłomyk, czyli delikatny placek z mąki i wody, drugie miejsce otrzymał ciemny chleb z siemieniem lnianym, a trzecie rogaliki z powidłami.
Nagrodą dla zwycięzcy jest możliwość promowania zwycięskiego produktu wraz z prowadzoną działalnością podczas imprez organizowanych przez prezydenta Elbląga, takich jak Świąteczne Spotkania Elblążan oraz Dni Elbląga, zamieszczenie informacji o laureacie konkursu na stronie internetowej Urzędu Miejskiego i dwóch profilach portalu społecznościowego.
Jury, czyli Leszek Sarnowski, dyrektor Departamentu Kultury, Sportu i Turystyki, Tadeusz Kawa, prezes prezes Regionalnej Izby Gospodarczej Żywności Naturalnej i Tradycyjnej oraz Paweł Kulasiewicz, oceniało trzy zgłoszono do konkursy potrawy. Liczyły się składniki (musiały być jak najbardziej naturalne), zapach, a przede wszystkim smak.
Pierwsze miejsce zdobył podpłomyk, czyli delikatny placek z mąki i wody, drugie miejsce otrzymał ciemny chleb z siemieniem lnianym, a trzecie rogaliki z powidłami.
Nagrodą dla zwycięzcy jest możliwość promowania zwycięskiego produktu wraz z prowadzoną działalnością podczas imprez organizowanych przez prezydenta Elbląga, takich jak Świąteczne Spotkania Elblążan oraz Dni Elbląga, zamieszczenie informacji o laureacie konkursu na stronie internetowej Urzędu Miejskiego i dwóch profilach portalu społecznościowego.
mw