Zapraszamy do zamieszczania wypowiedzi na temat tego, co
lub kto nas w Elblągu cieszy, denerwuje, przeszkadza, zaskakuje, wkurza,
irytuje, zachwyca, dołuje, oburza, frustruje. Komunikacja, służba zdrowia,
administracja, policja, służby miejskie, telekomunikacja, media, ośrodki
kultury, poczta, miejscy architekci i budowniczowie czekają na Twoją
konstruktywną krytykę, genialne pomysły i niezastąpione rady.
Gwarantujemy, że nikt Cię nie wysłucha, ale będziesz mógł zasnąć w
poczuciu, że nie przepuściłeś okazji żeby spróbować naprawić świat, a
przynajmniej tę jego cząstkę, w której na co dzień mieszkamy.
Pamiętaj jednak, że wchodzisz na HP na własne ryzyko. Przed zamieszczeniem swojego wpisu zapoznaj się z
treścią innych wypowiedzi i oceń, czy jesteś wystarczająco twardy/a żeby wytrzymać ewentualne ataki
internetowych frustratów lub nawet rzeczową krytykę.
Wakacje składkowe – zwolnienie z opłacania składek ZUS
Wysłane przez: MikeMechanix (---.205.200.62.nat.ftth.dynamic.t-mobile.pl)
Data: 22 October 2024 14:53
Re: Wakacje składkowe – zwolnienie z opłacania składek ZUS
Wysłane przez: yoe (---.elblag.vectranet.pl)
Data: 24 November 2024 13:38
Szkoda że ZUS nie dementuje oficjalnie zamieszania, które się tyczy tych wakacji tzn. sa wątpliwości czy biuro rachunkowe może za mnie złożyć wniosek.
[www.pit.pl]
[www.pit.pl]
Wysłane przez: MikeMechanix (---.205.200.121.nat.ftth.dynamic.t-mobile.pl)
Data: 25 November 2024 01:08
yoe Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Szkoda że ZUS nie dementuje oficjalnie
> zamieszania, które się tyczy tych wakacji tzn. sa
> wątpliwości czy biuro rachunkowe może za mnie
> złożyć wniosek.
>
> [www.pit.pl]
> e-skladania-wnioskow-rws-przez-biura-rachunkowe-10
> 10461
Złożenie wniosku RWS to jakies 5 minut. Składasz go ze swojego profilu na ZUS. Mi to zajłęło chwile.
Od 1 listopada można składać wniosek o wakacje ZUS. Wniosek można złożyć poprzez portal PUE ZUS. W zakładce płatnik, wybieramy po lewej stronie dokumenty i wiadomości a następnie dokumenty robocze i utwórz wniosek. Wybieramy wniosek RWS. Wypełniamy dodatkowe dane a następnie wysyłamy do ZUS. W tym roku wnioski można składać wyłącznie od 1 do 30 listopada, wniosek złożony w grudniu zostanie zakwalifikowany jako wakacje w styczniu. W następnym roku kalendarzowym wnioski można składać w wybranym przez siebie miesiącu.
W tym roku wnioski można składać tylko w listopadzie, dotyczące wakacji ZUS za miesiąc grudzień. Wakacje ZUS jest to ulga dla przedsiębiorcy w opłacaniu składki społecznej, którą w miesiącu wakacji płaci budżet państwa, natomiast składkę zdrowotną trzeba zapłacić samemu.
Zmieniany 1 raz/y. Ostatnio 2024-11-25 01:09 przez MikeMechanix.
> Szkoda że ZUS nie dementuje oficjalnie
> zamieszania, które się tyczy tych wakacji tzn. sa
> wątpliwości czy biuro rachunkowe może za mnie
> złożyć wniosek.
>
> [www.pit.pl]
> e-skladania-wnioskow-rws-przez-biura-rachunkowe-10
> 10461
Złożenie wniosku RWS to jakies 5 minut. Składasz go ze swojego profilu na ZUS. Mi to zajłęło chwile.
Od 1 listopada można składać wniosek o wakacje ZUS. Wniosek można złożyć poprzez portal PUE ZUS. W zakładce płatnik, wybieramy po lewej stronie dokumenty i wiadomości a następnie dokumenty robocze i utwórz wniosek. Wybieramy wniosek RWS. Wypełniamy dodatkowe dane a następnie wysyłamy do ZUS. W tym roku wnioski można składać wyłącznie od 1 do 30 listopada, wniosek złożony w grudniu zostanie zakwalifikowany jako wakacje w styczniu. W następnym roku kalendarzowym wnioski można składać w wybranym przez siebie miesiącu.
W tym roku wnioski można składać tylko w listopadzie, dotyczące wakacji ZUS za miesiąc grudzień. Wakacje ZUS jest to ulga dla przedsiębiorcy w opłacaniu składki społecznej, którą w miesiącu wakacji płaci budżet państwa, natomiast składkę zdrowotną trzeba zapłacić samemu.
Zmieniany 1 raz/y. Ostatnio 2024-11-25 01:09 przez MikeMechanix.
Data: 25 November 2024 10:19
Nie zmienia to faktu, że jest ogromne zamieszanie w tym temacie, wiele firm z różnych przyczyn nie jest w stanie tego wniosku złożyć np. nie mają profilu PUE natomiast dali pełnomocnictwo biurze a przebywają za granicą itp.
Wysłane przez: MikeMechanix (---.205.203.154.nat.ftth.dynamic.t-mobile.pl)
Data: 06 December 2024 22:33
Coś im się nie spieszy z rozpatrzeniem wniosków Już grudzien a ja dalej decyzji nie mam od 10.11 Bo to Polska, a nie elegancja Francja
Data: 07 December 2024 21:16
MikeMechanix Napisał(a):
> Coś im się nie spieszy z rozpatrzeniem wniosków
> Już grudzien a ja dalej decyzji nie mam od 10.11
> Bo to Polska, a nie elegancja Francja
Mają 30 dni na rozpatrzenie wniosku, więc w Twoim przypadku do 10 grudnia ale u mnie juz się nie wyrobili gdyż składałem wniosek chyba 5 listopada i cisza
> Coś im się nie spieszy z rozpatrzeniem wniosków
> Już grudzien a ja dalej decyzji nie mam od 10.11
> Bo to Polska, a nie elegancja Francja
Mają 30 dni na rozpatrzenie wniosku, więc w Twoim przypadku do 10 grudnia ale u mnie juz się nie wyrobili gdyż składałem wniosek chyba 5 listopada i cisza
Wysłane przez: MikeMechanix (---.205.200.96.nat.ftth.dynamic.t-mobile.pl)
Data: 08 December 2024 09:00
Jakos mnie to nie dziwi termin platnosci jest do 20 watpie ze sie wyrobia, moze do lutego
Szanowny Czytelniku, uprzejmie informujemy, że tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.