Przedświąteczny konkurs kulinarny organizuje dzisiaj w Elblągu Towarzystwo Współpracy Polsko-Francuskiej i Stowarzyszenie Elbląg-L'Oise . Rzecz dotyczy francuskiej tarty, czyli cienkiego placka z najróżniejszymi dodatkami.
W elbląskim hotelu Młyn o godz. 17 do pieczenia tarty ma się stawić sześcioro chętnych, którzy sobie znanymi sposobami i według sobie znanych przepisów upieką francuską tartę. Uczestników konkursu ocenią prawdziwi francuscy kucharze i kandydaci na kucharzy - dwoje nauczycieli ze szkoły gastronomicznej z francuskiego Compiegne oraz dziewięcioro
uczniów.
Francuzi, dzięki wieloletniej współpracy Elbląga i Compiegne, co roku przyjeżdżają do Polski na kilkanaście dni praktyki. Tym razem uczyli się na Helu, a teraz na kilka dni przyjechali do Elbląga.
Ten kulinarny, polsko-francuski konkurs odbywa się już po raz drugi. Osoba, która upiecze najsmaczniejszą tartę, otrzyma pamiątkowy puchar.
uczniów.
Francuzi, dzięki wieloletniej współpracy Elbląga i Compiegne, co roku przyjeżdżają do Polski na kilkanaście dni praktyki. Tym razem uczyli się na Helu, a teraz na kilka dni przyjechali do Elbląga.
Ten kulinarny, polsko-francuski konkurs odbywa się już po raz drugi. Osoba, która upiecze najsmaczniejszą tartę, otrzyma pamiątkowy puchar.
R