Poniedziałek 10-12-2018, imieniny Bogdana, Julii
 
Rek

UWAGA!

Drogi Czytelniku,

uprzejmie informujemy, że w związku z wejściem w życie Rozporządzenia o Ochronie Danych Osobowych stworzyliśmy zgodną z nim politykę prywatności. Regulacje RODO zmuszają nas do wystąpienia z prośbą do Ciebie o zaakceptowanie jego postanowień, chociaż z praktycznego punktu widzenia nic się nie zmienia w sposobie korzystania z naszego serwisu.

Jedyną rzeczą, która może budzić Twoje obawy jest profilowanie. Wyjaśniamy, że w naszym przypadku, tak jak dotychczas, skutkuje ono wyłącznie tym, że jeśli uprzednio byłeś/aś na stronie jakiegoś biura podróży, to z dużym prawdopodobieństwem nasi zaufani partnerzy reklamowi tacy jak Google serwować będą banery z widokami złocistych plaż.

Prosimy zapoznać się z polityką prywatności stosowaną na naszej stronie i zaakceptować jej postanowienia.

Może później
Zamknij Zamknij
Rek

Teraz ja - Tydzień Żytniego Chleba

Rek

Wspólne pieczenie chleba, wycieczki do piekarni czy degustacje to nie wszystkie zajęcia uczniów Szkoły Podstawowej nr 19 w tym tygodniu. Nietypowy plan zajęć został przygotowany specjalnie na obchody Tygodnia Żytniego Chleba.

Impreza taka ma miejsce w tej szkole nie po raz pierwszy. Już w poprzednich latach uczniowie zgłębiali swoją wiedzę na temat tego podstawowego elementu śniadania, posiłku w szkole czy kolacji. Realizacją całego projektu zajmuje się Fundacja Dobrego Życia, a patronat objęło Ministerstwo Edukacji.
     SP 19 – „zielona podstawówka” – z tej racji, że jest placówką promującą zdrowy styl życia, z entuzjazmem podjęła się tego zadania. Przez cały tydzień w holu szkoły jest prezentowana wystawa poświęcona dawnej technice produkcji chleba. Uczniowie mają okazję poznać starodawne narzędzia, takie jak kopań, sita czy dzieża, które już od dawna zapełniają gabloty w muzeach. Charakter zajęć dydaktycznych także uległ zmianie.
– Każda lekcja będzie w jakiś sposób związana z tematyką chleba – mówi dyrektor szkoły Aleksandra Nieżurawska. – Na lekcjach języka polskiego dzieci zapoznają się z historią chleba, legendami i tradycjami. Obliczanie wartości kalorycznych jest zadaniem matematycznym, z kolei to, co najbardziej powinno zainteresować dzieci, będzie miało miejsce na lekcjach techniki”.
     Mowa o grupowym wypiekaniu własnego chleba, z dodatkami według uznania.
     Nauczyciele przyrody zajmują się uświadamianiem dzieci o wartościach odżywczych, a także roli tego niezwykle cennego pokarmu. Nie zabraknie także wycieczek do elbląskich piekarni, gdzie najmłodsi będą mogli wypytać o szczegóły produkcji naszych piekarzy.
– Dziś odbędzie się uroczysty apel z udziałem zaproszonych gości, m.in. prezesa PSS „Społem” Wiesława Sznazy, przedstawicieli PCK i Sanepidu, ale także rodziców naszych uczniów. Pod koniec będzie miała miejsce wspólna degustacja różnych gatunków chleba – dodaje pani dyrektor.
     W piątek dzieci wezmą udział w przemarszu elbląskimi ulicami w ramach Światowego Dnia Żywności i Walki z Głodem. Akcja ta ma na celu zwrócenie naszej uwagi na problem ludzi głodujących na świecie jak i kwestii niepotrzebnego marnowania żywności. Koordynatorem wszystkich zajęć jest wicedyrektor SP 19 Ewa Piotrowska, lider Zespołu Promocji Zdrowia.
     Pomysł świetny. Dzieci nie tylko dowiedzą się więcej o chlebie, z którym mają styczność na co dzień, ale na pewno będzie to coś różniącego się od typowych zajęć. Tygodnie takie jak ten kształtują świadomość, uczą dobrych nawyków żywieniowych, a także propagują zdrowy styl życia i odżywiania. Całą akcję najlepiej podsumowuje motto tegorocznej edycji: „Powinno się by dobrym jak chleb. Powinno się być jak chleb, który dla wszystkich leży na stole, z którego każdy może kęs dla siebie ukroić i nakarmić się, jeśli jest głodny” (ks. Adam Chmielowski).
     
Autor Teraz Ja
Liczba publikacji: 2
W tym miesiącu: 0
Ocena Głosów Komentarzy
5.0 6 6

..., a moim zdaniem
Polub ten artykuł
Polub portEl.pl
..., a moim zdaniem
..., a moim zdaniem
Pokazuj od
najnowszych
  • Gdzie teraz znajdzie się chleb który nie jest jak nadmuchana poducha, nie kruszący się na drugi dzień? Ulepszacze, przyspieszacze, spulchniacze upchane wszędzie, w każdą dziedzinę przemysłu spożywczego.
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    0 0
    (2010-10-13)
  • Szulam produktu firmy "DELECTA'. Ta firma wyprodukowała rzecz, do wyrobu chlena w domowy sposób. Kiedys to kupiłem, chleb w domu upiekłem, ciasto bylo dobre. A teraz tego ciasta proszkowego NIE mogę znależć w lepie.
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    0 0
    (2010-10-13)
  • Chleb zdrowy MUSI być na zakwasie, a nie na drożdżach. Ważna uwaga. A polepszacze, przedłużacze trwałości - o tym decyduje uczciwość producentów. Tych dużych i tych małych. Kto jeszcze pamięta smak chleba pieczonego w piecu chlebowym? Kto dziś jeszcze przeżegna znakiem krzyża chleb- zanim go ukroi?
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    0 0
    (2010-10-13)
  • A ja sama piekę chlebek - jest bardzo dobry łatwy do wykonania
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    0 0
    kucharka(2010-10-13)
  • Ps I wcale nie musi być maszyna do pieczenia tylko zwykły piekarnik. A wyrabia się ręcznie
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    0 0
    kucharka(2010-10-13)
  • Gdzie znajdziesz chlebek żytni bez spulchniaczy, ulepszaczy? U mnie w domu :). Sam piekę. Polecam wszystkim, róbcie sami. Chyba żę wolicie się truć. Czytajcie co jest na opakowaniach. Jeżeli kupujecie produkty ze wzmacniaczami smaku, spulchniaczami, aromatami syntetycznymi i gałą gamą E, to nie dziwcie się, że chorujecie. A na popitkę piwo z żółcią bydlęcą, smacznego :D
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    0 0
    RRRR(2010-10-13)
Reklama

To kupisz w pasażu portElu

Fototapeta lateksowa 360x150 cm - Zwierzątka
Fototapety z kwiatami
Fototapety ze sportami
Fototapety z Italią