UWAGA!

----
Zamieszczenie następnej opinii do tego artykułu wymaga zalogowania

W formularzu stwierdzono błędy!

Ok
Dodawanie opinii
Aby zamieścić swoje zdjęcie lub avatar przy opiniach proszę dokonać wpisu do galerii Czytelników.
Uwaga! Opinia zostanie zamieszczona na stronie po zatwierdzeniu przez redakcję.
Dołącz zdjęcie:

Podpis:

Jeśli chcesz mieć unikalny i zastrzeżony podpis
zarejestruj się.
E-mail:(opcjonalnie)
A moim zdaniem... (wybrany wątek)
  • Czytając te spostrzeżenia rozumie że jak pies zagryzie dziecko to znaczy że był w nie właściwych rękach ?
  • @itp - Dokładnie! Sama mam psa bulteriera i wiem ile wymaga pracy ułożenie psa, a tym bardziej jak w domu pojawiają się dzieci, które wiadomo z początku uczą się jak postępować ze zwierzętami. Jest niestety ogrom ludzi nieodpowiedzialnych i stąd dochodzi do takich tragedii. Pies nie jest winny.
  • @itp - Tzn. że innych powodów nie ma ? bzdury.....
  • @itp - To opiekun psa jest odpowiedzialny za jego wychowanie i zachowanie. Prawda jest też taka, że rodzice powinni swoje pociechy uczyć niezaczepiania obcych zwierząt i pilnować w takich sytuacjach. Nie można pozwalać, a wręcz zachęcać do głaskania obcych psów, co wiele osób niestety robi na spacerach. Większość zwierząt boi się dzieci, bo są one dla nich nieobliczalne. Nie można się im dziwić. A zaczepianie przez obcych, jest dla nich niebezpieczeństwem. Ja również nie chciałabym być głaskania przez przechodnia spotkaniego na mieście. Pies to zwierzę i trzeba pamiętać, że może zachować się instynktownie. Kontakty pies- dziecko trzeba więc przeprowadzać pod kontrolą osoby dorosłej, z zachowaniem bezpieczeństwa. Uczyć i psa i dziecko w tych kontaktach. Musimy też rozumieć komunikację psów. One wysyłają wiele sygnałów stresu i dyskomfortu, zanim ugryzą
  • @itp - Bo tak jest. Pies sam z siebie nie jest agresywny. Jeżeli ma nieodpowiedniego opiekuna, który nie umie psem. pokierowac...
  • @itp - Zdecydowanie nie zgadzam się z tym że zawsze wina po stronie opiekuna psa bo pies też ma swoje problemy... ile już było tragedii gdzie opieka była wspaniała ! Osobiście zawsze byłem i jestem przeciwny trzymaniu psa w blokach bo to jest dla nich niewola i tu nikt nie zaprzeczy że spacer wokoło bloku jest wystarczający, że pozostawienie na cały dzień psa w domu jest ok. ? Że ubieranie w ubranka jest adekwatne ? Wolność to na posesji gdzie ma swój wybieg, gdzie nie jest przykuty do łańcucha i budy....
  • Dokładnie.... biała róża za logiczne myślenie...
  • Masz rację we wszystkim co piszesz, ale ja mam problem z psami w drugą stronę. Idąc z dzieckiem, często podbiega do nas obcy pies ii skacze po nogach. Właściciel psa z uśmiechem na twarzy i ze stałym tekstem „on nie gryzie”. Może i nie gryzie, ale dlaczego pies podbiega do obcych osób i zachowuje się w taki sposób? Psa też trzeba nauczyć żeby nie zaczepiał obcych, tak jak dzieci żeby nie zaczepiały psów.
Reklama