Wspólne pieczenie chleba, wycieczki do piekarni czy degustacje to nie wszystkie zajęcia uczniów Szkoły Podstawowej nr 19 w tym tygodniu. Nietypowy plan zajęć został przygotowany specjalnie na obchody Tygodnia Żytniego Chleba.
Impreza taka ma miejsce w tej szkole nie po raz pierwszy. Już w poprzednich latach uczniowie zgłębiali swoją wiedzę na temat tego podstawowego elementu śniadania, posiłku w szkole czy kolacji. Realizacją całego projektu zajmuje się Fundacja Dobrego Życia, a patronat objęło Ministerstwo Edukacji.
SP 19 – „zielona podstawówka” – z tej racji, że jest placówką promującą zdrowy styl życia, z entuzjazmem podjęła się tego zadania. Przez cały tydzień w holu szkoły jest prezentowana wystawa poświęcona dawnej technice produkcji chleba. Uczniowie mają okazję poznać starodawne narzędzia, takie jak kopań, sita czy dzieża, które już od dawna zapełniają gabloty w muzeach. Charakter zajęć dydaktycznych także uległ zmianie.
– Każda lekcja będzie w jakiś sposób związana z tematyką chleba – mówi dyrektor szkoły Aleksandra Nieżurawska. – Na lekcjach języka polskiego dzieci zapoznają się z historią chleba, legendami i tradycjami. Obliczanie wartości kalorycznych jest zadaniem matematycznym, z kolei to, co najbardziej powinno zainteresować dzieci, będzie miało miejsce na lekcjach techniki”.
Mowa o grupowym wypiekaniu własnego chleba, z dodatkami według uznania.
Nauczyciele przyrody zajmują się uświadamianiem dzieci o wartościach odżywczych, a także roli tego niezwykle cennego pokarmu. Nie zabraknie także wycieczek do elbląskich piekarni, gdzie najmłodsi będą mogli wypytać o szczegóły produkcji naszych piekarzy.
– Dziś odbędzie się uroczysty apel z udziałem zaproszonych gości, m.in. prezesa PSS „Społem” Wiesława Sznazy, przedstawicieli PCK i Sanepidu, ale także rodziców naszych uczniów. Pod koniec będzie miała miejsce wspólna degustacja różnych gatunków chleba – dodaje pani dyrektor.
W piątek dzieci wezmą udział w przemarszu elbląskimi ulicami w ramach Światowego Dnia Żywności i Walki z Głodem. Akcja ta ma na celu zwrócenie naszej uwagi na problem ludzi głodujących na świecie jak i kwestii niepotrzebnego marnowania żywności. Koordynatorem wszystkich zajęć jest wicedyrektor SP 19 Ewa Piotrowska, lider Zespołu Promocji Zdrowia.
Pomysł świetny. Dzieci nie tylko dowiedzą się więcej o chlebie, z którym mają styczność na co dzień, ale na pewno będzie to coś różniącego się od typowych zajęć. Tygodnie takie jak ten kształtują świadomość, uczą dobrych nawyków żywieniowych, a także propagują zdrowy styl życia i odżywiania. Całą akcję najlepiej podsumowuje motto tegorocznej edycji: „Powinno się by dobrym jak chleb. Powinno się być jak chleb, który dla wszystkich leży na stole, z którego każdy może kęs dla siebie ukroić i nakarmić się, jeśli jest głodny” (ks. Adam Chmielowski).
SP 19 – „zielona podstawówka” – z tej racji, że jest placówką promującą zdrowy styl życia, z entuzjazmem podjęła się tego zadania. Przez cały tydzień w holu szkoły jest prezentowana wystawa poświęcona dawnej technice produkcji chleba. Uczniowie mają okazję poznać starodawne narzędzia, takie jak kopań, sita czy dzieża, które już od dawna zapełniają gabloty w muzeach. Charakter zajęć dydaktycznych także uległ zmianie.
– Każda lekcja będzie w jakiś sposób związana z tematyką chleba – mówi dyrektor szkoły Aleksandra Nieżurawska. – Na lekcjach języka polskiego dzieci zapoznają się z historią chleba, legendami i tradycjami. Obliczanie wartości kalorycznych jest zadaniem matematycznym, z kolei to, co najbardziej powinno zainteresować dzieci, będzie miało miejsce na lekcjach techniki”.
Mowa o grupowym wypiekaniu własnego chleba, z dodatkami według uznania.
Nauczyciele przyrody zajmują się uświadamianiem dzieci o wartościach odżywczych, a także roli tego niezwykle cennego pokarmu. Nie zabraknie także wycieczek do elbląskich piekarni, gdzie najmłodsi będą mogli wypytać o szczegóły produkcji naszych piekarzy.
– Dziś odbędzie się uroczysty apel z udziałem zaproszonych gości, m.in. prezesa PSS „Społem” Wiesława Sznazy, przedstawicieli PCK i Sanepidu, ale także rodziców naszych uczniów. Pod koniec będzie miała miejsce wspólna degustacja różnych gatunków chleba – dodaje pani dyrektor.
W piątek dzieci wezmą udział w przemarszu elbląskimi ulicami w ramach Światowego Dnia Żywności i Walki z Głodem. Akcja ta ma na celu zwrócenie naszej uwagi na problem ludzi głodujących na świecie jak i kwestii niepotrzebnego marnowania żywności. Koordynatorem wszystkich zajęć jest wicedyrektor SP 19 Ewa Piotrowska, lider Zespołu Promocji Zdrowia.
Pomysł świetny. Dzieci nie tylko dowiedzą się więcej o chlebie, z którym mają styczność na co dzień, ale na pewno będzie to coś różniącego się od typowych zajęć. Tygodnie takie jak ten kształtują świadomość, uczą dobrych nawyków żywieniowych, a także propagują zdrowy styl życia i odżywiania. Całą akcję najlepiej podsumowuje motto tegorocznej edycji: „Powinno się by dobrym jak chleb. Powinno się być jak chleb, który dla wszystkich leży na stole, z którego każdy może kęs dla siebie ukroić i nakarmić się, jeśli jest głodny” (ks. Adam Chmielowski).