Zapraszamy do zamieszczania wypowiedzi na temat tego, co lub kto nas w Elblągu cieszy, denerwuje, przeszkadza, zaskakuje, wkurza, irytuje, zachwyca, dołuje, oburza, frustruje. Komunikacja, służba zdrowia, administracja, policja, służby miejskie, telekomunikacja, media, ośrodki kultury, poczta, miejscy architekci i budowniczowie czekają na Twoją konstruktywną krytykę, genialne pomysły i niezastąpione rady. Gwarantujemy, że nikt Cię nie wysłucha, ale będziesz mógł zasnąć w poczuciu, że nie przepuściłeś okazji żeby spróbować naprawić świat, a przynajmniej tę jego cząstkę, w której na co dzień mieszkamy. Pamiętaj jednak, że wchodzisz na HP na własne ryzyko. Przed zamieszczeniem swojego wpisu zapoznaj się z treścią innych wypowiedzi i oceń, czy jesteś wystarczająco twardy/a żeby wytrzymać ewentualne ataki internetowych frustratów lub nawet rzeczową krytykę.
Idź do wątku: <---->
Akcja:  Lista wątkówNowy wątekSzukajZaloguj
Wakacje składkowe &#8211; zwolnienie z opłacania składek ZUS
Wysłane przez: MikeMechanix (---.205.200.62.nat.ftth.dynamic.t-mobile.pl)
Data: 22 October 2024 14:53

Moze ktoś jeszcze nie wie o tym i sie komus przyda info:

[www.zus.pl]

Re: Wakacje składkowe &#8211; zwolnienie z opłacania składek ZUS
Wysłane przez: yoe (---.elblag.vectranet.pl)
Data: 24 November 2024 13:38

Szkoda że ZUS nie dementuje oficjalnie zamieszania, które się tyczy tych wakacji tzn. sa wątpliwości czy biuro rachunkowe może za mnie złożyć wniosek.

[www.pit.pl]

Wysłane przez: MikeMechanix (---.205.200.121.nat.ftth.dynamic.t-mobile.pl)
Data: 25 November 2024 01:08

yoe Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Szkoda że ZUS nie dementuje oficjalnie
> zamieszania, które się tyczy tych wakacji tzn. sa
> wątpliwości czy biuro rachunkowe może za mnie
> złożyć wniosek.
>
> [www.pit.pl]
> e-skladania-wnioskow-rws-przez-biura-rachunkowe-10
> 10461

Złożenie wniosku RWS to jakies 5 minut. Składasz go ze swojego profilu na ZUS. Mi to zajłęło chwile.

Od 1 listopada można składać wniosek o wakacje ZUS. Wniosek można złożyć poprzez portal PUE ZUS. W zakładce płatnik, wybieramy po lewej stronie dokumenty i wiadomości a następnie dokumenty robocze i utwórz wniosek. Wybieramy wniosek RWS. Wypełniamy dodatkowe dane a następnie wysyłamy do ZUS. W tym roku wnioski można składać wyłącznie od 1 do 30 listopada, wniosek złożony w grudniu zostanie zakwalifikowany jako wakacje w styczniu. W następnym roku kalendarzowym wnioski można składać w wybranym przez siebie miesiącu.
W tym roku wnioski można składać tylko w listopadzie, dotyczące wakacji ZUS za miesiąc grudzień. Wakacje ZUS jest to ulga dla przedsiębiorcy w opłacaniu składki społecznej, którą w miesiącu wakacji płaci budżet państwa, natomiast składkę zdrowotną trzeba zapłacić samemu.

Zmieniany 1 raz/y. Ostatnio 2024-11-25 01:09 przez MikeMechanix.

Data: 25 November 2024 10:19

Nie zmienia to faktu, że jest ogromne zamieszanie w tym temacie, wiele firm z różnych przyczyn nie jest w stanie tego wniosku złożyć np. nie mają profilu PUE natomiast dali pełnomocnictwo biurze a przebywają za granicą itp.

Wysłane przez: MikeMechanix (---.205.203.154.nat.ftth.dynamic.t-mobile.pl)
Data: 06 December 2024 22:33

Coś im się nie spieszy z rozpatrzeniem wniosków smiling smiley Już grudzien a ja dalej decyzji nie mam od 10.11 smiling smiley Bo to Polska, a nie elegancja Francja grinning smiley

Data: 07 December 2024 21:16

MikeMechanix Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Coś im się nie spieszy z rozpatrzeniem wniosków smiling smiley
> Już grudzien a ja dalej decyzji nie mam od 10.11
> smiling smiley Bo to Polska, a nie elegancja Francja grinning smiley

Mają 30 dni na rozpatrzenie wniosku, więc w Twoim przypadku do 10 grudnia smiling smiley ale u mnie juz się nie wyrobili gdyż składałem wniosek chyba 5 listopada i cisza

Wysłane przez: MikeMechanix (---.205.200.96.nat.ftth.dynamic.t-mobile.pl)
Data: 08 December 2024 09:00

Jakos mnie to nie dziwi smiling smiley termin platnosci jest do 20 smiling smiley watpie ze sie wyrobia, moze do lutego smiling smiley

Szanowny Czytelniku, uprzejmie informujemy, że tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.
This forum powered by Phorum.