Poniedziałek 19-11-2018, imieniny Salomei, Seweryna
 
Rek

UWAGA!

Drogi Czytelniku,

uprzejmie informujemy, że w związku z wejściem w życie Rozporządzenia o Ochronie Danych Osobowych stworzyliśmy zgodną z nim politykę prywatności. Regulacje RODO zmuszają nas do wystąpienia z prośbą do Ciebie o zaakceptowanie jego postanowień, chociaż z praktycznego punktu widzenia nic się nie zmienia w sposobie korzystania z naszego serwisu.

Jedyną rzeczą, która może budzić Twoje obawy jest profilowanie. Wyjaśniamy, że w naszym przypadku, tak jak dotychczas, skutkuje ono wyłącznie tym, że jeśli uprzednio byłeś/aś na stronie jakiegoś biura podróży, to z dużym prawdopodobieństwem nasi zaufani partnerzy reklamowi tacy jak Google serwować będą banery z widokami złocistych plaż.

Prosimy zapoznać się z polityką prywatności stosowaną na naszej stronie i zaakceptować jej postanowienia.

Może później
Zamknij Zamknij
Reklama w Elblągu
Rek
Rek
Telefon portElu Halo, tu portEl
512 918 555

Wiadomości

Sport

Gospodarka

Na osiedlu

Społeczeństwo

Na uczelniach

Kultura

Zbrodnia i kara

Dawny Elbląg

Jej portEl

Kina i teatr

Konkursy

Prasówka

Poradnik

Hit czy kit?

Po godzinach

Fotoreportel

idzie zima pamiętajmy.... idzie zima pamiętajmy....

Najlepszy smak w mieście

 
Elbląg, Najlepszy smak w mieście Podpłomyk podbił serca i podbniebiena (fot. WS)
Rek

Święto Chleba to nie tylko stragany, to także konkurs, który ma wyłonić najlepszy produkt regionalny. W tym roku było trzech kandydatów do tytułu Piekarka, a zdobył je produkt Ostródy, który podbił serca, a przede wszystkim podniebienia jury. Zobacz więcej zdjęć. 

– Piekarek to konkurs, który został wymyślony jako działanie towarzyszące. Z racji tego, że mamy Święto Chleba muszą to być wyroby piekarnicze, czyli chleby, bułki, precle czy rogale - tłumaczył Paweł Kulasiewicz, prezes stowarzyszenia Elbląg Europa, które razem z miastem organizowało coroczny jarmark. - Elbląg ma wiele piekarni i wielu producentów pieczywa, każdy z nich ma specyfik, którym chciałby się wyróżnić, stąd pomysł na ten konkurs, który skierowany jest do producentów. Chodzi o to, żeby produkt był obecny na rynku.
     Jury, czyli Leszek Sarnowski, dyrektor Departamentu Kultury, Sportu i Turystyki, Tadeusz Kawa, prezes prezes Regionalnej Izby Gospodarczej Żywności Naturalnej i Tradycyjnej oraz Paweł Kulasiewicz, oceniało trzy zgłoszono do konkursy potrawy.  Liczyły się składniki (musiały być jak najbardziej naturalne), zapach, a przede wszystkim smak.
     Pierwsze miejsce zdobył podpłomyk, czyli delikatny placek z mąki i wody, drugie miejsce otrzymał ciemny chleb z siemieniem lnianym, a trzecie rogaliki z powidłami.
     Nagrodą dla zwycięzcy jest możliwość promowania zwycięskiego produktu wraz z prowadzoną działalnością podczas imprez organizowanych przez prezydenta Elbląga, takich jak Świąteczne Spotkania Elblążan oraz Dni Elbląga, zamieszczenie informacji o laureacie konkursu na stronie internetowej Urzędu Miejskiego i dwóch profilach portalu społecznościowego.
     
mw
Polub ten artykuł
Polub portEl.pl
..., a moim zdaniem
Reklama

To kupisz w pasażu portElu

Czytnik kart kryptograficznych Mini
Podpis elektroniczny zestaw na 2 lata (bez czytnika)
Domena funkcyjna .com.pl
Hosting WWW BIZNES