UWAGA!

Zamieszczenie następnej opinii do tego artykułu wymaga zalogowania

W formularzu stwierdzono błędy!

Ok
Dodawanie opinii
Aby zamieścić swoje zdjęcie lub avatar przy opiniach proszę dokonać wpisu do galerii Czytelników.
Dołącz zdjęcie:

Podpis:

Jeśli chcesz mieć unikalny i zastrzeżony podpis
zarejestruj się.
E-mail:(opcjonalnie)
A moim zdaniem... (wybrany wątek)
  • Przepisy przepisami , a moze tak matka natura i zmiana klimatu miala na to wpływ? Tak masz racje coraz wiecej winnic powstaje w Polsce tak samo malych browarow bo jest popyt na piwa craftowe.
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    1
    2
    Patryk12340987(2019-02-21)
  • Tak matka natura tylko po części, a głównym winowajcą były przepisy. Przecież w innych krajach Europy środkowej można sobie destylować np śliwowice czy pálinkę i sprzedawać z gospodarstw- to dodatkowa gałąź gospodarki i dodatkowe PKB, u nas tego nie można, dopiero od niedawna wprowadzono w Polsce ułatwienia dla winiarzy i producentów piwa czy cydru. Np. produkcja MOL. Popyt na dobre piwa był u nas zawsze, bo piwo to tradycyjny polski napój od początku istnienia Polski i wcześniej jeszcze, podobnie jak miód pitny i potem wódka. A wina były u nas produkowane w okolicy Sandomierza czy Zielonej Góry, nawet za Niemca robili tam szampana. Ale duży wpływ ma też na powstawanie nowych winnic hodowla nowych bardziej zimnotrwałych odmian winogron, takowe stworzono w USA i nawet ostatnio był spór w UE na ich temat, bo Grecja i Włochy nie chcą, żeby te nowe odmiany były uprawiane w Europie tylko te dawne odmiany z ich krajów w tym te starożytne. Są na ten temat informacje w mediach i internecie.
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    3
    0
    Gienek (2019-02-21)
Reklama