Jesień to okres, kiedy gospodynie domowe przystępują do sporządzania zapasów na zimę - czytamy w Dzienniku Bałtyckim z 29 października 1964 roku.
A więc marynują i solą grzyby, robią kompoty z jabłek i gruszek, przeglądają sporządzone jeszcze w lecie konfitury z porzeczek, truskawek czy wiśni, a także sprawdzają, jak przechowują się soki.
Przygotowania przetworów owocowo-warzywnych na zimę trwają również w wielu tego typu zakładach produkcyjnych na Wybrzeżu. Między innymi w Tolkmickie Zakłady Przetwórstwa Owocowo-warzywnego prowadzą u siebie także wzmożoną produkcję tych, jakże cenionych w zimie specjałów. Jak wynika z dotychczasowych obliczeń zakładu - specjałów tych na naszych stołach w zimie nie zabraknie.
Przygotowania przetworów owocowo-warzywnych na zimę trwają również w wielu tego typu zakładach produkcyjnych na Wybrzeżu. Między innymi w Tolkmickie Zakłady Przetwórstwa Owocowo-warzywnego prowadzą u siebie także wzmożoną produkcję tych, jakże cenionych w zimie specjałów. Jak wynika z dotychczasowych obliczeń zakładu - specjałów tych na naszych stołach w zimie nie zabraknie.