Śpiewał o niej dziecięcy zespół Fasolki, stała się również tłem słynnej baśni Marii Konopnickiej. To smaczny składnik wszelakich deserów, a lista jej dobroczynnych właściwości jest długa. Jagoda, czernica, czarna jagoda to zwyczajowe określenie na borówkę czarną, która już niedługo zrodzi wspaniałe, soczyste owoce.
Ta silnie rozgałęziona krzewinka dorasta do wysokości 50 centymetrów. Rozrasta się za pomocą kłączy, a także z nasion – podaje portal ekologia.pl.
- Ciemne, kuliste i słodkie owoce pojawiają się pod koniec czerwca, można je zbierać nawet i do września – mówi Jan Piotrowski z Nadleśnictwa Elbląg. - Na naszych terenach borówka czarna występuje przede wszystkim w lasach Mierzei Wiślanej, rzadziej na Wysoczyźnie Elbląskiej. Trudno ją przeoczyć, gdyż często jest dominującym składnikiem runa leśnego.
Owoce borówki czarnej, nazywane jagodami, cenione są nie tylko za smak, ale i szereg właściwości. Mają działania przeciwcukrzycowe, ściągające oraz antyseptyczne.
"Są znakomitym źródłem witaminy C i cukru, zaspokajają pierwszy głód" – wylicza Karolina Nowak w swoim artykule na stronie Nadleśnictwa Babki. - "Świeże jagody oraz wyciągi z liści zawierają substancję działającą podobnie jak insulina, regulując poziom cukru we krwi. Poza tym czarna jagoda jest również lekarstwem na dolegliwości żołądkowe. Ekstrakty z jagód znajdują się w preparatach okulistycznych. Stosuje się je zarówno w zaburzeniach mikrokrążenia w gałce ocznej, jak i przy chorobach siatkówki oka".
- Zanim zabierzemy się za jedzenie tych smacznych owoców - umyjmy je. Dzięki temu unikniemy zakażenia jajami bąblowca, pasożyta wywołującego bąblowicę. To poważna choroba, która w organizmie człowieka może się rozwijać przez wiele lat – tłumaczy Jan Piotrowski.
- Ciemne, kuliste i słodkie owoce pojawiają się pod koniec czerwca, można je zbierać nawet i do września – mówi Jan Piotrowski z Nadleśnictwa Elbląg. - Na naszych terenach borówka czarna występuje przede wszystkim w lasach Mierzei Wiślanej, rzadziej na Wysoczyźnie Elbląskiej. Trudno ją przeoczyć, gdyż często jest dominującym składnikiem runa leśnego.
Owoce borówki czarnej, nazywane jagodami, cenione są nie tylko za smak, ale i szereg właściwości. Mają działania przeciwcukrzycowe, ściągające oraz antyseptyczne.
"Są znakomitym źródłem witaminy C i cukru, zaspokajają pierwszy głód" – wylicza Karolina Nowak w swoim artykule na stronie Nadleśnictwa Babki. - "Świeże jagody oraz wyciągi z liści zawierają substancję działającą podobnie jak insulina, regulując poziom cukru we krwi. Poza tym czarna jagoda jest również lekarstwem na dolegliwości żołądkowe. Ekstrakty z jagód znajdują się w preparatach okulistycznych. Stosuje się je zarówno w zaburzeniach mikrokrążenia w gałce ocznej, jak i przy chorobach siatkówki oka".
- Zanim zabierzemy się za jedzenie tych smacznych owoców - umyjmy je. Dzięki temu unikniemy zakażenia jajami bąblowca, pasożyta wywołującego bąblowicę. To poważna choroba, która w organizmie człowieka może się rozwijać przez wiele lat – tłumaczy Jan Piotrowski.
oprac. mw