
Istniejąca w Tolkmicku od szeregu lat Spółdzielnia Pracy Przetwórstwa Rybnego "Zalew" - znana jest z produkcji konserw rybnych wysokiej jakości - czytamy w Głosie Elbląga z 9 października 1964 roku.
Spółdzielnia "Zalew" konserwy rybne produkuje nie tylko na rynek krajowy, ale również na eksport. Tolkmickie konserwy rybne wysyłane są do 19 różnych krajów, a m.in. do Stanów Zjednoczonych, Anglii, Grecji, Finlandii i Rumunii. W bieżącym roku spółdzielnia wysłała już na eksport ponad 40 ton, a do końca roku wyśle jeszcze 60 ton różnych konserw rybnych.
Spośród 25 asortymentów zarówno w kraju, jak i za granicą dużą popularnością cieszą się takie konserwy rybne, jak: certa w pomidorach, węgorz w koperku i oleju oraz ryby wędzone. Niezależnie od eksportu, Spółdzielnia Przetwórstwa Rybnego "Zalew" w Tolkmicku wysyła na zaopatrzenie krajowe ponad 350 ton różnego rodzaju konserw.
Spośród 25 asortymentów zarówno w kraju, jak i za granicą dużą popularnością cieszą się takie konserwy rybne, jak: certa w pomidorach, węgorz w koperku i oleju oraz ryby wędzone. Niezależnie od eksportu, Spółdzielnia Przetwórstwa Rybnego "Zalew" w Tolkmicku wysyła na zaopatrzenie krajowe ponad 350 ton różnego rodzaju konserw.