UWAGA!

Zamieszczenie następnej opinii do tego artykułu wymaga zalogowania

W formularzu stwierdzono błędy!

Ok
Dodawanie opinii
Aby zamieścić swoje zdjęcie lub avatar przy opiniach proszę dokonać wpisu do galerii Czytelników.
Dołącz zdjęcie:

Podpis:

Jeśli chcesz mieć unikalny i zastrzeżony podpis
zarejestruj się.
E-mail:(opcjonalnie)
A moim zdaniem... (wybrany wątek)
  • Ja nie chce takiej nazwy. Może Rondo Warszawa
  • To nie patrz. Warszawa spokojna, a Kijów?
  • Pisałem już pod innym wpisem, że to rondo powinno nazywać się Warszawskie - taka nazwa ma uzasadnienie w topografii terenu i historii miasta, jest ponadczasowa i apolityczna. Uważam, że nazewnictwo, które zostanie z nami na zawsze (a przynajmniej "na dłużej")nie powinno się opierać na tzw. "bieżączce", na emocjach związanych z daną chwilą, nieważne jak silnych. Nazwa "Rondo Kijów"jest dobra na chwilowy happening, ale czy powinna zostać na stałe? Co jeśli relacje polsko-ukraińskie kiedyś się pogorszą (a przecież dzieje stosunków między naszymi narodami są bardzo burzliwe), a wtedy być może znowu będzie podnoszony temat zmiany nazwy ronda. Nie wiadomo, co przyniesie przyszłość. Teraz mamy wojnę, ale przecież ona nie będzie trwała wiecznie (mamy nadzieję, że jak najkrócej). Rozumiem emocje, rozumiem empatię, rozumiem chęć solidaryzowania się. Ale tutaj trzeba myśleć trzeźwo i perspektywicznie - to samo tyczy się wszelkich "Rond Praw Kobiet"i podobnych pomysłów, powstających na bazie jakiejś koniunktury.
  • @Prus - rozróżnia pan nazwe symboliczną? Chyba nie za bardzo. Rondo o tej nawie w chwili obecnej ma być symbolem dla oblężonego miasta.
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    6
    20
    elblażanin(2022-03-01)
  • @Prus - Całkowita zgoda. Jak uczy życie; "historia kołem się toczy, raz pokaże d. .drugi raz oczy"- teraz Ukraina na topie jak emocje opadną będzie zmiana itd. Nazwa powinna być ponadczasowa.
  • Kijów to możesz dostać ha ha ha
  • @Prus - Też tak uważam, nie powinno podawać się nazw politycznych, które zmienia się w zależności od wiatrów historii. Rondo Warszawskie - bardzo dobra nazwa.
Reklama