Ważne: nasze strony wykorzystują pliki cookies.
Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W przeglądarce internetowej można zmienić ustawienia dotyczące cookies.
Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza zgodę na zapisywanie ich w pamięci urządzenia. Proszę zapoznać się z informacją na temat cookies stosowanych na naszej stronie.
Wtorek 21-11-2017, imieniny Janusza, Konrada
 
Rek

UWAGA!

Zamknij Zamknij
Rek
Rek
Telefon portElu Halo, tu portEl
512 918 555

Wiadomości

Na osiedlu

Gospodarka

Społeczeństwo

Kultura

Sport

Na uczelniach

Zbrodnia i kara

Prasówka

Jej portEl

Kina i teatr

Konkursy

Dawny Elbląg

Poradnik

Hit czy kit?

Po godzinach

Fotoreportel

11.11.2017 11.11.2017

Słodki pączuś był kiedyś ... mięsnym przysmakiem

 
Elbląg, Słodki pączuś był kiedyś ... mięsnym przysmakiem Dziś pączki są słodkie, ale kiedyś faszerowano je mięsem lub boczkiem (fot. arch. AD)
Rek

Pączki, pączusie, faworki. Pyszne, tłuste, kaloryczne, ale co tam. Jak mawiała Scarlett O'Hara - pomyślę o tym jutro. Dziś (12 lutego) Tłusty Czwartek i objadamy się słodkościami. Mamy to szczęście, bo pierwotny pączek, zamiast marmolady i lukru, wypełniony był ... tłustym mięsem lub boczkiem. O tym, czym zajadali się ludzie przed wiekami, jak żegnali karnawał opowiada etnograf Alicja Janiak z Muzeum Archeologiczno-Historycznego w Elblągu.

Karnawał, inaczej zapusty to okres zabaw, spotkań, przyjemności. Również czas swatania i zapoznawania się młodych. Spotykano się (najczęściej w soboty) na potańcówki, często w domach u panien na wydaniu. W bogatszych domach urządzano huczne bale, biesiady i kuligi.
     Tłusty czwartek wypada w ostatni tydzień karnawału, jest to ostatni czwartek przed Środą Popielcową i czasem Postu. W Polsce obchodzony dopiero od ok. XVII w, dzień w którym powinno się jadać obficie, z dużą ilością tłuszczu, smalcu i mięsa, spożywanego do alkoholu. Pierwotny pączek to również ciasto drożdżowe smażone na głębokim tłuszczu, jednak zamiast marmolady i lukru, wypełniony tłustym mięsem, czy boczkiem. W późniejszym okresie zastąpiony dobrze nam znanym słodkim przysmakiem oraz kruchymi i na smalcu smażonymi faworkami, czyli chrustem.
     Zarówno zabawy i biesiadowanie, jak i obfite, tłuste jedzenie miały swoje uzasadnienie w nadchodzącym okresie Postu. Dawnej ludzie dużo bardziej restrykcyjnie podchodzili do tego czasu. Aż do Wielkiej Nocy unikano mięsa, tłuszczu, czy alkoholu, dlatego w tłusty czwartek, czy ostatki jedzony jakby „na zapas”, w dużych ilościach, wszystko to, co później było niedozwolone.
     Ostatki, czyli ostatnie dni zapustów, przed Popielcem, kończące karnawał, to oprócz bali, tańców i obżarstwa, czas starych zabaw, korowodów i przebierańców. Ci ostatni, w zamian za życzenia urodzaju i pomyślności, dostawali od ludności wiejskiej tłuste, mięsne jadło.

notowała Agata Janik
Polub ten artykuł
Polub portEl.pl
..., a moim zdaniem
  • Mrożonki z Rumunii, masa z 50 składnikami – tak “produkuje” się pączki dla hipermarketów Ma być obficie, smacznie, a przede wszystkim tanio – tak do Tłustego Czwartku podchodzi spora część Polaków, która pączki kupuje w dużych sieciach handlowych. Nie wiedzą, że często za 50 groszy fundują sobie Chemiczny Czwartek, z całą tablicą Mendelejewa w pakiecie. Oto niezbyt przyjemna prawda o pączkach z masowej produkcji.
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz Pokaż ten wątek
    2 0
    (2015-02-12)
  • Tu masz racje. Musialam w sklepie w ktorym pracowalam, wystawiac palete z paczkami z zamrazarki 2h przed sprzedaza by sie rozmrozily. A suma sumarum paczus byl mieciutki, piekny niczym z gazetki. Lepiej opanowac obzarstwo i kupic mniej a drozej- tych smazonych zwykle noca przed tlustym czwartkiem. Lub zrobic samemu.
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz Pokaż ten wątek
    0 0
    (2015-02-13)
Reklama