Zapraszamy do zamieszczania wypowiedzi na temat tego, co
lub kto nas w Elblągu cieszy, denerwuje, przeszkadza, zaskakuje, wkurza,
irytuje, zachwyca, dołuje, oburza, frustruje. Komunikacja, służba zdrowia,
administracja, policja, służby miejskie, telekomunikacja, media, ośrodki
kultury, poczta, miejscy architekci i budowniczowie czekają na Twoją
konstruktywną krytykę, genialne pomysły i niezastąpione rady.
Gwarantujemy, że nikt Cię nie wysłucha, ale będziesz mógł zasnąć w
poczuciu, że nie przepuściłeś okazji żeby spróbować naprawić świat, a
przynajmniej tę jego cząstkę, w której na co dzień mieszkamy.
Pamiętaj jednak, że wchodzisz na HP na własne ryzyko. Przed zamieszczeniem swojego wpisu zapoznaj się z
treścią innych wypowiedzi i oceń, czy jesteś wystarczająco twardy/a żeby wytrzymać ewentualne ataki
internetowych frustratów lub nawet rzeczową krytykę.
Re: Jeżeli lubisz piwo...
Wysłane przez: MikeMechanix (---.neoplus.adsl.tpnet.pl)
Data: 17 June 2019 23:17
Nazwa: Whisky Stout
Browar: Staropolski
Styl: Smoked Whisky Stout
Ekstrakt: 15% wag.
Alkohol: 6,2% obj.
Skład: słody: pilzneński, whisky, palony; chmiele: Magnum, Sybilla, Hallertauer Tradition; drożdże: górnej fermentacji S-04
Opis: Bezkompromisowy szkocki stout warzony z dużym udziałem słodu wędzonego dymem z torfu. Idealne piwo dla wielbicieli dymionych whisky z wyspy Islay.
W aromacia jak i smaku solidny torf, solidnie wędzone. Niestety w aromacie mało Whisky. Barwa wręcz czarna nieprzejrzysta. Bardzo niska goryczka, prawie niewyczuwalna ale wyczuwalna lekka słodycz. Niestety dosyć wodniste, mało "treści" ale whisky już w smaku bardziej wyczuwalne. Jest też troche kawowej kwasowości. Ida w dobrym kierunku ale jeszcze wiecej głębi smaku powinno byc.
Browar: Staropolski
Styl: Smoked Whisky Stout
Ekstrakt: 15% wag.
Alkohol: 6,2% obj.
Skład: słody: pilzneński, whisky, palony; chmiele: Magnum, Sybilla, Hallertauer Tradition; drożdże: górnej fermentacji S-04
Opis: Bezkompromisowy szkocki stout warzony z dużym udziałem słodu wędzonego dymem z torfu. Idealne piwo dla wielbicieli dymionych whisky z wyspy Islay.
W aromacia jak i smaku solidny torf, solidnie wędzone. Niestety w aromacie mało Whisky. Barwa wręcz czarna nieprzejrzysta. Bardzo niska goryczka, prawie niewyczuwalna ale wyczuwalna lekka słodycz. Niestety dosyć wodniste, mało "treści" ale whisky już w smaku bardziej wyczuwalne. Jest też troche kawowej kwasowości. Ida w dobrym kierunku ale jeszcze wiecej głębi smaku powinno byc.
Wysłane przez: BeerAmateur (---.elblag.vectranet.pl)
Data: 18 June 2019 12:16
Piwo kko z Browaru Czarna Owca typu Cocoa Imperial Stout Bourbon BA
11% ALK. 25 BLG
Cześć i czołem. Był już kko w wersji "standard". Pora na wariant leżakowany w beczce po bourbonie. Do dzieła. Z butelki wydobywa się średnio-intensywny, czekoladowy, palony, kakaowy i kawowy aromat. Beczka wniosła subtelne nuty wanilii, kokosa i drewna. Jest dobrze. Po przelaniu do szkła tworzy skromną warstwę piany koloru beżowego. Zostaje ona z nami przez kilka ładnych chwil. Piwo barwy czarno-brunatnej. Minus za farfocle, które dostały się do szkła (piwo nalewane delikatnie). W smaku gładkie, likierowe, czekoladowe, palone, kawowe i delikatnie kwaskowate. Całość zamyka wanilia, kokos i akcenty ziół. Niskie wysycenie. Dobrze ukryty alkohol. Do powolnego sączenia. Podsumowując. Wersja regularna zrobiła na mnie większe wrażenie. Jest dobrze, ale spodziewałem się opadu szczęki. Wasze zdrowie.
"Kiepskie piwo?... Nie"
11% ALK. 25 BLG
Cześć i czołem. Był już kko w wersji "standard". Pora na wariant leżakowany w beczce po bourbonie. Do dzieła. Z butelki wydobywa się średnio-intensywny, czekoladowy, palony, kakaowy i kawowy aromat. Beczka wniosła subtelne nuty wanilii, kokosa i drewna. Jest dobrze. Po przelaniu do szkła tworzy skromną warstwę piany koloru beżowego. Zostaje ona z nami przez kilka ładnych chwil. Piwo barwy czarno-brunatnej. Minus za farfocle, które dostały się do szkła (piwo nalewane delikatnie). W smaku gładkie, likierowe, czekoladowe, palone, kawowe i delikatnie kwaskowate. Całość zamyka wanilia, kokos i akcenty ziół. Niskie wysycenie. Dobrze ukryty alkohol. Do powolnego sączenia. Podsumowując. Wersja regularna zrobiła na mnie większe wrażenie. Jest dobrze, ale spodziewałem się opadu szczęki. Wasze zdrowie.
"Kiepskie piwo?... Nie"
Data: 26 June 2019 19:02
Piwo Juicy Rider Nectarine z Browaru Dwóch Barci typu Nectarine Sour Ale
4,3% ALK. 10,5 BLG
Ufff. Jak gorąco. Juicy Rider Nectarine z Browaru Dwóch. Bardzo przyjemne piwo. Lekkie, ale nie wodniste, owocowe (mocno dojrzałe nektarynki) i delikatnie kwaśne (jak dla mnie za mało kwaśne). A wy jak radzicie sobie w taką pogodę?. Wasze zdrowie.
"Kiepskie piwo?... Nie"
4,3% ALK. 10,5 BLG
Ufff. Jak gorąco. Juicy Rider Nectarine z Browaru Dwóch. Bardzo przyjemne piwo. Lekkie, ale nie wodniste, owocowe (mocno dojrzałe nektarynki) i delikatnie kwaśne (jak dla mnie za mało kwaśne). A wy jak radzicie sobie w taką pogodę?. Wasze zdrowie.
"Kiepskie piwo?... Nie"
Data: 26 June 2019 20:05
BeerAmateur Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Piwo Noc Kupały z browaru Perun typu Polish Extra
> Foreign Stout
> 15 BLG 6,4% alk. 46 IBU
> Piwo zakupione w sklepie "Wódki i Wina" na ul.
> Studziennej
> [www.facebook.com]
>
>
> Witam wszystkich bardzo serdecznie. Szperając w
> zakamarkach swojej lodówki zauważyłem, że
> wszystkie piwa jakie tam są mają powyżej 8 votla.
> To trochę sporo jak na dzisiejszy ciepły dzień.
> Całe szczęście zachowała mi się butelka z Nocą
> Kupały, która ma ciut powyżej 6 volt. Do działa.
> Tuż po otwarciu butelki uderza w nas przyjemny,
> cytrusowo-tropikalny aromat. Na dalszym planie
> pojawia się żywica i delikatne akcenty palonych
> słodów. Całość tworzy kompozycje typową dla Black
> IPA. Piwo barwy czarnej z delikatnymi przebłyskami
> u spodu szkła. Po przelaniu do teku tworzy niezbyt
> imponującą, drobno i średnio pęcherzykową warstwę
> piany koloru beżowego. Po dosłownie kilku chwilach
> redukuję się ona do postrzępionych skrawków. W
> smaku pierwsze skrzypce grają cytrusy, które dość
> mocno przykrywają akcenty palonych słodów. Na
> dalszym planie możemy doszukać się czekolady i
> żywicy. Wysycenie średnio-niskie. Goryczka w sam
> raz. Podsumowując. Czy piwo mi smakowało?. Jak
> najbardziej. Gdym pił je w ciemno powiedział bym,
> że jest to Black IPA a nie Stout. Nie mniej jednak
> piwo jest warte spróbowania. Wasze zdrowie.
> Pozdrawiam.
>
>
> [i.imgur.com]
> "Życie jest zbyt krótkie, żeby pić kiepskie piwo"
Jak dla mnie zbyt wodniste jak na STOUTa , za mało w nim treści. Drażni też zalegająca na jeżyku kwaśna goryczka. Spodziewałem się po Perunie czegos lepszego.
-------------------------------------------------------
> Piwo Noc Kupały z browaru Perun typu Polish Extra
> Foreign Stout
> 15 BLG 6,4% alk. 46 IBU
> Piwo zakupione w sklepie "Wódki i Wina" na ul.
> Studziennej
> [www.facebook.com]
>
>
> Witam wszystkich bardzo serdecznie. Szperając w
> zakamarkach swojej lodówki zauważyłem, że
> wszystkie piwa jakie tam są mają powyżej 8 votla.
> To trochę sporo jak na dzisiejszy ciepły dzień.
> Całe szczęście zachowała mi się butelka z Nocą
> Kupały, która ma ciut powyżej 6 volt. Do działa.
> Tuż po otwarciu butelki uderza w nas przyjemny,
> cytrusowo-tropikalny aromat. Na dalszym planie
> pojawia się żywica i delikatne akcenty palonych
> słodów. Całość tworzy kompozycje typową dla Black
> IPA. Piwo barwy czarnej z delikatnymi przebłyskami
> u spodu szkła. Po przelaniu do teku tworzy niezbyt
> imponującą, drobno i średnio pęcherzykową warstwę
> piany koloru beżowego. Po dosłownie kilku chwilach
> redukuję się ona do postrzępionych skrawków. W
> smaku pierwsze skrzypce grają cytrusy, które dość
> mocno przykrywają akcenty palonych słodów. Na
> dalszym planie możemy doszukać się czekolady i
> żywicy. Wysycenie średnio-niskie. Goryczka w sam
> raz. Podsumowując. Czy piwo mi smakowało?. Jak
> najbardziej. Gdym pił je w ciemno powiedział bym,
> że jest to Black IPA a nie Stout. Nie mniej jednak
> piwo jest warte spróbowania. Wasze zdrowie.
> Pozdrawiam.
>
>
> [i.imgur.com]
> "Życie jest zbyt krótkie, żeby pić kiepskie piwo"
Jak dla mnie zbyt wodniste jak na STOUTa , za mało w nim treści. Drażni też zalegająca na jeżyku kwaśna goryczka. Spodziewałem się po Perunie czegos lepszego.
Data: 02 July 2019 19:53
Piwo Sroga Werwa z Browaru Harpagan typu New England Double IPA
7,5% ALK. 18 BLG
Bardzo przyjemna DIPA w wersji NE. Konkretna, słodowa (ciasteczka, karmel), owocowa (dojrzałe owoce tropikalne) i przyjemnie goryczkowa. Plus za dobrze ukryty alkohol. Wasze zdrowie.
"Kiepskie piwo?... Nie"
7,5% ALK. 18 BLG
Bardzo przyjemna DIPA w wersji NE. Konkretna, słodowa (ciasteczka, karmel), owocowa (dojrzałe owoce tropikalne) i przyjemnie goryczkowa. Plus za dobrze ukryty alkohol. Wasze zdrowie.
"Kiepskie piwo?... Nie"
Data: 06 July 2019 13:14
Piwo Baltic Porter Cherry z Browaru Stu Mostów typu Porter Bałtycki z wiśniami+azot
9% ALK.
Cześć. Upały trochę zelżały, pora zabrać się za piwa o większym kalibrze. Dziś na blacie Porter Bałtycki z wiśniami, podkręcony azotem. Do dzieła. Z butelki wydobywa się średnio intensywny, przyjemny aromat charakterystyczny dla portera (ciemny chleb, pumpernikiel, przypieczony spód od ciasta). Dalej mamy czekoladę, suszone owoce i wisienkę. Mniam. Po przelaniu do szkła tworzy piękną (jak na azot przystało), drobno-pęcherzykową, kremową warstwę piany kolory ecru. Piwo barwy czarno-brunatnej. W smaku niesamowicie gładkie, czekoladowe, wiśniowe i likierowe. Tym piwem dosłownie można się najeść. Niskie wysycenie. Dobrze ukryte 9 volt. Do powolnego sączenia. Podsumowując. Krótko i na temat. Rarytas. Pozycja obowiązkowa dla każdego "beer geeka". Brawo Stu Mostów. Wasze zdrowie.
"Kiepskie piwo?... Nie"
9% ALK.
Cześć. Upały trochę zelżały, pora zabrać się za piwa o większym kalibrze. Dziś na blacie Porter Bałtycki z wiśniami, podkręcony azotem. Do dzieła. Z butelki wydobywa się średnio intensywny, przyjemny aromat charakterystyczny dla portera (ciemny chleb, pumpernikiel, przypieczony spód od ciasta). Dalej mamy czekoladę, suszone owoce i wisienkę. Mniam. Po przelaniu do szkła tworzy piękną (jak na azot przystało), drobno-pęcherzykową, kremową warstwę piany kolory ecru. Piwo barwy czarno-brunatnej. W smaku niesamowicie gładkie, czekoladowe, wiśniowe i likierowe. Tym piwem dosłownie można się najeść. Niskie wysycenie. Dobrze ukryte 9 volt. Do powolnego sączenia. Podsumowując. Krótko i na temat. Rarytas. Pozycja obowiązkowa dla każdego "beer geeka". Brawo Stu Mostów. Wasze zdrowie.
"Kiepskie piwo?... Nie"
Data: 10 July 2019 20:01
SABAT CZARNOWNIC - browar PERUN
Styl: DUNKELWEIZEN Ekstrakt: 13% wag. Alkohol: 5,8% obj. IBU: 14
Składniki:
woda; słody: pilzneński, pszeniczny, karmelowe, czekoladowy; chmiele: Sybilla, Iunga; drożdże: WB06
W zapachu przyprawowowo, gozdzikowe, lekko bananowe, karmelowe.
W smaku słodowe, bananowe. Wtrawne, owocowe, lekki ostry przyprawowy posmak. Niska goryczka, prawie niewyczuwalna.
Troche za malo ciemnych nut w tym piwie, ale nie jest zle
Styl: DUNKELWEIZEN Ekstrakt: 13% wag. Alkohol: 5,8% obj. IBU: 14
Składniki:
woda; słody: pilzneński, pszeniczny, karmelowe, czekoladowy; chmiele: Sybilla, Iunga; drożdże: WB06
W zapachu przyprawowowo, gozdzikowe, lekko bananowe, karmelowe.
W smaku słodowe, bananowe. Wtrawne, owocowe, lekki ostry przyprawowy posmak. Niska goryczka, prawie niewyczuwalna.
Troche za malo ciemnych nut w tym piwie, ale nie jest zle
Data: 11 July 2019 20:19
Wysłane przez: Marim (---.internetdsl.tpnet.pl)
Data: 15 July 2019 10:29
Byłem. Pyszne piwa i sery!
Data: 15 July 2019 19:09
@Marim. Piwa były spoko, choć spodziewałem się większej ilości sztosów. Co do serów, to nie widziałem. Ktoś na hali handlował tylko sernikami.
Data: 15 July 2019 23:45
[Doctor Brew] Experimental Double IPA
Składniki: woda, słód jęczmienny (Pale Ale, karmelowy), słód pszeniczny, chmiele: Magnum, Citra;, Centennial, Mosaic;, drożdże górnej fermentacji
Spodziewałem się mega goryczki, była srednia w porywach do mocnej, ale nie zalegająca.
Troche słodkie, cytrusowe, sosnowe. Nuty owocowe, lekko karmelowe, słodowe na finiszu. Ziołowo-żywiczne.
Zmieniany 2 raz/y. Ostatnio 2019-07-15 23:46 przez MikeMechanix.
Składniki: woda, słód jęczmienny (Pale Ale, karmelowy), słód pszeniczny, chmiele: Magnum, Citra;, Centennial, Mosaic;, drożdże górnej fermentacji
Spodziewałem się mega goryczki, była srednia w porywach do mocnej, ale nie zalegająca.
Troche słodkie, cytrusowe, sosnowe. Nuty owocowe, lekko karmelowe, słodowe na finiszu. Ziołowo-żywiczne.
Zmieniany 2 raz/y. Ostatnio 2019-07-15 23:46 przez MikeMechanix.
Data: 17 July 2019 17:22
Piwo Projekt BA z Browaru Maryensztadt typu Chocolate Rye RIS Jack Daniels B.A.
11,51% ALK. 25,8 BLG
Cześć i czołem. Dziś na blacie żytni, czekoladowy RIS leżakowany w beczkach po Jacku. Piwo spędziło trochę czasu w lodówce, także co miało się ułożyć, to się ułożyło. Mam taką nadzieje. Do dzieła. W aromacie pierwsze skrzypce gra beczka (wanilia, kokos, taniny). Dalej mamy czekoladę, praliny, kawę i odrobinę paloności. Jest dobrze. Po przelaniu do szkła tworzy skromną warstwę piany koloru beżowego. Po kilku chwilach redukuję się ona do postrzępionych skrawków. Piwo barwy czarnej. W smaku gładkie, likierowe, czekoladowe, kakaowe, palone, kawowe i delikatnie kwaskowe. Bukiet zamyka wanilia, kokos i taniny. Niskie wysycenie. Dobrze ukryty alkohol, choć czuć grzanie w przełyku. Do powolnego sączenia. Podsumowując. Jest dobrze, choć ja dla mnie beczka zbyt mocno dominuje nad resztą składników.Tak czy siak degustacja sprawiła mi sporo frajdy. Wasze zdrowie.
"Kiepskie piwo?... Nie"
11,51% ALK. 25,8 BLG
Cześć i czołem. Dziś na blacie żytni, czekoladowy RIS leżakowany w beczkach po Jacku. Piwo spędziło trochę czasu w lodówce, także co miało się ułożyć, to się ułożyło. Mam taką nadzieje. Do dzieła. W aromacie pierwsze skrzypce gra beczka (wanilia, kokos, taniny). Dalej mamy czekoladę, praliny, kawę i odrobinę paloności. Jest dobrze. Po przelaniu do szkła tworzy skromną warstwę piany koloru beżowego. Po kilku chwilach redukuję się ona do postrzępionych skrawków. Piwo barwy czarnej. W smaku gładkie, likierowe, czekoladowe, kakaowe, palone, kawowe i delikatnie kwaskowe. Bukiet zamyka wanilia, kokos i taniny. Niskie wysycenie. Dobrze ukryty alkohol, choć czuć grzanie w przełyku. Do powolnego sączenia. Podsumowując. Jest dobrze, choć ja dla mnie beczka zbyt mocno dominuje nad resztą składników.Tak czy siak degustacja sprawiła mi sporo frajdy. Wasze zdrowie.
"Kiepskie piwo?... Nie"
Wysłane przez: HansHans (---.dynamic.qsc.de)
Data: 17 July 2019 19:43
Ze wszystkich piw z którymi zapoznałem się zagranicą najbardziej w Polsce brakuje mi (nigdzie nie widziałem) tego. Mixery z grupy Karlsberg. alk. 5%. 70% piwa+ 30% energetyk z leciutką Guaraną. Dal mnie osobiście super. Nasze podobne produkty (piwo+energetyk) się chowają.
Data: 18 July 2019 21:18
Maryensztadt Sourtime Truskawka
Sour Fruit Berliner Weisse
Fajna owocowa podbudowa i mega kwasne z solidna dawka truskawki.
Sour Fruit Berliner Weisse
Fajna owocowa podbudowa i mega kwasne z solidna dawka truskawki.
Data: 19 July 2019 23:23
Raduga Trapeze
Passion Fruit Wheat
Składniki: woda; słody; dodatki: sok z marakui; chmiel: Magnum; drożdże: WB-06.
Bardzo owocowe, orzezwiające. Kwasne ale lekko skontrowane bananowo-pszeniczną słodyczą.
Pochłonięte w mig, bardzo dobre.
Passion Fruit Wheat
Składniki: woda; słody; dodatki: sok z marakui; chmiel: Magnum; drożdże: WB-06.
Bardzo owocowe, orzezwiające. Kwasne ale lekko skontrowane bananowo-pszeniczną słodyczą.
Pochłonięte w mig, bardzo dobre.
Data: 26 July 2019 21:02
Piwo Panic Button z Browaru Artezan typu Double IPA
7% ALK.
Piątek. Piąteczek. Zaczynamy weekend. Co do samego piwa. Jest nieźle. W aromacie owocowe i słodkie. W smaku gładkie, słodowe, owocowe i goryczkowe. Dobrze ukryte 7 volt. Wasze zdrowie.
"Kiepskie piwo?... Nie"
7% ALK.
Piątek. Piąteczek. Zaczynamy weekend. Co do samego piwa. Jest nieźle. W aromacie owocowe i słodkie. W smaku gładkie, słodowe, owocowe i goryczkowe. Dobrze ukryte 7 volt. Wasze zdrowie.
"Kiepskie piwo?... Nie"
Data: 02 August 2019 08:08
Zapowiada się konkrety weekend.
Craft Beer Fiesta Gdańsk.
[www.facebook.com]
1-sze urodziny Wielokranu Absztyfikant.
[www.facebook.com]
"Kiepskie piwo?... Nie"
Craft Beer Fiesta Gdańsk.
[www.facebook.com]
1-sze urodziny Wielokranu Absztyfikant.
[www.facebook.com]
"Kiepskie piwo?... Nie"
Data: 15 August 2019 18:42
Piwo Amnesia z Browaru Piwne Podziemie typu DDH Double IPA
8,8% ALK. 20,5 BLG
Czołem. Tak na szybko. Dla mnie top3 moich ulubionych DIP. Jest soczyście, owocowo (dojrzałe owoce tropikalne), słodowo i ciasteczkowo. Całość przyjemnie goryczkowa. Dobrze ukryte 8,8 vot. Wasze zdrowie.
"Kiepskie piwo?... Nie"
8,8% ALK. 20,5 BLG
Czołem. Tak na szybko. Dla mnie top3 moich ulubionych DIP. Jest soczyście, owocowo (dojrzałe owoce tropikalne), słodowo i ciasteczkowo. Całość przyjemnie goryczkowa. Dobrze ukryte 8,8 vot. Wasze zdrowie.
"Kiepskie piwo?... Nie"
Data: 22 August 2019 20:10
Tak dla przypomnienia. To już jutro.
III Olsztyński Festiwal Piw Rzemieślniczych.
[www.facebook.com]
"Kiepskie piwo?... Nie"
III Olsztyński Festiwal Piw Rzemieślniczych.
[www.facebook.com]
"Kiepskie piwo?... Nie"
Data: 30 August 2019 09:51
Dwa smaczki, których możecie się spodziewać na Święcie Chleba w Elblągu.
"Kiepskie piwo?... Nie"
"Kiepskie piwo?... Nie"
Data: 08 September 2019 16:30
Piwo Projekt BA z Browaru Maryensztadt typu Barley Wine Lahroaig B.A.
9,5% ALK. 22 BLG
Cześć i czołem. Temperatury nam trochę odpuściły. Trzeba zabrać się za degustacje mocniejszych piw. Dziś na blat wjeżdża Projekt BA z Browaru Maryensztadt. Do dzieła. Z butelki wydobywa się ciężki, wędzony, torfowy (szpital, bandaże, przypalone kable), dymny, słodowy i owocowy (suszone owoce) aromat. Na finiszu pojawiają się nuty wanilii i beczki. Zaznaczam, że kompozycja aromatu nie każdemu podpasuje. Ja osobiście lubię takie klimaty. Piwo barwy ciemno bursztynowej. Zmętnione i opalizujące. W smaku suszone owoce, torf, karmel, wanilia i beczka. Niskie wysycenie. Solida, ale krotka goryczka. Przyzwoicie ukryty alkohol. Do powolnego sączenia. Podsumowując. To piwo można kochać lub nienawidzić. Ja należę do tej pierwszej grupy. Maryensztadt oddaje w nasze ręce smaczne i dobrze zbalansowane piwo, którego degustacja sprawiła mi sporą frajdę. Wasze zdrowie.
"Kiepskie piwo?... Nie"
9,5% ALK. 22 BLG
Cześć i czołem. Temperatury nam trochę odpuściły. Trzeba zabrać się za degustacje mocniejszych piw. Dziś na blat wjeżdża Projekt BA z Browaru Maryensztadt. Do dzieła. Z butelki wydobywa się ciężki, wędzony, torfowy (szpital, bandaże, przypalone kable), dymny, słodowy i owocowy (suszone owoce) aromat. Na finiszu pojawiają się nuty wanilii i beczki. Zaznaczam, że kompozycja aromatu nie każdemu podpasuje. Ja osobiście lubię takie klimaty. Piwo barwy ciemno bursztynowej. Zmętnione i opalizujące. W smaku suszone owoce, torf, karmel, wanilia i beczka. Niskie wysycenie. Solida, ale krotka goryczka. Przyzwoicie ukryty alkohol. Do powolnego sączenia. Podsumowując. To piwo można kochać lub nienawidzić. Ja należę do tej pierwszej grupy. Maryensztadt oddaje w nasze ręce smaczne i dobrze zbalansowane piwo, którego degustacja sprawiła mi sporą frajdę. Wasze zdrowie.
"Kiepskie piwo?... Nie"
Data: 02 October 2019 21:01
Nepomucen OLE
Piwo w stylu: Non-Alcoholic Spanish Gose
Piwo jasne, niefiltrowane, pasteryzowane.
Skład: woda, brzoskwinie, słód pszeniczny, słód żytni, słód jęczmienny, pomarańcze, jabłka, sól himalajska, drożdże górnej fermentacji, chmiel, sok z cytryny.
Bezalkoholowe, lekko kwaskowe, słonawe, wytawne. Bardzo orzeźwiające i smukłe, delikatne. Swietne piwo. Cytrusowo-owocowe.
Piwo w stylu: Non-Alcoholic Spanish Gose
Piwo jasne, niefiltrowane, pasteryzowane.
Skład: woda, brzoskwinie, słód pszeniczny, słód żytni, słód jęczmienny, pomarańcze, jabłka, sól himalajska, drożdże górnej fermentacji, chmiel, sok z cytryny.
Bezalkoholowe, lekko kwaskowe, słonawe, wytawne. Bardzo orzeźwiające i smukłe, delikatne. Swietne piwo. Cytrusowo-owocowe.
Data: 04 October 2019 19:05
Piwo Pirate Ink z Browaru Brokreacja typu Pina Colada Summer Ale
4% ALK. 12 BLG
Panie i Panowie. Jakie to jest dobre. Pina colada w piwnym wykonaniu. Wasze zdrowie.
"Kiepskie piwo?... Nie"
4% ALK. 12 BLG
Panie i Panowie. Jakie to jest dobre. Pina colada w piwnym wykonaniu. Wasze zdrowie.
"Kiepskie piwo?... Nie"
Data: 08 October 2019 20:50
Revolta Tropical Wheat
Sklad: woda, slód pszeniczny, pilznenski, pulpa owoców tropikalnych (marakuja, lichee, granat, ananas), laktoza, chmiel Marynka.
Aromat niestety słaby jak na tyle owoców. w smaku lepiej, dość kwasne mimo dodania laktozy, ale dzieki temu dość gładkie. W smaku już te owoce lepiej wyczuwalne, goryczka znikoma.
Sklad: woda, slód pszeniczny, pilznenski, pulpa owoców tropikalnych (marakuja, lichee, granat, ananas), laktoza, chmiel Marynka.
Aromat niestety słaby jak na tyle owoców. w smaku lepiej, dość kwasne mimo dodania laktozy, ale dzieki temu dość gładkie. W smaku już te owoce lepiej wyczuwalne, goryczka znikoma.
Data: 15 October 2019 20:53
Kolejny słono-owocowy pocisk od Nepomucena
Sangria Gose
Składniki:
Słody: jęczmienny, pszeniczny.
Dodatki: brzoskwinie, jabłka, czerwone pomarańcze, cytryny, sól himalajska.
Chmiele: polskie odmiany.
Troche podobne do opisywanego wczesniej OLE.
Mega cytrusowe, słone, kwaskowe, z lekka nuta słodyczy. Bomba aromatyczno-smakowa. Idealne by bylo schlodzone, na gorace letnie dni. Goryczka niewyczuwalna, moze troche z cytrusow. Spodziewałem się, że bedzie cierpkie ale fajnie złagodzone brzoswiniową słodyczą. Jak dla mnie kolejna BOMBA od Nepomucena.
Sangria Gose
Składniki:
Słody: jęczmienny, pszeniczny.
Dodatki: brzoskwinie, jabłka, czerwone pomarańcze, cytryny, sól himalajska.
Chmiele: polskie odmiany.
Troche podobne do opisywanego wczesniej OLE.
Mega cytrusowe, słone, kwaskowe, z lekka nuta słodyczy. Bomba aromatyczno-smakowa. Idealne by bylo schlodzone, na gorace letnie dni. Goryczka niewyczuwalna, moze troche z cytrusow. Spodziewałem się, że bedzie cierpkie ale fajnie złagodzone brzoswiniową słodyczą. Jak dla mnie kolejna BOMBA od Nepomucena.
Data: 18 October 2019 08:06
Data: 24 October 2019 22:10
Data: 27 October 2019 12:32
Piwo Projekt BA z Browaru Maryensztadt typu Oat Wine Single Malt Whisky B.A.
12,1% ALK. 22 BLG
Cześć i czołem. Festiwal, festiwal i po festiwalu. Jesienną edycję WFP 2019 uważam za udaną. Oczywiście nie mogło zabraknąć "pamiątek na wynos". Dziś na blat wjeżdża kolejne piwo z serii "Projekt BA" z Browaru Maryensztadt. Do dzieła. W aromacie pierwsze skrzypce gra beczka (wanilia, kokos, taniny). W następnej kolejności mamy słodycz, słody (ciasteczka, toffi), suszone owoce (rodzynki, daktyle). Musze przyznać, że fajne to wszystko ze sobą współgra. Piwo barwy bursztynowo-miedzianej. Zmętnione i opalizujące. W smaku bardzo słodkie, taninowe, waniliowe, owocowe (suszone, czerwone owoce) i niestety mocno alkoholowe. Niskie wysycenie. Średnie ciało. Alkoholowa goryczka. Do powolnego sączenia. Podsumowując. Zawiodłem się. To piwo zdecydowanie lepiej się wącha niż pije. Alkohol skutecznie zabił smak. Ma się w nim co układać. Wasze zdrowie.
"Kiepskie piwo?... Nie"
12,1% ALK. 22 BLG
Cześć i czołem. Festiwal, festiwal i po festiwalu. Jesienną edycję WFP 2019 uważam za udaną. Oczywiście nie mogło zabraknąć "pamiątek na wynos". Dziś na blat wjeżdża kolejne piwo z serii "Projekt BA" z Browaru Maryensztadt. Do dzieła. W aromacie pierwsze skrzypce gra beczka (wanilia, kokos, taniny). W następnej kolejności mamy słodycz, słody (ciasteczka, toffi), suszone owoce (rodzynki, daktyle). Musze przyznać, że fajne to wszystko ze sobą współgra. Piwo barwy bursztynowo-miedzianej. Zmętnione i opalizujące. W smaku bardzo słodkie, taninowe, waniliowe, owocowe (suszone, czerwone owoce) i niestety mocno alkoholowe. Niskie wysycenie. Średnie ciało. Alkoholowa goryczka. Do powolnego sączenia. Podsumowując. Zawiodłem się. To piwo zdecydowanie lepiej się wącha niż pije. Alkohol skutecznie zabił smak. Ma się w nim co układać. Wasze zdrowie.
"Kiepskie piwo?... Nie"
Data: 02 November 2019 15:57
Piwo SUS SCROFA In dolio a melle potili maturata typu Imperialny Porter Bałtycki Mead B.A.
11% ALK. 25 BLG
Cześć i czołem. Ćwierć bańki odsłon tego wątku pękło. Zacna liczba. Trzeba to opić... wróć, uczcić. Dziś na blacie ląduje imperialny porter bałtycki leżakowany w beczkach po miodzie pitnym w wykonaniu Browaru Łąkomin. Do dzieła. Z butelki wydobywa się przyjemny, słodki (miód, pumpernikiel, przypieczony spód od ciasta), owocowy (suszona śliwka) i beczkowy aromat (wanilia, taniny). Mniam. Po przelaniu do szkła tworzy średnio obfitą warstwę piany koloru beżowego. Po kilku chwilach redukuję się ona do cienkiej warstewki. Piwo barwy czarno-brunatnej. W smaku gęste, słodkie, porterowe (suszona śliwka, wiśnie, pumpernikiel), likierowe, czekoladowe i miodowe (wanilia, beczka). Alkohol obecny, ale w żaden sposób nie przeszkadza. Jedynie delikatnie rozgrzewa nam przełyk. Niskie wysycenie. Czekoladowo-palona goryczka. Do powolnego sączenia. Podsumowując. Myślę, że wybrałem odpowiednie piwo do tak zacnej liczby. Jest gęsto, słodko, miodowo i porterowo. Wasze zdrowie.
"Kiepskie piwo?... Nie"
11% ALK. 25 BLG
Cześć i czołem. Ćwierć bańki odsłon tego wątku pękło. Zacna liczba. Trzeba to opić... wróć, uczcić. Dziś na blacie ląduje imperialny porter bałtycki leżakowany w beczkach po miodzie pitnym w wykonaniu Browaru Łąkomin. Do dzieła. Z butelki wydobywa się przyjemny, słodki (miód, pumpernikiel, przypieczony spód od ciasta), owocowy (suszona śliwka) i beczkowy aromat (wanilia, taniny). Mniam. Po przelaniu do szkła tworzy średnio obfitą warstwę piany koloru beżowego. Po kilku chwilach redukuję się ona do cienkiej warstewki. Piwo barwy czarno-brunatnej. W smaku gęste, słodkie, porterowe (suszona śliwka, wiśnie, pumpernikiel), likierowe, czekoladowe i miodowe (wanilia, beczka). Alkohol obecny, ale w żaden sposób nie przeszkadza. Jedynie delikatnie rozgrzewa nam przełyk. Niskie wysycenie. Czekoladowo-palona goryczka. Do powolnego sączenia. Podsumowując. Myślę, że wybrałem odpowiednie piwo do tak zacnej liczby. Jest gęsto, słodko, miodowo i porterowo. Wasze zdrowie.
"Kiepskie piwo?... Nie"
Data: 14 November 2019 22:23
Tak dla przypomnienia. To już jutro. 15-11 - 16-11 - 2019. Poznańskie Targi Piwne.
[www.facebook.com]
"Kiepskie piwo?... Nie"
[www.facebook.com]
"Kiepskie piwo?... Nie"
Szanowny Czytelniku, uprzejmie informujemy, że tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.