UWAGA!

----
Zamieszczenie następnej opinii do tego artykułu wymaga zalogowania

W formularzu stwierdzono błędy!

Ok
Dodawanie opinii
Aby zamieścić swoje zdjęcie lub avatar przy opiniach proszę dokonać wpisu do galerii Czytelników.
Dołącz zdjęcie:

Podpis:

Jeśli chcesz mieć unikalny i zastrzeżony podpis
zarejestruj się.
E-mail:(opcjonalnie)
A moim zdaniem... (wybrany wątek)
  • Szanowni Piesi, nie ufajcie bezgranicznie w swoje pierwszeństwo ! Nie bronię w tym przypadku kierowcy ale warto zawsze przed wejściem na pasy rozejrzeć się czy samochód zwalnia czy nie.
  • @A_L - często widać baby, które malują oczy w lusterku wstecznym jadąc autem, qalbo mamuśki siedzące w telefonach kierując, mężczyżni również często siedzą sobie w smartfonach... powinno być 30 000 mandatu i odebranie prawa jazdy bo to tak jakby ktoś z bronią biegał i strzelał
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    14
    18
    darmozjady(2026-01-22)
  • @A_L - Jestem kierowcą i pierwszeństwo pieszych to właściwe rozwiązanie, ale jednak przechodnie faktycznie za bardzo wieżą w swoje prawa.
  • @A_L - Nie przetłumaczysz, a najgorzej jest wtedy kiedy na jezdni jest szklanka. Możesz jechać i 30km/h, a auto nie wyhamuje w moment. Bo opona zimowa nie ma szans z lodem. Druga sprawa, mają kaptur na głowie, telefon w ręku, nie rozglądają się i po prostu wchodzą.
  • @jjj - Jestem kierowca i PIERWSZENSTWO pieszych w TAKIM rozwiazaniu nie jest prawidlowe. Pomine fakt, ze kazdy ten przepis interpretuje po swojemu. Pieszy WCHODZACY na przejscie dla pieszych, to nie jest ten sam pieszy, ktory jest nawet 1m od przejscia.... To ze przechodznie wierza w to iz auto zatrzyma sie w chwile, maja kaptur, nie rozgladaja sie, gapia w telefon, to inna sprawa...
    30
    8
    Zmotoryzowany(2026-01-22)
  • @Zmotoryzowany - To przeczytaj sobie w prawie o ruchu drogowym czym jest ustąpienie pierwszeństwa pieszemu i skończą się głupie interpretacje kto i co. Jak ustepujesz pojazdowi na głównej drodze jadąc z podporządkowanej to się nie zastanawiasz czy on już jest na skrzyżowaniu, czy może skręci, tylko czekasz. Tak samo rób z pieszymi i wszystko będzie grało.
    20
    16
    Bobo(2026-01-22)
  • Masz jechać tak by zapanować nad autem, inaczej jest to ulubione sformułowanie policjantów, które zawsze wskazuje Twoją winę - co by się nie działo - nie dostosowanie prędkości do warunków na drodze. I nie ważne, że zarządca drogi nie dba i drogę, i jest zasypana śniegiem, dziurawa - w tym kraju to jednym prostym sformułowaniem - kierowca odpowiada za wszystkich w koło.
    11
    2
    okoniowaty(2026-01-22)
  • @A_L - Dokładnie jestem już po 60- tce i zgodnie z nauką od pierwszej klasy podstawowej, zawsze patrzę w lewo, prawo bo psycholi na jezdni nie brakuje ! Większość na żółtym nie zatrzymuje się tylko dodaje gazu ale problem poruszony jest trafiony bo każdego dnia obserwuje też innych przed wejściem na pasy, widać bardzo często że nie spojrzy w lewo a na głowie kaptur i słuchawki ! Nie dociera ryzyko niebezpieczeństwa bo ma w pojone że ma pierwszeństwo.....
  • @okoniowaty - To nie policja tylko takie przepisy ruchu drogowego a tego muszą się trzymać. Każdy kto zdawał prawo jazdy, chodził na kurs czytał i słyszał że kierowca musi przewidzieć że na jezdnię może wbiec dziecko za piłką, może wejść osoba z zaburzeniami albo chwilowym otępieniem, zamysłem nad problemami i tu mimo że często wina pieszego to przepis mówi jasno.
  • @A_L - To jeszcze coś Ci wyjaśnię. Piesi nie tylko nie ufajcie kierowcom i kierowcy pieszym, ale Szanowni piesi, nikt nie zwolnił Was z obowiązku upewnienia się, że droga jest bezpieczna. Macie dalej obowiązek przed wejściem na pasy upewnić się, że nie stworzycie niebezpieczeństwa, samochód ma 1 t, 2 t i nie zatrzyma się w sekundę, a wy tak. Nic nie zwalnia z myślenia. Pieszy przed wejściem na jezdnię musi upewnić się że nie stworzy zagrożenia dla siebie i innych. Kierowcy to wiedzą.
    2
    0
    Mieszkaniec Elbląga(2026-01-22)
  • @Mieszkaniec Elbląga - Wiele razy stoję i czekam aż osoba która zbliża się do przejścia dla pieszych przechodzi dalej chodnikiem. Największym problemem pieszych jest to, że nie patrząc na drogę wchodzą. Nawet się nie obejrzą żeby dać znać kierowcy, że chcą wejść na przejście. Dla mnie jak jestem na nogach ZAWSZE nawiązuje czy staram się nawiązać kontakt wzrokowy z kierowcą gdy ten się zbliża i on WIE, że chce wejść na jezdnię. Pierwszeństwo pierwszeństwem ale kierowca ma 4 blachy wokół siebie, pieszy nie.
  • @A_L - odkryłeś Amerykę :-))))))
  • @jjj - a ty zbytnio wierzysz swojej znajomości ortografii
Reklama