UWAGA!

----
Zamieszczenie następnej opinii do tego artykułu wymaga zalogowania

W formularzu stwierdzono błędy!

Ok
Dodawanie opinii
Aby zamieścić swoje zdjęcie lub avatar przy opiniach proszę dokonać wpisu do galerii Czytelników.
Dołącz zdjęcie:

Podpis:

Jeśli chcesz mieć unikalny i zastrzeżony podpis
zarejestruj się.
E-mail:(opcjonalnie)
A moim zdaniem... (wybrany wątek)
  • Jakoś Niemcy nie zastanawiali się w dniu 1 września 1939 roku, że zaczynąc wojnę (oficjalnie) o godzinie 4:45 Polacy jeszcze śpią lub przygotowują się do wyjścia do pracy. Jeszcze gorzej zachowali się wobec ZSRR, bo atak w niedzielę nie pozwolił na wypoczynek zapracowanym obywatelom tego kraju. A już wyjątkowym świństwem był atak Japonii na Pearl Harbor, bo nie tylko, że była to niedziela, to jeszcze marynarze US Navy przygotowywali się do mszy niedzielnych. Więc te terminy jak widać zawsze kolidują z czymś lub z kimś.
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    3
    5
    Volksstabun(2025-08-31)
  • @Volksstabun - Słowacja była państwem zależnym od Niemiec i działała jako element niemieckiego planu ataku na Polskę. Siły zbrojne: Do ataku wykorzystano około 50 tysięcy słowackich żołnierzy, podzielonych na cztery dywizje, a także słowackie siły powietrzne. Motywacja: Udział Słowacji w wojnie był częściowo formą rewanżu za przejęcie przez Polskę części Spiszu i Orawy w wyniku wcześniejszych ustaleń. Konsekwencje: Po zakończeniu kampanii wrześniowej Niemcy przekazały Słowacji około 770 km² terytorium Polski, głównie ziemie dawnych Węgier
    2
    0
    z google Przegląd od AI(2025-09-01)
  • @z google Przegląd od AI - Ale ja o udziale Słowacji w II wojnie po stronie Niemiec nic nie pisałem, więc nie bardzo rozumiem ten komentarz adresowany pod moją wypowiedź. Prawda, że to państwo walczyło we wrześniu 1939 roku po stronie Niemiec i to właśnie Słowacy m. in. zajęli Zakopane.
    0
    0
    Volksstabun(2025-09-01)
Reklama