UWAGA!

----
Zamieszczenie następnej opinii do tego artykułu wymaga zalogowania

W formularzu stwierdzono błędy!

Ok
Dodawanie opinii
Aby zamieścić swoje zdjęcie lub avatar przy opiniach proszę dokonać wpisu do galerii Czytelników.
Uwaga! Opinia zostanie zamieszczona na stronie po zatwierdzeniu przez redakcję.
Dołącz zdjęcie:

Podpis:

Jeśli chcesz mieć unikalny i zastrzeżony podpis
zarejestruj się.
E-mail:(opcjonalnie)
A moim zdaniem... (wybrany wątek)
  • "Moim zdaniem, sztuka powinna dążyć do doskonałości i jeśli abstrakcja ma zasłaniać brak umiejętności technicznych artysty, to dla mnie nie jest to sztuka. " - kim jest ten Pan i jakie ma kompetencje, aby oceniać umiejętności "techniczne" czy artystyczne artystów biorących udział w Biennale. Przypomnę tylko, że część z nich to najwybitniejsi polscy artyści XX wieku - zarzucać im braki umiejętności to szczyt ignorancji.
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    26
    4
    Forma(2022-12-11)
  • @Forma - "Artyści" uznani za najwybitniejszych przez innych, równie "wybitnych". Kołeczko wzajemnej adoracji. Lenie, którzy tworzą byle co, byle się nie napracować, jak najszybciej i bez wysiłku natrzepać kasy za projekt, na miarę umiejętności przedszkolaka.
  • Tak, np. Abakanowicz czy Kobro. Popłynął Zachariasz, popłynął...
    8
    1
    Błoto(2022-12-11)
  • @Błoto - Nie poplynal. Tylko kolega z drugiego komentarza ma racje. Artysci i krytycy to ludzie z kolka wzajemnej adoracji. Tworzacy swobie miejsce na uzewnetrznienie wlasnego snobizmu. Mowil o tym Krzysztof Maj w zwiazku z literatura i to samo zjawisko dotyczy innych artystow. Kim jest pan zachariasz? Otoz jest to ktos kto rysuje cale zycie, ktos kto potrafi odroznic czy praca zostala wykonana poprawnie oraz w jakim stylu. Ktos kto wie ze nazywanie niedociagniec wlasnym stylem nie jest stylem a zwyklym brakiem edukacji. Ale co wy zwykli ludzie mozecie o tym wiedziec. Oceniacie sztuke poprzez to czy jest znana oraz poprzez to ile jest warta. A zaden z was nie umie ocenic zdolnosci artysty patrzac na jego szkice.
  • @Skorp - Poza tym jeszcze was zbulwersuje. Sztuka nie musi miec przeslania by byc dobra.
  • @Skorp - ,, ,ktos kto potrafi odroznic czy praca zostala wykonana poprawnie oraz w jakim stylu.... Czyli jesteś krytykiem sztuki i artystą, także chyba nie powinieneś pisać o, ,kółku wzajemnej adoracji"; -)
    1
    0
    błoto(2022-12-12)
  • @błoto - Mam prawo pisac o czym chce. Zabronisz mi? Przynajmniej wiem co pisze. A ty? Krytykujesz innych za krytyke, a jak nie to krytykujesz po prostu. Idz walnij sobie 5 gramow suszonych to przejdzie ci ten jad. Pozdro
  • @Skorp - Panie Zachariaszu, pana samozachwyt i bezczelność przesłania wszystkie pana discopolowe i tandetne elbląskie piekarczyki razem wzięte. Abakanowicz przewraca się ze śmiechu w grobie... Tworzy pan całe życie - wow, a ile pan ma lat - 30? PS Doinformuj się Pan, co to znaczy sztuka abstrakcyjna zanim określi pan tym mianem pierwszą lepszą rzeźbę.
    6
    0
    zażenowany(2022-12-13)
Reklama