UWAGA!

----
Zamieszczenie następnej opinii do tego artykułu wymaga zalogowania

W formularzu stwierdzono błędy!

Ok
Dodawanie opinii
Aby zamieścić swoje zdjęcie lub avatar przy opiniach proszę dokonać wpisu do galerii Czytelników.
Dołącz zdjęcie:

Podpis:

Jeśli chcesz mieć unikalny i zastrzeżony podpis
zarejestruj się.
E-mail:(opcjonalnie)
A moim zdaniem... (wybrany wątek)
  • Najpierw zróbcie węzeł Elbląg- Zatorze a potem bierzcie się za Wyszyńskiego. Właściwie to dlaczego nie poszerzyć by drogi do S22 a do samego Wójcika nie puścić tramwaju? Ostatnio jeździłem po Olsztynie, Poznaniu czy Krakowie i tam mocno inwestuje się w ttansport szynowy. Tymczasem w Elblągu myśli się co najwyżej o jednowagonowym tramwaju. Zróbcie coś w końcu z rozwojem miasta a nie od 2006 ze wszystkimi wykonuje się pieszczoty na poziomie dróg Pasłęka czy Nowego Dworu Gdańskiego. W tej chwili aspiracja do Metropolii Ujścia Wisły oddala się do poziomu nierealnych marzeń a nie do faktycznej realizacji wizji. Brak tu jakiejkolwiek sttategii, ot chociażby od dawna liczyłem na poszerzenie Grunwaldzkiej do Węzła Wschodniego, tymczasem przy Sadowej wciska się kolejny blok przy samej ulicy uniemożliwiając nawet planowanie. Tymczasem jakimolwiek objazd z S7 praktycznie korkuje cały południowy Elbląg. Nikt tutaj w urzędzie nie myśli!
  • @mtsz - Może trzeba było się uczyć, pójść do pracy u "urzędzie" pewnie miejskim i mieć wpływ na pewne decyzje. Ale pozostało wypisywanie bredni. Tak zrobić linię tramwajową do "samego Wójcika" dla dwóch-trzech kursów dziennie, i do tego wielkie tramwaje, długie, dwuwagonowe, a co tam niech wożą powietrze bo i tak za to nie płacisz.
  • Ojoj, trzeba było pocisnąć czlowieka personalnie. :) Cechą współczesnych miast jest budowa infrasfruktury drogowej i zbiorkomu by następnie budować osiedla. Niestety SSE na Żuławskiej porzucono na rzecz Modrzewiny, a to tam powinny koncentrować się zakłady pracy ze względu na bliskość obwodnicy. W Elblągu są 2 pewne kierunki urbanizacji mieszkalnej tj. wspomniana Modrzewina oraz Bielany i ulica Okrężna. To powinny być ścisle kierunki rozwoju miasta, gdzie śmiało mozna koncentrować komunikacje miejska oraz nowe osiedla. Przyszłościowo należałoby rozważyć budowę DK jako obwodnicy północnej dla tych dzielnic łącząc węzły Elbląg Zachód z węzłem Mlynary S22. No, ale co ja tam wiem... Można iść śladami Torunia, ale to wymagałoby zmian ponad samorządowych A co do tramwajów, to zapraszam do wagonu linii nr 4 w roku szkolnym w godzinach szczytu. Jak oczywiście skończą naprawę skrzyżowania.
  • @mtsz - I cały czas ta odklejona narracja, pisałam o futurologicznej linii tramwajowej do Wójcika. Z tymi super pomysłami do UM jako doradca, powodzenia, ale najlepiej to zajmować się tym co się robi samemu i tu dbać o poprawność.
  • No ba, bo to jest dobre miejsce na wykorzystanie pod Park and Ride, stacja kolejowa Elbląg- Zachód jako węzeł przesiadkowy pod linię kolejową Elbląg- NDG - Wiślinka- Gdańsk Rudniki - Gdańsk Główny. Dociągnięcie linii tramwajowej oraz duży parking odciąży albo nie zakorkuje inne części miasta.
  • @mtsz - Zgadzam się w zupełności. Poprzednia ekipa nic przed dekadę z tramwajami nie zrobiła. Co najmniej dwa martwe torowiska można byłoby przełożyć w inne miejsca. Mówię tu o 1 maja gdzie bardziej sprawdziłby się ten tramwaj na armii krajowej i dalej w robotnicza.1 maja wówczas byłoby swego rodzaju deptakiem az do placu słowiańskiego swego rodzaju bramy do starego miasta. Następnie królewiecka i przystanek pod millenium który prawie dubluje się z robotnicza. Tutaj tramwaj miał być zlikwidowany po wybudowaniu 12 lutego i co? Tramwaj dalej jest a przystanki na górze królewieckiej i 12 lutego Die dublują. A Zawada dalej bez tramwaju od 40 lat. Tak samo naturalnie powinno się od pętli ogólnej pociągnąć Fromborska i dalej w dół przy koronie i szpitalu. O braku tramwajów na zatorze to nawet szkoda słów. Powstają osiedla a tramwajem nadal nikt nie będzie jeździł jeśli trzeba ma niego czekać 20 minut i potem jeszcze sporo iść od pętli czy przystanku. W normalnym świecie tramwaje są głównym środkiem transportu zbiorowego a autobusy doworzacym.
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    1
    0
    Ricardo(2025-08-29)
Reklama